Câți bani a încasat statul, forțând mii de firme să devină microîntreprinderi

Firmele cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro își fac bine calculele, pentru că de la 1 februarie nu mai plătesc impozit pe profit, ci achită impozit pe venit
Autori


Guvernul a umflat din pix numărul microîntreprinderilor, obligând prin legislație să intre în această categorie firmele care au avut anul anterior cifra de afaceri de până la 500.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât era până cu un an în urmă. Astfel, mai multe firme au plătit în 2017 către stat sume mai mari sub forma impozitului pe venit, trecând forțat din categoria societăților plătitoare de impozit pe profit în cea de plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor. În Dolj, mii de firme au devenit microîntreprinderi peste noapte.

Deși se laudă că a relaxat fiscalitatea în ultima perioadă, în realitate statul a găsit încă o modalitate prin care încasează mai mulți bani de la firme, fără ca afacerile acestora să fi sporit sau să fi devenit mai prospere, cu productivitate mai mare. Printr-o simplă modificare a legislației, guvernul actual a crescut, din pix, impozitele pentru mii de firme doljene și pentru zeci de mii de firme la nivel național, fără ca performanțele lor în afaceri să fie neapărat mai mari decât de obicei. Pur și simplu, guvernanții au modificat legislația fiscală, ridicând suficient de mult pragul cifrei de afaceri până la care o firmă se consideră în categoria microîntreprinderilor. Până în 2016, firmele care aveau cifra de afaceri până la 100.000 de euro pe an erau considerate microîntreprinderi și plăteau la stat impozit pe venit de 1, 2 au 3%, în funcție de numărul de salariați. Anul acesta, după modificarea legislației fiscale, toate firmele care anul anterior au avut o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro au trecut din 2017 la categoria microîntreprinderilor și nu mai sunt plătitoare de impozit pe profit, ca în trecut, ci au devenit plătitoare de impozit pe venit, adică pe cifra de afaceri.

Firmele au avut termen până în mai să schimbe vectorul fiscal și să treacă la microîntreprinderi dacă anul trecut au avut o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro. Primul termen de plată a impozitului pe venitul microîntrepărinderilor a fost la trimestru. GdS a solicitat Fiscului doljean date comparative pentru a observa câte microîntreprinderi erau anul trecut înregistrate în Dolj și ce impozit plăteau, și câte sunt anul acesta în categoria microîntreprinderilor, după ce a crescut foarte mult pragul cifrei de afaceri sub care se consideră plătitoare de impozit pe profit.

Majoritatea firmelor doljene au devenit, peste noapte, microîntreprinderi

Potrivit datelor transmise de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, anul trecut, până la 30 mai, existau în Dolj 17.978 de microîntreprinderi, iar până la sfârșitul lui mai 2017 se înregistraseră, în total, ca microîntreprinderi, 21.450 de firme doljene. Altfel spus, a crescut, peste noapte, numărul microîntreprinderilor cu 3.472 de entități economice. Obligația de a deveni microîntreprinderi pentru firmele cu o cifră de afaceri anuală de până la 500.000 de euro (pe anul anterior) a intrat în vigoare de la 1 februarie 2017, conform OUG 3/2017.

Practic, majoritatea so­cie­tăților din Dolj au devenit microîntreprinderi și plătesc la stat 1% din venituri, dacă au cel puțin un angajat, respectiv 3% din cifra de afaceri, dacă nu au niciun angajat. La nivelul Doljului sunt active aproximativ 25.000 de firme, iar din acestea 21.450 plătesc impozit pe venitul microîntreprinderilor, indiferent dacă au sau nu profit pe anul fiscal încheiat. Dacă într-un an firmele respective depășesc pragul de 500.000 de euro, acele entități devin, automat, plătitoare de impozit pe profit. Iar dacă anul celălalt iar le scad afacerile sub 500.000 de euro, ele devin din nou microîntreprinderi, dacă nu se mai modifică până atunci legislația fiscală.

Mai mulți bani în vistieria statului de la firme cu statut de microîntreprindere


Plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor se face trimestrial. Conform datelor solicitate de GdS de la AJFP Dolj, impozitul pe venit plătit după primul trimestru din 2016 se situa la 9.804.633 de lei, evidențiat de Fisc la data de 30.05.2016. Anul acesta, după ce a fost crescut artificial numărul de microîntreprinderi, impozitul plătit de astfel de entități din Dolj a urcat la 12.662.318 lei, la data de 30.05.2017, conform datelor de la AJFP Dolj. Practic, statul a încasat în plus de la firmele doljene 2,857 milioane de lei, doar după primul termen de plată și numai prin simplul fapt că le-a obligat să își schimbe vectorul fiscal și să treacă într-o altă categorie de impozitare. Unele firme din cele 3.472 care au devenit brusc microîntreprinderi de anul trecut și până acum este posibil să nu fi achitat niciun ban anul trecut la stat sub forma impozitului pe profit (dacă a avut pierderi fiscale), dar anul acesta să datoreze impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă presupunem că are salariați. De exemplu, o firmă care a avut anul trecut pierderi și a avut cifra de afaceri imediat sub echivalentul în lei a 500.000 de euro, să zicem de 2.270.000 de lei anul trecut, nu a datorat impozit pe profit statului. În schimb, anul acesta, pe tot anul, datorează 1% din cifra de afaceri. Așadar, impozitul datorat de acea firmă statului pe tot anul 2017 este de 22.700 de lei, plătibil în cele patru trimestre ale anului, adică 5.675 de lei pe trimestru.

Unele micro­între­prinderi plătesc impozit specific

Numărul firmelor care se situează în categoria microîntreprinderilor este și mai mare, după cifra de afaceri de anul trecut (sub 500.000 de euro), însă unele dintre ele sunt plătitoare de impozit specific, dacă desfășoară activitate principală pe coduri CAEN din sfera celor ce țin de baruri, restaurante, hoteluri, pensiuni și altele conform art. 1 din Legea 170/2016 privind plata impozitului specific. Termenul de declarare la Fisc a acestor firme plătitoare de impozit specific este data de 25 a lunii iunie, iar impozitul acesta se plătește semestrial. Așadar, până la sfârșitul lunii, numărul acestor firme care datorează impozit specific va crește. Potrivit AJFP Dolj, până la această dată s-au declarat la Fisc drept plătitoare de impozit specific doar 97 de firme din județ.

Excepții de la impozitarea microîntreprinderilor

O singură categorie de microîntreprinderi poate opta fie pentru impozit pe profit, fie pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor, în funcție de sistemul care îi este mai avantajos. Este vorba despre firmele care s-ar încadra să aibă cifra de afaceri respectivă (până în 500.000 de euro – n.r.) din activitate principală pe coduri CAEN din sfera celor de baruri, restaurante, hoteluri, pensiuni și altele conform art. 1 din Legea 170/2016 privind plata impozitului specific.Comenteaza acum

Alte stiri

26 aprilie 2018

Horoscop

Berbec Este posibil ca simţul practic şi capacitatea de concentrare să fie reduse, aşa că nu este momentul să vă ocupaţi de activităţi dificile. Nu luaţi decizii în chestiuni importante la locul de muncă sau în afaceri, fiindcă s-ar putea

Sumarul ediției de marţi, 13 iunie 2017

Actualitate

» Bancul zilei
» ANAF: Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice să declare veniturile din vânzarea proprietăților din patrimoniul afacerilor până la 30 iulie
» Coldea şi Kovesi, chemaţi săptămâna viitoare la audieri în Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
» Noi condiţii pentru fermierii care cumpără teren pe credit, cu garanţii de la stat
» CE, procedură infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei pentru că nu au acceptat refugiaţi
» Ion Iliescu – trimis în judecată în dosarul ”Mineriada”
» Dosarul Mineriadei a fost finalizat după 27 de ani şi urmează să fie trimis în instanță
» Diplomații ruși expulzați din Republica Moldova ar fi recrutat luptători pentru estul Ucrainei
» Iohannis se întâlneşte săptămâna viitoare cu Angela Merkel şi Macron
» Klaus Iohannis, întâlniri cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron, săptămâna viitoare
» Carmen Dan: Nu mi-a fost propusă funcția de prim-ministru
» Un avion Tarom a aterizat de urgență, după ce un motor a cedat în aer: “S-a auzit o bubuitură groaznică”
» Surse: Cine sunt singurii miniştri care au trecut de evaluarea PSD/Dragnea

Interviu

» Medicul care le dă bani pacienților pentru medicamente

Publireportaj

» 5G drumul către Societatea Interconectată

Dolj

» Cum încearcă unii fermieri să facă șmecherii cu subvențiile APIA
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Polițist doljean, cercetat după ce a scos la vânzare o bombă
» Femeie rănită într-o mașină răsturnată în șanț
» Stadionul-fantomă din Craiova, scos la licitaţie
» Psihologii din Dolj şi-au desemnat reprezentanţii
» Concurs pentru directori
» Dolj: Gala caritabilă “Timpul faptelor bune” are loc duminică la Filiaşi
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, miercuri, pe mai multe străzi
» Polițist doljean, cercetat după ce a scos la vânzare o bombă
» Craiova: Biblioteca “Aman” găzduieşte lansarea cărţii Călător cu D@r

Gorj

» Trafic restricţionat pe DN 67, în zona Băleşti
» Elevii olimpici, în vizită la Parlamentul European
» Mihaela Runceanu conduce interimar Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“
» Un singur beneficiar al subvenţiei pentru cultivarea de tomate
» CEO a produs 160 de tone de iarba elefantului, o plantă energetică
» Mandatul primarului Romanescu, validat de Judecătoria Târgu Jiu
» 83 de candidaţi pentru posturile de conducere de la Complexul Energetic Oltenia
» Gorj: Demonstraţie de acordare a primului ajutor, în incinta mall-ului
» Gorj: UCB are un nou rector
» Gorj: Motociclist rănit la Mătăsari
» Gorj: Băiat de 17 ani, reţinut pentru că a condus fără permis

Vâlcea

» Vâlcea: Trafic restricţionat pe DN 7, în apropierea localităţii Milcoiu
» Vâlcea: Femeie bănuită de furt prin metoda ghicitului, depistată de poliţiştii din Călimăneşti

Sport

» Fotbal / România arată fotbal când nu joacă pe puncte. Băluță, surpriza plăcută
» Fotbal / Tineretul s-a impus în Liechtenstein
» Alb-albaștrii, apți pentru cantonamentul din Austria
» Meci cu miză importantă între România și Belarus, la Craiova
» Fotbal / Cristi Bărbuț a semnat cu CS Universitatea Craiova
» Tenis: Simona Halep, Jelena Ostapenko și Elina Svitolina, candidate la titlul de jucătoarea lunii mai (WTA)

Sanatate

» Comisiile de specialitate de la CNAS – desființate, pacienţii – nemulţumiţi
» Lipsesc mii de medicamente de care depinde viața bolnavilor

Educatie

» Au rămas locuri libere la grădiniţele din Dolj

Magazin

» Horoscop
» Programul Inspire Cinema Craiova pentru perioada 16-22 iunie

Top