27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii vor concura Romexpo

Craiovenii vor concura Romexpo

De anul viitor, Craiova va avea Centru Expoziţional Transfrontalier în valoare de peste 1.100.000 de euro. Acesta va fi construit de Camera de Comerţ şi Industrie Oltenia.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Oltenia a primit o parte din banii necesari pentru înfiinţarea Centrului Expoziţional Transfrontalier, un vis mai vechi al reprezentanţilor Camerei. Pentru CCI Oltenia, anul 2008 va demara cu unul dintre cele mai mari proiecte în materie de regim transfrontalier din regiune. „Centrul Expoziţional Transfrontalier, visul nostru de 15 ani, s-a împlinit în ceea ce priveşte banii“, a declarat Gheorghe Albu, preşedintele CCI Oltenia, explicând că acest lucru a fost posibil ca urmare a hotărârii de consiliu local din 21 decembrie 2006, prin care primăria a fost de acord să se asocieze cu Camera şi să-i pună la dispoziţie terenul necesar construcţiei.

Proiectul iniţial ţintea o suprafaţă mult mai mare

Potrivit preşedintelui CCI Oltenia, Centru Expoziţional Transfrontalier va fi construit pe o suprafaţă de peste 5.000 de metri pătraţi aparţinând Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova. „Pentru proiectul iniţial am solicitat 50.000 de metri pătraţi, dar am realizat că e mai bine să pornim cu paşi mici şi să ne dezvoltăm în timp. Vom începe cu un centru de aproximativ 5.000 de meri pătraţi“, a spus Gheorghe Albu. Acesta a menţionat că pavilionul expoziţional va fi de 2.500 – 2.700 de metri pătraţi şi suprafaţa expoziţională externă, de 2.500 de metri pătraţi, la care se vor adăuga parcările şi zonele tehnice. Centrul va fi amplasat pe Calea Severinului, la nr. 135 (platforma RAT Craiova).

Proiect de 1.100.000 de euro

Valoarea proiectului CCI Oltenia este de 1.100.000 de euro, fără dotările ulterioare de desfăşurare a activităţii. „Vom primi 650.000 de euro, sumă nerambursabilă de la UE, iar restul de 450.000 de euro va fi contribuţia Camerei“, a spus Gheorghe Albu. După investiţie, vor urma şi altele, reprezentanţii CCI Oltenia spunând că aceasta este o primă fază (faza a doua va cuprinde o investiţie pentru 17.000 de metri pătraţi, iar a treia, una pentru 21.000 de metri pătraţi). „Prin aceasta se pune piatra de temelie a unui centru ce va reuni mediul economic transfrontalier pentru Euroregiunea Danubiano-Balcano-Carpatică DANBAC (judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt, Teleorman – România; Vidin, Vratsa, Montana, Pleven – Bulgaria; Bor şi Zaicear – Serbia)“, a adăugat Albu. Acesta a precizat că obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea unui centru expoziţional modern la Craiova, care să contribuie şi la dezvoltarea economico-socială durabilă a euroregiunii DANBAC.

Centrul Expoziţional nu va influenţa activitatea RAT

Reprezentantul RAT Craiova spune că acest proiect nu va influenţa în nici un fel activitatea Regiei. „Construirea acestui centru nu afectează activitatea regiei. Spaţiul rămas e suficient – regia mai are două locaţii unde pot fi redistribuite dacă acest centru se dezvoltă“, a declarat Virgil Boboc, directorul RAT Craiova.

Construirea Centrului Expoziţional va începe, cel mai probabil, la începutul anului viitor. „Contractul de finanţare l-am semnat luni, 11 septembrie, pe 14 luni. Preconizăm că vom începe construcţia imediat după 1 ianuarie 2008“, a spus preşedintele CCI Oltenia. El a explicat că aceasta va trebui finalizată până pe 30 noiembrie 2008, astfel că nu este exclus ca manifestarea expoziţională „Bucuriile Iernii 2008“ să fie organizată în casă nouă. „După înfiinţarea lui, activitatea CCI Oltenia nu se va mai rezuma la 15 târguri pe an“, a spus Gheorghe Albu. Totuşi, acesta a identificat şi unele probleme ce ar putea apărea în cele 14 luni. „Va trebui să organizăm două licitaţii – una de încredinţare a proiectului (pe 15 octombrie se va lansa) şi una de încredinţare a construcţiei – şi bănuiesc că legislaţia ne va pune piedici“, a afirmat Albu, făcând referire şi la obiceiul românilor de a face contestaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS