22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEco Sud loveşte în craioveni cu UE

Eco Sud loveşte în craioveni cu UE

Relaţia contractuală dintre Eco Sud şi Primăria Craiova pute mai ceva ca gunoiul de la groapa de la Mofleni. Într-o încercare de a convinge presa că ei sunt băieţii buni, reprezentanţii firmei i-au chemat ieri pe ziarişti la faţa locului ca să-şi justifice preţul de trei ori mai mare pe care îl cer primăriei pentru gunoiul depozitat. Luaţi la întrebări, oficialii Eco Sud au răspuns cu tupeu că de vină este Uniunea Europeană.

Eco Sud îngroaşă obrazul şi se întâlneşte pe ascuns cu ziariştii, fără ştirea primăriei, partenerul ei în afacerea gunoiului din Bănie. Mai multe domniţe de la sediul din Bucureşti al firmei împreună cu administratorul depozitului ecologic s-au plâns în faţa ziariştilor, sub munţii de gunoaie de la Mofleni, că şefii lor nu mai fac faţă cu banii din cauza investiţiilor pe care trebuie să le facă după modificarea legislaţiei europene pe probleme de mediu. După ce şi-au prezentat noua celulă unde vor fi depozitate gunoaiele, reprezentanţii firmei au declarat că singura soluţie pentru a cădea la pace cu primăria este ca edilii locali să accepte majorarea tarifului de depozitare pe tona de gunoi de la 11,9 dolari la 35 de euro plus TVA. „Există o dispoziţie legală care impune primăriilor să acopere preţul investiţiilor. Noi am redus din iunie tariful de la 17,85 la 11,9 dolari, conform contractului, dar pentru a ne acoperi investiţiile trebuie să ajungă la 35 de euro“, a declarat consultantul administratorului Eco Sud, Ioana Rotaru. Adică întreaga populaţie a Craiovei ar trebui să suporte din propriul buzunar investiţiile pe care Eco Sud le face într-o afacere din care câştigă bani. Întrebată care sunt investiţiile invocate, consultantul a spus că trebuie să se documenteze mai bine, după care a menţionat asfaltarea a două drumuri de acces către groapă şi staţia de epurare, ale căror costuri ar ajunge la 1,3 milioane de euro. „Spre exemplu, după noile norme de mediu, trebuie să avem propria staţie de epurare, iar asta nu era prevăzută în autorizaţia de mediu integrată. Consumabilele costă foarte mult, deoarece furnizorul staţiei ne-a obligat să le luăm de la el“, s-a văicărit şi administratorul gropii, Viorel Dorobanţu.

12 miliarde pentru tarif normal

Nici cadrul legal care ar obliga primăria să ceară craiovenilor să suporte investiţiile neprogramate ale Eco Sud nu e prea clar. Ioana Rotaru a invocat o ordonanţă de guvern, nr. 87/2001, abrogată, şi noua lege a salubrizării, nr. 101/2006, care nu pomeneşte nimic de respectiva obligaţie. Asta nu i-a împiedicat pe proprietarii depozitului să dea în judecată primăria pe motiv că nu a fost de acord cu majorarea de preţ. „Am trimis primăriei propunerea de preţ, dar ne-au răspuns că nu noi putem să modificăm preţul“, a precizat Rotaru. Eco Sud vrea să-şi recupereze şi diferenţa de preţ câştigată în instanţă după ce primăria a redus tariful de depozitare şi a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bucureşti. Cât reprezintă suma rămâne însă un mister. Consultantul administratorului Eco Sud a declarat că s-au făcut nişte calcule neoficiale, dar că o cifră exactă va fi prezentată în scurt timp. Pe lângă aceasta, depozitarul gunoiului spune că are de recuperat de la Serviciul de Salubritate alte 12 miliarde de lei vechi, care ar putea reprezenta moneda de schimb în procesul de mărire a preţului la 35 de euro pe tona de gunoi depozitat. Ioana Rotaru i-a uimit pe ziarişti spunând că, dacă Salubritatea îşi achită datoria, Eco Sud va renunţa la proces şi se va mulţumi cu tariful de 11,9 dolari, cât este în prezent. În rest, secret total. Invocând lipsa informaţiilor, reprezentanţii firmei nu au putut spune cât îi costă depozitarea unei tone de gunoi sau ce cantitate a fost depozitată în total la Mofleni. În schimb, au spus că vor reveni cu informaţii în zilele următoare.

Nedelescu i-ar rade

Viceprimarul Gheorghe Nedelescu, adversar declarat al celor de la Eco Sud, a spus că este extrem de deranjat de faptul că primăria nu a fost invitată la întâlnirea cu ziariştii. „Am auzit acum că ar vrea să vină să negocieze. Nu m-a anunţat nimeni de nimic. Eu o să plec, că am treabă. Dacă ar fi fost după mine, aş fi reziliat contractul pentru că din 200 de miliarde, cât trebuia să investească până la darea în folosinţă a gropii, au investit doar 85. Din câte am auzit, au început deja să depoziteze gunoiul în cea de-a doua celulă, deşi nu au autorizaţie pentru asta“, a spus vicele. Informaţia a fost negată cu jumătate de gură de Ioana Rotaru, care a spus că nu ştie să se întâmple acest lucru. Nedelescu a precizat că suma de 35 de euro cerută de Eco Sud este exagerată. „Dacă am face contract pe noua sumă, ei ar câştiga 5,2 milioane de euro faţă de 1,4 milioane, cât ar fi normal. Am primit o hârtie de la ei, în care spuneau că nu-şi pot desfăşura activitatea sub tariful de 16 euro pe tona de gunoi depozitat“, a spus acesta, declaraţie care se bate cap în cap cu cea a Ioanei Rotaru, dispusă să renunţe la noul tarif pentru doar 12 miliarde de lei vechi. La rândul său, directorul Serviciului de Salubritate, Sorin Ciobanu, a recunoscut că datorează bani celor de la Eco Sud, dar a dat vina pe craioveni. „Datoriile provin de la asociaţiile de proprietari şi, din câte ştiu eu, urma ca primăria să negocieze eşalonarea lor“, a spus Ciobanu. În schimb, primarul Antonie Solomon a declarat că speră ca tariful de 11,9 dolari să rămână în vigoare măcar un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS