6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAşa se va colecta gunoiul în Craiova

Aşa se va colecta gunoiul în Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=vloLxOletbQ

Unul dintre participanţii la licitaţia de atribuire a contractului de furnizare a containerelor îngropate care vor fi montate în Craiova şi a utilajelor de manipulare a containerelor a oferit ieri, în Parcul Tineretului din Craiova, o demonstraţie a modului în care funcţionează sistemul modern de colectare a deşeurilor. Europeanwaste Tehcnology a fost unul dintre cei trei participanţi la licitaţia de peste zece milioane de euro organizată de Consiliul Judeţean Dolj din fonduri europene în cadrul Masterplanului pe Deşeuri din Dolj.

Reprezentanţi ai firmei Europeanwaste Technology, directori de la SC Salubritate Craiova SRL, directoarea Agenţiei de Protecţie a Mediului Dolj, precum şi un director de la Primăria Bucureşti, venit să vadă tehnologia la lucru, au participat ieri la o prezentare a felului în care funcţionează sistemul de colectare a deşeurilor din containere îngropate. Pe lângă faptul că respectivele containere păstrează intacte deşeurile, reprezentanţii firmei s-au lăudat şi cu autovehiculele de colectare şi manipulare a containerelor, care sunt complet automatizate. Îngropate în pământ la o adâncime de circa doi metri, containerele sunt ridicate cu ajutorul unui braţ montat pe autovehiculul de colectare, iar deşeurile sunt golite într-un recipient al acestuia. Apoi, containerul este spălat cu ajutorul periilor montate pe autovehicul. În cazul containerelor îngropate, întreaga operaţiune durează mai puţin de două minute, iar în cazul containerelor de la suprafaţă, în circa 75 de secunde, după cum au precizat reprezentanţii firmei. Autovehiculele sunt complet automatizate, şoferul nefăcând altceva decât să apese câteva butoane. În rest, maşina îşi face singură treaba. Un alt avantaj al containerelor îngropate este acela că ele nu pot fi vandalizate. „Se va reduce la zero posibilitatea ca animalele sau oamenii să poată accesa containterele. De asemenea, se elimină mirosurile neplăcute din timpul verii. Acest sistem poate înlocui până la patru-cinci sisteme tradiţionale“, a precizat Marius Croitoru, reprezentantul pentru România al firmei Nord Engineering, partenerul Europeanwaste. Containerele vor fi montate în actualele puncte de precolectare ale Salubrităţii din Craiova. Reprezentanţii firmei susţin că ei au fost declaraţi câştigători ai licitaţiei, dar că, pentru oficializarea acestui lucru, trebuie să treacă o perioadă de zece zile, în care rezultatul poate fi contestat. „Noi în cinci luni putem monta toate containerele“, a spus reprezentantul Europeanwaste Technology. Punerea la punct a acestui sistem modern nu este însă suficientă. Pentru a deveni operaţional, Consiliul Judeţean Dolj trebuie să desemneze, în cadrul unei alte licitaţii, firma care va opera sistemul. Un termen realist pentru implementarea acestui sistem în Craiova este cel de doi ani.

Licitaţie în doi timpi

Licitaţia pentru desemnarea furnizorului de containere îngropate, de suprafaţă şi a vehiculelor de manipulare aferente a demarat pe 14 septembrie 2013, dar a fost suspendată pentru o perioadă de o lună şi jumătate, între 29 octombrie şi 3 decembrie 2013, din cauza depunerii unor contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. În respectivele contestaţii, firmele se plângeau de faptul că în documentaţia de atribuire li s-a cerut să facă demonstraţii ale funcţionalităţii sistemului propus de ele şi că pentru acest lucru erau nevoite să cheltuie bani. Consiliul Judeţean Dolj s-a apărat spunând că demonstraţia nu presupune costuri însemnate, mai ales că este vorba despre un proiect de circa zece milioane de euro pentru un sistem de la care se aşteaptă o durată de funcţionare de 30 de ani. În consecinţă, CNSC a respins contestaţiile şi a dispus continuarea procedurii de achiziţie. Trei firme sau asocieri de firme s-au înscris la licitaţie: SC Grădinariu Export Import împreună cu Iridex Group Plastic, Sanimobel împreună cu Manufacturas Metalicas Madrilenas şi Europeanwaste Technology împreună cu Nord Engineering. Potrivit anunţului de participare, durata de derulare a contractului este de 15 luni de la data atribuirii contractului, iar valoarea lui estimată este de 45,6 milioane de lei plus TVA. Banii vin prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS Mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS