9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum poate fi dresat porcuşorul de Guineea

Cum poate fi dresat porcuşorul de Guineea

Chiar dacă pare imposibil, şi porcuşorii de Guineea pot fi dresaţi. Conform site-ului www.latifa.ro, deşi mulţi oameni au impresia că aceste mici animale de companie nu sunt isteţe, stăpânii de porcuşori de Guineea ne pot contrazice.

Pentru dresarea unui porcuşor de Guineea, veţi avea nevoie de mai multă răbdare şi eforturi decât în cazul celorlalte rozătoare. Există şi posibilitatea ca unii porcuşori să nu poată fi dresaţi niciodată. De asemenea, unii porcuşori vor învăţa mai repede, alţii – mai greu, lucru valabil, de altfel, şi în cazul oricărui alt animal.
Porcuşorii de Guineea pot fi dresaţi să facă diverse lucruri precum: să folosească litiera pentru a urina; să stea în două lăbuţe; să răspundă atunci când sunt chemaţi; să se învârtească; să umble în lesă etc.
Un deţinător de porcuşor de Guineea trebuie să aibă în vedere câteva aspecte atunci când doreşte să-şi dreseze animăluţul.

Foamea este un profesor bun

Întotdeauna un porcuşor înfometat va fi mai receptiv la ceea ce doriţi să-l învăţaţi. Aceasta nu înseamnă să vă înfometaţi companionul, ci doar să alegeţi bine momentele în care să desfăşuraţi sesiunile de dresaj şi să răsplătiţi întotdeauna porcuşorul cu o trataţie gustoasă dacă învaţă tehnicile pe care doriţi să i le „predaţi“.

Metoda condiţionării reflexe

Aceasta înseamnă să determinaţi porcuşorul să asocieze un anumit lucru cu altul. De exemplu, dacă în momentul mesei faceţi un anumit zgomot, porcuşorul va învăţa în timp că producerea zgomotului respectiv înseamnă că primeşte hrana. În acelaşi fel va trebui să procedaţi şi atunci când doriţi să îl determinaţi să înveţe anumite tehnici.

Repetiţia este mama învăţăturii

Pentru a reuşi să vă dresaţi porcuşorul va trebui să repetati tehnicile des (zilnic) pentru 10-20 de minute împreună cu companionul dumneavoastră. Dacă nu veţi repeta, porcuşorul va uita şi va trebui să o luaţi de la capăt.
Începeţi întotdeauna cu lucruri simple şi descompuneţi în mai multe mişcări trucul pe care doriţi să-l înveţe porcuşorul. De exemplu, dacă doriţi să-l învăţaţi să se învârtească, începeţi prin a-l învăţa să se întoarcă spre dreapta sau spre stânga şi abia apoi, încetul cu încetul, determinaţi-l să efectueze un cerc întreg.
Recompensaţi întotdeauna porcuşorul cu ceva gustos (folosiţi trataţia sa preferată) atunci când efectuează mişcările pe care le doriţi.
Transformaţi şedinţele de dresaj în ceva amuzant şi plăcut atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru porcuşor.
Şedinţele de dresaj pot îmbunătăţi relaţia dumneavoastră cu porcuşorul. Acesta nu va fi receptiv la nimic dacă îl veţi sili sau brusca.

Răbdarea, cheia succesului

Aveţi cât mai multă răbdare cu porcuşorul dumneavoastră. Nu-l chinuiţi şi nu-l pedepsiţi! Amintiţi-vă că el nu există pentru a vă distra pe dumneavoastră sau pe musafiri, ci este o fiinţă cu o personalitate proprie.

Semnalele porcuşorului

Un stăpân de porcuşor de Guineea trebuie să cunoască semnele pe care acesta le face.
Dacă sare ridicând picioarele din spate şi scutură din cap, atunci este fericit. Când ronţăie barele cuştii înseamnă că vrea să iasă la plimbare sau că îi este foame. Dacă se dă câţiva paşi înapoi, se opreşte şi ridică uşor capul înseamnă că urmează să urineze. Când îşi mişcă partea posterioară, scoţând sunete de joasă intensitate, femela este în călduri. Când un porcuşor de Guineea linge posteriorul altuia înseamnă că îl linişteşte, îi dă siguranţă. Dacă, în schimb, doar îl miroase, este semn de curiozitate, încercând să-i recunoască apartenenţa la acelaşi grup, la fel ca şi atingerea nasului între doi membri ai speciei.
Atunci când porcuşorul se întinde cu labele înainte este semn de relaxare şi mulţumire totală. Dacă lăbuţele sunt sub el, simte nevoia de protecţie. Când îşi întinde capul înainte, este foarte curios. Atunci când stă nemişcat, cu privirea fixă, porcuşorul doarme sau se odihneşte. Dacă sapă în rumeguş, încearcă să-şi facă un aşternut confortabil sau vrea să se ascundă. De aceea este indicat să aibă în cuşcă o căsuţă din lemn, un tub sau alt adăpost întunecos care îi dă siguranţă atunci când vrea să doarmă. Dacă îşi mănâncă excrementele, nu va neliniştiţi! Este un comportament normal pentru porcuşorii de Guineea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII