Ion Prioteasa: „Aeroportul din Craiova este mândria noastră“

Autori


Obiectiv de importanţă regională nu doar pentru Oltenia, ci pentru întreaga zonă transfrontalieră din care face parte județul Dolj, Aeroportul Internațional Craiova a fost revitalizat de Consiliul Județean Dolj începând cu anul 2009, printr-o serie de investiții susținute. Este vorba de reabilitări, modernizări și dotări, finanțate cu 15 milioane de euro din bugetul Consiliului Județean Dolj, și cu peste 24 de milioane de euro printr-un proiect cu fonduri europene. Accesarea fondurilor a permis derularea unor ample lucrări pentru reabilitarea infrastructurii de mișcare. Astfel, a putut fi reparată întreaga structură de beton, pista de decolare-aterizare a fost asfaltată, sistemul de balizaj a fost modernizat, iar calea de rulare și platforma de îmbarcare au fost renovate și extinse. Prin modernizările făcute și facilitățile oferite, principala poartă aeriană din sud-vestul țării a devenit un concurent serios pentru aeroporturile din România, iar investițiile susţinute au condus la creșterea capacității și a gradului de siguranță în operare, creând condițiile pentru atragerea de noi companii de transport aerian. Aeroporul din Craiova dispune în prezent de teminale moderne, separate, pentru sosiri și plecări, săli de așteptare și spații verzi, un nou turn de control și echipamente performante, la nivelul exigențelor internaționale. Aeroportul Internațional Craiova a surprins pe toată lumea prin dezvoltarea pe care a avut-o și prin numărul mare de pasageri. Din acest motiv, a și fost numit hub internațional. Autoritățile județene au demarat deja proiecte de extindere a terminalelor de sosiri și plecări după ce s-a observat că de la an la an au fost doborâte toate recordurile de pasageri care au tranzitat principala poartă aeriană din Sud-Vestul țării. „Reușita proiectului nostru ne obligă să acționăm hotărât pentru următoarea fază a dezvoltării AIC. Trebuie să avem în vedere faptul că, în prezent, prin aeroportul nostru trec, în medie, aproape 1.500 de călători zilnic, adică mai mult decât treceau într-o lună întreagă, în 2009, atunci când am inițiat procesul de modernizare a acestui obiectiv. Este evident că și capacitățile de operare ale aeroportului trebuie să evolueze pe măsură“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Practic, este vizată o infrastructură extinsă și modernă, cu un terminal nou, care să permită o siguranță a traficului la standardele cele mai ridicate. Conducerea Aeroportului Internațional Craiova are în continuare susținere totală din partea CJ Dolj, care a prevăzut la fiecare întocmire de buget sume care să fie alocate pentru dezvoltarea facilităţilor oferite pasagerilor. Pentru acest an a fost alocată din bugetul propriu suma de 7,9 milioane de euro pentru aceste lucrări care vor fi demarate în scurt timp. Suprafața terminalelor va fi mărită cu 2.250 mp. Previziunile arată însă că traficul va ajunge treptat în următorii ani la cel puțin 1,5 milioane de călători pe an cu ore de vârf, care trebuie să asigure tranzitul a peste 1.500 de pasageri pe oră. Pentru acest lucru s-a demarat un proiect cu finanțare europeană prevăzut în Master Planul General de Transport al României pentru construirea unui terminal nou de plecări-sosiri.
Consiliul Județean Dolj a alocat 2.354.000 de lei și pentru dotarea cu aparatură modernă, sisteme și echipamente specifice cum ar fi poarta detectoare de metale, alimentatorul cu apă potabilă pentru aeronave și vehiculele pentru cărucioarele de bagaje.
În prezent se află în curs de elaborare și alt proiect important, tot cu finanțare europeană, ce prevede reabilitarea căilor de rulare (inclusiv balizajul aferent), amenajarea căii de evacuare rapidă și dotarea cu echipamente de siguranță. Consiliul Județean a alocat pentru acest demers 1.981.000 de lei în programul de investiții.
„Aeroportul este fala și mândria noastră, înseamnă cea mai mare creștere din UE, cu aproape 500.000 de pasageri care au zburat și probabil că în anii viitori vom ajunge la peste un milion de pasageri. Sunt ore ale dimineții când se regăsesc peste 300 de pasageri şi în aceste condiții vom face o extindere a terminalului de plecări, o parcare nouă, dar și un terminal nou de sosiri. Totodată, cu cât crește numărul de pasageri, cresc și obligațiile noastre de a avea dotarea necesară. Se deblochează Masterplanul de Transport, în care suntem prinși cu suma de 76 de milioane de euro şi dorim să luptăm până la capăt, astfel încât să luăm toată suma și să facem un terminal nou“, a spus Ion Prioteasa.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 16 decembrie 2018

Actualitate

» Gorj: Arbore căzut peste o mașină la Tismana
» (Video )Gorj: DN 67C Novaci- Rânca a fost închis din cauza viscolului
» Gorj: Peste 17.000 de consumatori, în continuare fără energie electrică
» Mehedinți: 900 de case din Eșelnița și Dubova fără curent electric
» Mehedinți: Se suspendă cursurile în toate unitățile școlare
» Craiova: Pompierii au intervenit pentru salvarea unui cal
» CFR: Trenurile din zonele afectate și-au reluat circulația
» Top trei cele mai căutate orașe din lume de turiști, în 2018
» Mihai Fifor a fost ales președinte al Consiliului Național PSD
» Gorj: Restricție de tonaj pe DN 66 (7,5 tone) între Bumbești Jiu și Petroșani
» Dolj: Dosare penale pentru șoferi din Craiova și județ, care conduceau sub influența alcoolului
» Gorj: 40 de localități fără curent electric
» Gorj: Toate școlile vor fi închise luni
» Dolj: Amenzi pentru șoferii care transportă ilegal marfă sau persoane
» Dolj: Amenzi și marfă confiscată la Calafat
» Dolj: Amenzi pentru comercianții de pomi de Crăciun
» Echipele de intervenție ale CFR acționează pe raza regionalelor Craiova-Timișoara. Șase trenuri spre București sunt blocate
» Șova: Călătorii afectați de blocarea trenurilor nu vor putea fi despăgubiți
» (Video )Gorj: Trafic feroviar închis pe Defileul Jiului. Pe șosele se circulă greu
» Vâlcea: Incendiu la o locuință din comuna Sutești
» Dolj: Dosare penale pentru furt de lemne
» Stenograma discursul lui Liviu Dragnea în spatele ușilor închise
» (Video)Gorj: Trenul blocat între stații a ajuns în gara Târgu Jiu
» CNAIR: Nu există drumuri închise
» Ce trebuie să știi când faci un credit pentru o afacere
» Trenul Timişoara-Bucureşti este blocat de 7 ore la Orşova. Ministrul transporturilor dă vină pe CFR
» Alertă ANM: Cod galben în județele Dolj, Olt și Vâlcea – precipitaţii mixte care local depun polei
» Olt: Autocar răsturnat în nămeți
» Proteste și la Viena
» Premiile Academiei de Film Europene 2018″: “Cold War”, marele câştigător
» Loteria bonurilor fiscale: O nouă extragere are loc astăzi pentru bonurile din luna noiembrie
» Atenție:Trenuri cu sute de călători, blocate în Caraș-Severin, Arad și Gorj. Probleme și la Craiova
» Cod portocaliu de ninsori pentru județe din sudul, vestul și centrul țării
» Liderii PSD se întâlnesc astăzi în CEx
» Vâlcea: Incendiu la o casă monument istoric din Băile Olănești

Dolj

» Craiova: Copac căzut peste două autoturisme pe strada Revoluției

Sport

» Handbal (m) / Alb-albaştrii au părăsit Cupa în sferturi
» Handbal (f) / România a pierdut cu Olanda în finala mică şi a încheiat CE pe locul patru
» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova a pierdut la Sibiu
» Fotbal / Liga I, etapa a 20-a
» Fotbal / Alb-albaștrii au „căzut“ în „Groapă“! Păcat de suporterii care au făcut deplasarea

Top