17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajDeputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj: „România nu este în fața unei crize economice“

Deputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj: „România nu este în fața unei crize economice“

 

Toate datele economico-financiare, fie ele date publicității de Banca Natională, INS, Comisia Europeană sau de alte instituții internaționale vorbesc de stabilitatea macroeconomică şi financiară a României, iar acest lucru nu este altceva decât un veritabil certificat de încredere că nu există pericolul unei crize iminente.
Creşterea economică pe care o vom înregistra în acest an, de 4-4,5%, este una sustenabilă din perspectiva potenţialului real al ţării noastre. Astfel, riscul supraîncălzirii economiei româneşti este eliminat.
A doua veste bună este „îmblânzirea“ inflaţiei. De la un maxim de 5,4% în luna mai a acestui an vom încheia anul cu o inflaţie sub 3,5%. Mai mult, în anul 2019 valoarea inflaţiei va cunoaşte o nouă scădere. Ea nu va depăşi 2,9%.
A treia veste bună este că datoria publică a scăzut cu 1 punct procentual faţă de sfârşitul anului 2017, ajungând la nivelul de 34,1% din PIB la finalul lunii iunie 2018. Ca urmare a creşterii economice, ea se menţine sub pragul-semnal al procedurii de evaluare a Comisiei Europene de 60% din PIB, precum şi sub pragul critic de sustenabilitate estimat la 40-45%.
A patra veste bună este legată de şomaj. Rata şomajului îşi menţine trendul descendent şi a ajuns la 4,2% în trimestrul al treilea din anul 2018.
Rata de ocupare a forţei de muncă a urmat aceeaşi tendinţă, înregistrând o valoare de 70% în al doilea trimestru din 2018.
Aşadar, iată adevărul! Cadrul macroeconomic şi financiar al României este pozitiv şi dovedeşte faptul că guvernul a gestionat în mod adecvat vulnerabilităţile sistemice şi a generat, prin politicile sale, o creştere economică sustenabilă.
Există premise pentru un an 2019 bun din punct de vedere economic.
Să avem încredere!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS