16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii strălucesc la Cannes

Românii strălucesc la Cannes

Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, producătorul Daniel Mitulescu, actorii Dorotheea Petre, Liviu Ciulei şi Victor Rebengiuc sunt doar câţiva dintre reprezentanţii de seamă ai României la Festivalul de Film de la Cannes.

La cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care şi-a deschis ieri porţile, România vine cu o delegaţie impresionantă, dar şi cu dorinţa de a demonstra că şi aici se poate. Cristi Puiu va merge ca membru în juriul secţiunii „Un Certain Regard“, iar Cătălin Mitulescu, ales în Atelierul Cinefondation cu proiectul de film „Un balon în formă de inimă“, va fi însoţit de producătorul Daniel Mitulescu şi de actriţa Dorotheea Petre. După 42 de ani, Liviu Ciulei şi Victor Rebengiuc se întorc pe 23 mai la Cannes, pentru proiecţia filmului „Pădurea spânzuraţilor“, în secţiunea „Cannes Classics“. Lor li se alătură criticii de film Alex. Leo Şerban, Tudor Caranfil, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă, Iulia Blaga, dar şi producători şi distribuitori. Cea mai numeroasă echipă va fi cea a filmului „Patru luni, trei săptămâni şi două zile“, în regia lui Cristian Mungiu, selectat în competiţia oficială. Mungiu este însoţit de actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean şi operatorul Oleg Mutu.

O luptă crâncenă

În acest an, filmul românesc va trebui să dea piept cu producţiile lui Quentin Tarantino, Emir Kusturica, David Fincher, Gus Van Sant, Wong Kar-wai, Kim Ki-duk, fraţii Coen sau Alexander Sokurov. Cel dintâi vine să-şi ia revanşa cu o variantă prelungită a filmului „Death Proof“, parte a proiectului „Grindhouse“, realizat împreună cu Robert Rodriguez, un melanj între road-movie, thriller şi horror, într-un stil cinematografic asemănător anilor ’80, în vreme ce Gus van Sant vine cu „Paranoid Park“, film care nu are în distribuţie nici un nume greu al cinematografiei, dar care aduce o viziune dostoievskiană asupra unui scenariu cu adolescenţi, un fel de „Crimă şi pedeapsă la liceu“. Coreenii pot fi şi ei la putere anul acesta, Wong kar wai venind cu „My blueberry nights“, iar Kim ki-duk cu „Soom“ (souffle). „My blueberry nights“ este alt candidat puternic la marele premiu, cu Norah Jones în prim-plan, precum şi Jude Law, Tim Roth, Natalie Portman şi Rachel Weisz. Pariurile s-au făcut, iar specialiştii au lăsat să se înţeleagă că, deşi concurent serios, e foarte puţin probabil ca Emir Kusturica să mai plece cu trofeul acasă, pentru „Promise Me This“, după două Palme d’Or, ultimul cu „Underground“ (1995). Rămâne ca juriul să digere toate cele expuse şi să aleagă până pe 27 mai marele câştigător. Până atunci însă, la Cannes, mizele serioase se vor învârti în jurul favoriţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS