17.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCele mai bune pelicule româneşti, în Israel

Cele mai bune pelicule româneşti, în Israel

Cinefilii israelieni vor putea viziona, în perioada 10 noiembrie – 10 decembrie, cele mai bune filme româneşti din toate timpurile, în cadrul Retrospectivei Filmului Românesc, organizată în Israel de Institutul Cultural Român (ICR), au anunţat reprezentanţii institutului. În sălile cinematecilor din Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa vor fi proiectate pelicule de referinţă pentru istoria cinematografiei româneşti, de la lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, la filme de animaţie şi jurnale de actualităţi. Cele 18 lungmetraje au fost alese pe baza Topului Filmului Românesc, alcătuit de Asociaţia Criticilor de Film din România, de la „Pădurea spânzuraţilor“ (1964, regizat de Liviu Ciulei), până la „Boogie“ (2008, regizat de Radu Muntean).

Pe lista lungmetrajelor se regăsesc atât filme selecţionate sau premiate la festivaluri internaţionale („Nunta de piatră“ din 1971, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ – 2007, „Saltimbancii“ – 1981, „Moartea domnului Lăzărescu“ – 2005, „E pericoloso sporgersi“ – 1993), cât şi producţii cenzurate de regimul comunist („Meandre“ – 1967, „Reconstituirea“ – 1970).

Înaintea lungmetrajelor vor fi prezentate filme de animaţie realizate de Ion Popescu Gopo, câteva scurtmetraje, dar şi jurnale de actualităţi din anii 1950-1970, care vor introduce spectatorii israelieni în atmosfera României comuniste.

În deschiderea retrospectivei va fi prezentat filmul „Occident“, în prezenţa regizorului Cristian Mungiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS