27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii, campioni la restanţe

Doljenii, campioni la restanţe

Comportamentul financiar-bancar al doljenilor scoate la iveală faptul că aceştia nu sunt tocmai îngeri când vine vorba de înapoierea banilor la bănci. Situaţia se poate accentua pe fondul creşterii gradului de îndatorare.

 

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici, în luna august a acestui an, doljenii au înregistrat restanţe la bănci în valoare de aproximativ 19,63 milioane de lei (cea mai mare din regiune). Dintre acestea, aproape 17 milioane de lei, adică peste 86%, sunt restanţe provenite de la credite în lei. Având în vedere că valoarea totală înregistrată în luna august a creditelor în lei a doljenilor a fost de 1,846 miliarde de lei, restanţele înregistrate reprezintă sub 1% (0,91%) din împrumuturi. În cazul creditelor în valută, procentul restanţelor este chiar mai scăzut – cele 2,6 milioane reprezentând 0,23% din creditele contractate în valută.

Noile norme vor mări volumul restanţelor

Comparativ cu anii trecuţi, bancherii spun că se observă o creştere a volumului restanţelor. În plus, aceştia sunt de părere că situaţia va urma acest curs. „Este o creştere a numărului restanţierilor. Atâta timp cât creşte gradul de îndatorare, creşte şi numărul restanţelor“, au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova.

Bancherii doljeni spun că motivaţia principală a celor care nu mai plătesc este imposibilitatea de plată. „Unii intră în imposibilitate de plată din motive independente de ei – pierderea locului de muncă, boli etc.“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova. Acestea au confirmat că, pe lângă cei cu probleme, sunt şi restanţieri care au din start intenţia de a lua cât mai multe credite de la cât mai multe bănci şi care odată ce au obţinut creditul nu mai vin niciodată la bancă. „La noi gradul restanţelor este extrem de mic. Prin politica de scoring suntem foarte atenţi la alegerea clienţilor. În principal, motivaţia principală a celor care nu-şi mai plătesc datoriile constă în pierderea locului de muncă sau o îndatorare peste limita admisibilă“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova, care au explicat că nu este normal ca o persoană cu un venit de 500 de lei să se îndatoreze cât una cu un venit de 1.500 de lei.

Restanţe

Dolj – 19,632 milioane de lei

Gorj – 7,142 milioane de lei

Mehedinţi – 12,778 milioane de lei

Olt – 5,222 milioane de lei

Vâlcea – 13,297 milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS