16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalNea Mitică de la Herculane

Nea Mitică de la Herculane

La vârsta pensiei, nea Mitică a schimbat obiectul muncii: a lăsat cărbunele din mină pentru uleiurile aromate. Şi nu-i pare rău! Îl cunosc toţi cei care trec prin Herculane şi a ajuns celebru chiar şi în Germania!

Câteva sute de metri înainte de ştrandul 7 Izvoare. De o parte şi de alta a străzii – maşini parcate. Pe stânga, într-un spaţiu mai larg, în mijlocul căruia tronează o cişmea aburindă, lumea se înşiră pe scările ce duc jos. Acolo – rumoare! În cele două gâldane cu apă sulfuroasă, zeci de capete se iţesc roşii şi transpirate de fierbinţeala în care se scaldă. Zumzet, glume, râsete, poveşti felurite, sfaturi medicale, băbeşti şi exemple miraculoase. Iar în centrul atenţiei tuturor, un bărbat cu o statură impozantă freacă zdravăn un grumaz anchilozat.
„Nea Mitică, bună ziua! Eu am loc?“
Dintre aburi, bărbatul face programul rapid:
„Mai am trei doamne şi un domn. Dup-aia eşti al meu, să trăieşti!“.

De la mină şi ventuze la artă chinezească

Dumitru Lungu este celebru în Băile Herculane. A venit aici în ’98, când l-au disponibilizat de la mină. S-a trezit atunci la un pas de pensie, fără un rost, fără un ban. O vreme s-a descurcat cu ajutorul de şomaj. Dar, după cele nouă luni, n-a avut ce face şi s-a pensionat. Noroc că a auzit de cursurile de masaj. Şi atunci a luat hotărârea să se reprofileze.
„E adevărat că exista o oarecare tradiţie în familia mea. Bunicul meu punea ventuze şi la răceală făcea frecţii cu petrol sau cu ţuică, în care punea fire de mentă. Am învăţat de la el să fac masaj şi, nu de puţine ori, când urcam din mină, îi ajutam pe colegi să le mai treacă oboseala şi durerile de oase. Dar numai în fugă, că ne pleca autobuzul…“, povesteşte nea Mitică, în timp ce alt client îi alunecă printre degete.
La o vârstă la care alţii abia aşteaptă să trăiască tihniţi, discutând politică şi legănând nepoţii pe picioare, Dumitru Lungu s-a apucat de şcoli. Prima a fost cea de la Arad, curs de masaj de reflexoterapie, ţinut la Casa de Cultură. Curând, după absolvire, a aflat că diploma nu era atestată de nici o autoritate, aşa că a început-o şi pe cea de-a doua, de la Timişoara. A terminat cu 10 pe linie şi a primit diplomă cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Din acel moment, minerul Mitică a devenit masor profesionist, stâpân pe tehnica chinezească, în special, şi recunoscut în 36 de ţări!

U Craiova şi Doroftei – clienţi fideli

„De la 1 ianuarie până la 31 decembrie sunt pe apă, la gâldan. Mă cunoaşte toată lumea care trece prin Herculane. Şi nu pentru că aş fi vrut eu să-mi fac reclamă. Dar au venit, i-am masat, le-a plăcut şi s-au întors. Ce să fac dacă mă pricep atât de bine?!“, zâmbeşte pe sub mustăţi nea Mitică, trâgând zdravăn de piciorul beteag.
Doroftei, Iftimoaie, vreo trei fotbalişti de la Universitatea Craiova aduşi de Stoica în persoană sunt doar câţiva dintre clienţii care îl caută pe fostul miner la gâldanele din Herculane. Şi ei, şi doctorii, şi profesorii sau oamenii simpli au parte de acelaşi tratament: masaj chinezesc cu uleiuri naturale preparate chiar de el din sâmburi de struguri, busuioc, flori de câmp, lăcrămioare, tuberoze, liliac, untul pământului şi ulei de dafin. O reţetă după care străinii se dau deja în vânt.
„Păi câţi nu mi-au trecut mie prin mâini până acum! Chiar ieri a plecat un francez, care a stat cinci zile aici şi a venit la tratament în fiecare zi! Iar acum vreo două luni, un neamţ m-a filmat, mi-a făcut poze şi m-a dat pe ediţia on line a ziarului german Der Spiegel…“, îşi enumeră nea Mitică succesele internaţionale.

Dumnezeu – îndrumător

Şi totuşi nu se laudă. E doar fericit că, la vârsta aceasta, a bătrâneţii, şi-a descoperit adevărata vocaţie. Pe care, spune el, nu ar fi aflat-o fără credinţa în Dumnezeu.
„De fiecare dată când încep un masaj, nu uit să spun o rugăciune. Ea face jumătate din toată tehnica pe care am învăţat-o eu la şcoală: Ajută, Doamne, duşmanii, pe clientul meu, familia clientului meu, pe mine, pe familia mea şi pe toată lumea. Amin!“. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS