22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a deschis robinetul ISPA

S-a deschis robinetul ISPA

Sistemul de alimentare cu apă al Craiovei intră în tratamente pe bani europeni.

Implementarea componentei ISPA de reabilitare a reţelelor va fi demarată oficial mâine, au anunţat reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“ SA. Lucrările vor înghiţi aproape 20 de milioane de euro prin proiectul ISPA, din care mai sunt finanţate executarea şi reabilitarea reţelei de canalizare şi amenajarea staţiei de epurare a apelor uzate de la Făcăi. Între elementele aplicaţiei, cele mai importante sunt înlocuirea a 42 de kilometri de conducte şi montarea a circa 16.000 de contoare la consumatorii casnici necontorizaţi. Realizarea acestui obiectiv a fost adjudecată de Hidroconstrucţia SA, firma care construieşte şi decolmatează şi reţelele de canalizare ale oraşului. Potrivit şefului craiovean al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu, pe 30 octombrie începe planificarea şantierului, care ar putea dura şi o lună. „Conform instrucţiunii beneficiarului, din 30 octombrie investiţia poate fi pusă în practică. Asta nu înseamnă însă spargerea străzilor şi înlocuirea ţevilor. Mai înainte trebuie puse cap la cap proiectele şi toate celelalte documentaţii şi stabilite coordonatele de şantier. Estimăm că abia la sfârşitul lunii noiembrie ne putem apuca de treabă“, a spus Dumitru Hornoiu. El a precizat că durata de execuţie pe componenta alimentare cu apă a fost trasată pe 24 de luni şi că se va lucra inclusiv în perioada iernii, dacă temperaturile vor permite.

 

Două din trei

 

Prin avizul dat lucrărilor de înlocuire a reţelelor de apă, proiectul ISPA bifează două din cele trei elemente ale finanţării: alimentarea cu apă potabilă şi canalizarea. În cazul celei de-a treia, construirea staţiei de epurare de la Făcăi, implementarea este mult întârziată. Când ne mai despart câteva luni de închiderea aplicaţiei – martie 2008, lucrările la staţia de epurare sunt în al doilea an de „adormire“, la nici 20% din volumul total, stadiu la care le-a lăsat Termomeccanica Ecologica, firma iniţial contractantă.

Contractul între ministerul de resort şi actualul antreprenor, Yapi, din Turcia, nu a fost încă semnat de partea turcă. „Aşteptăm de la o zi la alta ca turcii să ne trimită contractul, ca să-l semnăm şi noi“, a spus Constantin Stamatoiu, directorul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, beneficiarul final al staţiei de epurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS