17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Malu Mare, zonă rezidenţială pentru craioveni

Comuna Malu Mare, zonă rezidenţială pentru craioveni

Din bugetul local au fost alocate fonduri pentru 11 km de drum asfaltat în Preajba Veche, dar infrastructura se va moderniza şi cu fonduri de la Uniunea Europeană

Situată la numai 10 km de Craiova, comuna Malu Mare a atras ca un magnet atât investitori importanţi pentru judeţul Dolj, cât şi oameni potenţi din punct de vedere financiar, care au ales să se stabilească aici. Astfel, pe teritoriul localităţii îşi desfăşoară activitatea peste 400 de societăţi, iar numărul celor care îşi achiziţionează sau îşi construiesc locuinţe creşte de la o lună la alta. Dacă în 2017 au fost eliberate 326 de autorizaţii de construire, în acest an au fost ridicate peste 240 de case. Primarul Ilie Dodocioiu a demarat numeroase proiecte de modernizare a localităţii, care să vină în sprijinul localnicilor şi totodată să creeze facilităţi pentru firmele care îşi desfăşoară activitatea în Malu Mare. Acestea însumează aproximativ cinci milioane de euro şi vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, introducerea reţelei de canalizare, precum şi modernizarea iluminatului public.
Aşezat pe cel mai înalt mal al râului Jiu, satul Malu Mare al comunei cu acelaşi nume are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare a aşezării a apărut în documente din anul 1494, mai exact în cartea de hotărnicie a lui Vlad Călugaru, unde sunt înscrise satele Ghindeni şi Birosloveni ca fiind aşezate lângă satul Malu Mare. Iniţial, localitatea purta numele de Ciulniţa şi era amplasată în Lunca Jiului, pe malul stâng al râului. Din cauza inundaţiilor frecvente, s-a luat hotărârea strămutării, de această dată pe cel mai înalt mal al Jiului, de unde a venit şi numele satului… Malu Mare. Atestările continuă prin documente din 1877, care vorbesc despre participarea locuitorilor din Malu Mare la Războiul de Independenţă, apoi în 1907 la Răscoala Ţărănească. Vitejii din Malu Mare şi-au demonstrat curajul, odată în plus, în 1916-1918, atunci când au luptat în războiul pentru întregirea patriei. Pentru aceşti eroi şi pentru ca jertfa lor să nu fie uitată, a fost ridicat un monument chiar în centrul satului. De-a lungul timpului, satul Malu Mare a crescut, s-a dezvoltat, iar mai apoi a devenit comună prin unirea cu satele Ghindeni şi Preajba şi, astfel, a apărut pentru prima dată comuna Malu Mare. În 2004, prin Legea nr. 83/2004, comuna Malu Mare a fost reorganizată, iar din componenţa sa a fost scos satul Ghindeni, care a devenit comună, iar Malu Mare a rămas cu două sate: Malu Mare şi Preajba.

Aproximativ un milion de euro se vor investi în drumurile din Preajba Veche şi Malu Mare

Peste 600 de autorizaţii de construire, eliberate în ultimii doi ani

De-a lungul timpului, comuna a ţinut pasul cu provocările istoriei, iar în prezent autorităţile fac eforturi să răspundă cerințelor unei populaţii ce depăşeşte 5.000 de locuitori. În ultima perioadă, tot mai multe persoane au ales să îşi ridice case aici, astfel că aproape jumătate dintre locuitori provin din Craiova. Autorităţile locale au eliberat în ultimii doi ani aproape 600 de autorizații de construire. „În 2017, spre exemplu, au fost eliberate 326 de autorizaţii de construire şi 671 de certificate de urbanism. În 2018, au fost eliberate 243 de autorizaţii de construire şi 416 certificate de urbanism. La începutul anului aveam 5.009 locuitori, acum sunt aproximativ 5.100 cu acte. În realitate, sunt însă mult mai mulţi, probabil vreo 6.000 de oameni stabiliţi în zona Selgros, care în documente au domiciliile în Craiova. Majoritatea celor care aleg să se stabilească aici îşi construiesc locuinţele, mai puţini sunt cei care cumpără case. Preţul terenului în zona Selgros, sau Preajba Nouă, a ajuns la 50 de euro metrul pătrat, iar în satul Malu Mare, media este de 10-15 euro“, a spus primarul Ilie Dodocioiu.

Locuitorii din Malu Mare beneficiază de infrastructură modernă

Peste 400 de investitori în comună

Apropierea de Craiova şi perspectivele dezvoltării şi modernizării comunei i-au atras nu numai pe craioveni, ci au făcut din Malu Mare un magnet şi pentru investitori. În prezent, aproximativ 400 de firme importante îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul comunei şi, implicit, contribuie cu sume considerabile la bugetul local. Primarul comunei Malu Mare spune că acest lucru implică şi investiţii masive în localitate. Lucrările au demarat deja şi vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, introducerea reţelei de canalizare, precum şi modernizarea iluminatului public. „Unul dintre proiecte vizează sistemul de canalizare. Valoarea lucrării este de peste două milioane de euro şi în acest an se va face recepţia tronsoanelor aflate în curs de finalizare. În acelaşi timp, se vor continua lucrările şi pe străzile prevăzute în proiect, pentru ca în final toţi locuitorii să aibă acces la canalizare“, a spus primarul din Malu Mare. Din bugetul local au fost alocate fonduri pentru 11 km de drum asfaltat în Preajba Veche, dar infrastructura se va moderniza şi cu fonduri de la Uniunea Europeană. Aproximativ un milion de euro se vor investi în drumurile din Preajba Veche şi Malu Mare. O altă mare provocare pentru autorităţile din Malu Mare este realizarea unui sistem de alimentare cu gaze.

Unul dintre proiectele de modernizare a comunei Malu Mare vizează sistemul de canalizare

Agricultura din Malu Mare, revigorată

Investiţii se fac şi în agricultură. Locuitorii din Malu Mare au înţeles că agricultura la scară mică nu este profitabilă şi mulţi dintre ei şi-au dat terenurile în arendă societăţilor mari, care lucrează aplicând tehnologii moderne. Decizia lor a dus la revirimentul agriculturii din Malu Mare. Pe raza comunei sunt zece întreprinzători particulari care, prin cele peste 540 de contracte de arendă, lucrează aproximativ 650 de hectare de teren, pe care cultivă grâu, secară, triticale, orz, porumb şi floarea-soarelui. Există, de asemenea, aproximativ 30 de PFA-uri şi circa 20 de societăţi puternice. În comună sunt însă şi tineri care au optat pentru legumicultură, sector pe care l-au dezvoltat tot cu fonduri europene. Creşterea animalelor a intrat însă într-un con de umbră, în prezent în evidenţele specialiştilor de la Registrul Agricol fiind 351 de bovine, 289 de ovine, 630 de caprine şi 538 de porci.
Cei care nu se îndeletnicesc cu agricultura şi-au găsit locuri de muncă în Craiova, din totalul de peste 5.000 de locuitori ai comunei doar 276 fiind beneficiari de venit minim garantat, conform Legii 416/2001. Marea problemă a locuitorilor care fac naveta este tariful practicat de societatea de transport, despre care oamenii spun că este foarte mare. Pentru a veni în sprijinul lor, primarul Ilie Dodocioiu va face demersuri, astfel încât oamenii să fie deserviţi de Regia Autonomă de Transport Craiova. „Facem eforturi să aducem şi în Malu Mare Regia Autonomă de Transport Craiova, pentru că actuala firmă care administrează transportul are tarife foarte mari. Sperăm ca eforturile noastre să se concretizeze anul viitor“, a precizat primarul.

Malu Mare, singura comună din Dolj care are o platformă on-line pentru plata taxelor

Având în vedere numărul mare de investitori din comună, dar şi pentru a facilita cetăţenilor plata taxelor şi impozitelor, Primăria Malu Mare le pune acestora la dispoziţie o platformă on-line. „Oamenii pot plăti mai simplu, mai comod şi fără comision taxele prin intermediul paginii web www.ghiseul.ro. Suntem singura comună din Dolj, alături de Craiova, Segarcea, Băileşti, care are această platformă, ce a devenit funcţională din data de 15 octombrie“, a menţionat Ilie Dodocioiu.
Primăria Malu Mare pune la dispoziţie şi plata cu cardul la ghişeul Taxe şi Impozite, dar şi plata folosind numerar.
Prin facilităţile oferite atât localnicilor, cât şi investitorilor, prin proiecte de modernizare de amploare pe care le-au demarat autorităţile locale, dar şi prin apropierea de Craiova, comuna Malu Mare tinde să devină o zonă rezidenţială, pe care o aleg tot mai multe persoane. „Prin proiectele care se află în implementare, în comuna Malu Mare vor fi făcute investiţii de peste cinci milioane de euro prin care să le oferim locuitorilor şi investitorilor condiţii care să concureze cu cele din oraş“, a mai spus Ilie Dodocioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS