12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStresul dauneaza grav carierei

Stresul dauneaza grav carierei

Ce este stresul la serviciu, care sunt simptomele asociate lui si ce remedii exista? La aceste intrebari au incercat sa raspunda specialistii in domeniu care au demonstrat ca stresul este o piedica in calea dezvoltarii carierei.


Studiile in domeniu au aratat ca foarte multi oameni sufera de stres la locul de munca. Daca nu se iau masuri pentru diminuarea lui, angajatii pot ajunge la scaderea performantelor profesionale, la epuizare nervoasa si la pierderea totala a interesului fata de serviciu. Iata care sunt, in opinia specialistilor, câtiva dintre factorii care duc la aparitia stresului: lipsa de organizare a timpului, conflictele cu superiorii sau colegii, sentimentul ca esti coplesit de munca, prea multe sau prea putine responsabilitati, incapacitatea de a-ti folosi calitatile, plictiseala, lipsa de colaborare a sefilor, lipsa de calificare pentru indeplinirea unei anumite sarcini.


Problemele la serviciu incep cu o stare de oboseala permanenta si cu imposibilitatea de a te odihni dupa somnul de noapte. Urmeaza furia impotriva celor care iti dau ordine si indicatii. Urmatorul pas este autocritica, cinismul, negativismul si irascibilitatea. Apoi durerile frecvente de cap, cresterile sau scaderile bruste in greutate. Insomniile si depresiile sunt si ele la loc de cinste pe aceasta lista. Din aceasta cauza, firmele mari au grija sa-i monitorizeze permanent pe angajati, prin chestionare sau discutii fata in fata intre sefi si subalterni.


De asemenea, companiile au grija sa-i stimuleze psihic pe angajati, prin stabilirea unor relatii si in afara companiei, a spatiului de lucru, si printr-o serie de actiuni care presupun miscare. Stresul la locul de munca este greu de evitat. Specialistii sustin ca din cauza lui putem avea probleme cu tensiunea, sistemul imunitar, dar si cu colesterolul.


Remedii la indemâna oricui


Epuizarea nervoasa este si ea un rezultat al stresului prelungit la serviciu. Cum se ajunge aici? Orice cariera ti-ai alege, intotdeauna va trebui sa-ti modifici asteptarile in momentul contactului cu realitatea. In locul slujbei incitante, pline de recompense, la care te asteptai, ajungi sa ai parte de o munca adeseori plictisitoare, nesuferita si chiar lipsita de sens. Iar când nu iti adaptezi asteptarile la realitate incepi sa suferi, dupa un timp, de stresul „asteptarilor neimplinite“, urmat de accentuarea sentimentelor negative fata de munca. Asa se ajunge la clasicul sindrom al epuizarii nervoase. In fapt, epuizarea nervoasa este un proces pe parcursul caruia o persoana care era cândva productiva si dedicata muncii sale isi pierde treptat orice interes legat de slujba sau de profesia sa. Studiile efectuate de diverse institute au demonstrat ca stresul la serviciu ne scade eficienta si implicit sansele de a avansa in cariera. Este deci util sa ne facem un plan pentru eliminarea stresului. Iata si câteva sfaturi pe care le dau psihologii. In primul rând, specialistii recomanda sa luam o mica pauza atunci când simtim ca nu mai putem. Apoi, relaxarea prin miscare este si ea indicata. Somnul (cel putin sapte-opt ore pe noapte), intâlnirile cu prietenii, vizionarea unui film sunt alte metode de a evita stresul. De asemenea, trebuie sa invatam sa spunem „nu“. De multe ori, suntem stresati pentru ca nu stim sa refuzam un coleg care ne cere sa-i facem si munca lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS