17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Cerăt face pași importanți spre dezvoltare

Comuna Cerăt face pași importanți spre dezvoltare

Situată la aproximativ 30 km de Craiova și la 6 km de Segarcea, comuna Cerăt este un obiectiv important pe harta județului Dolj. Având o populație de peste 4.000 de persoane, localitatea face pași importanți spre dezvoltare. Autoritățile locale au făcut demersuri să atragă fonduri europene care să schimbe aspectul așezării, iar eforturile lor s-au concretizat în proiecte care vor realiza acest obiectiv. Pe lângă investițiile care se vor face în infrastructură și utilități, edilul Ionuţ Barbu a avut în vedere și proiecte care să vină în beneficiul localnicilor din Cerăt. „Unul dintre cele mai importante obiective realizate în anul 2017 este faptul că în luna februarie am inaugurat Serviciul pentru Evidenţă a Persoanelor, pentru eliberarea cărților de identitate. Acest serviciu vine în sprijinul cetățenilor din comuna noastră pentru că, înainte să îl înființăm, ei erau nevoiți să se deplaseze în orașul Segarcea și pierdeau destul de mult timp. Acum își pot rezolva problema actelor mult mai rapid chiar în localitatea lor. Până în acest moment s-au eliberat în cadrul serviciului 590 de cărți de identitate și 41 de cărți provizorii de identitate“, a spus primarul din Cerăt, Ionuţ Octavian Barbu.

„Orice copil educat este un copil câștigat pentru societate“

Un alt proiect extrem de important pentru comunitate, care a fost depus încă din 2015 la Ministerul Fondurilor Europene și care a obținut finanțare în acest an, vizează atât copiii, cât și adulții din Cerăt. Cu toții vor fi implicați în activități ce vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării lor. „Este un proiect pe Programul Operațional Capital Uman Persoane Defavorizate, al cărui contract de finanțare a fost semnat pe 2 septembrie 2017. Programul vine în sprijinul persoanelor defavorizate din localitatea noastră prin măsurile care se vor implementa. În primul rând, 174 de copii de la Școala Gimnazială Cerăt vor beneficia timp de trei ani de un program after-scool, iar alte 650 de persoane vor beneficia de mai multe tipuri de cursuri de perfecționare. Totodată, se vor reabilita 34 de locuinţe, iar la alte 76 se vor introduce utilități prin montarea unor panouri fotovoltaice. Tot în cadrul acestui proiect vom primi o ambulanță dotată cu echipament necesar pentru a face deplasarea în teren, iar în fiecare lună copiii de la școală vor fi instruiţi și vor primi produse de igienă corporală. Totodată, laboratorul de informatică al Școlii Gimnaziale din Cerăt a fost dotat cu 20 de laptopuri. În unitățile de învățământ din comună avem, în total, 600 de copii. Eu sunt profesor de meserie și consider că educația este foarte importantă pentru dezvoltarea localităţii pentru că orice copil educat este un copil câștigat pentru societate“, a spus primarul din Cerăt.

9,5 milioane de euro, investite în rețeaua de apă și canalizare

Nu numai copiii sunt în vizorul autorităților locale din Cerăt, ci și tinerii, iar în acest sens edilul încearcă să creeze facilități care să atragă tot mai mulți investitori în localitate, care să le ofere locuri de muncă. „Încercăm să găsim oportunități pentru a atrage investitori și a crea locuri de muncă. Avem o societate care se ocupă cu prelucrarea lemnului și are aproape 60 de angajați. Am câștigat în instanță procesul cu fostul complex de porci și am obținut terenul pe care este amplasat și îl vom scoate la licitație pentru investitorii care vor dori să creeze locuri de muncă pentru tineri“, a adăugat primarul.
Un alt obiectiv extrem de important pentru autoritățile din Cerăt, dar și pentru localnici este rețeaua de apă și canalizare, la care vor începe lucrările din vara anului viitor. Comună Cerăt este membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia, care face posibilă finanțarea proiectului privind apa curentă și canalizarea în localitate. Stația de epurare construită chiar pe teritoriul comunei este finalizată. „În primăvară s-a terminat faza de proiectare pe fonduri europene. Comuna Cerăt are alocată suma de 9,5 milioane de euro, din care aproximativ 900.000 de lei reprezintă cofinanţarea, bani pe care îi avem în buget. Lungimea rețelei de apă va fi de 19 km, la fel și canalizarea, iar la rețea vor fi racordați toți locuitorii comunei.
Vor fi forate opt puțuri, în urma studiilor făcute stabilindu-se că apa este potabilă. Se pregătește demararea licitaţiei, iar în vara anului viitor vor începe simultan lucrările pentru reţeaua de apă şi pentru canalizare“, a mai spus primarul.

Sănătatea şi infrastructura, domenii prioritare în Cerăt

Nici sănătatea nu este un aspect dat uitării. Cabinetele medicale din Cerăt vor funcţiona într-o clădire nouă, dotată cu aparatură modernă. Totul va fi posibil pe baza unui proiect pe fonduri europene. „Suntem membri în GAL Segarcea și am depus un proiect pentru construirea unui centru medical. Este un proiect de suflet întrucât clădirea pe care o avem nu este funcțională. Suntem în procedură să desemnăm antreprenorul care va construi un centru medical modern. Pe lângă cele două cabinete ale medicilor de familie, va mai exista un spațiu în care va funcţiona un cabinet de stomatologie. De asemenea, centrul medical va fi dotat cu parcare pentru ambulanță, dar și pentru pacienți“, a mai spus primarul.
Infrastructura este, de asemenea, prioritară pentru autoritățile din Cerăt, care au reușit să obțină prin PNDL 2 și 2,7 milioane de lei, bani necesari pentru asfaltarea a 2,4 km de drum. Comuna va avea și un buldoexcavator care va fi achiziționat din fonduri proprii. Iar pentru a motiva tinerii să facă mișcare și să participe la activități culturale, vor fi alocate fonduri și pentru amenajarea unui teren sintetic de sport, precum și pentru dotarea și modernizarea Căminului Cultural. „Totodată, suntem membri în Asociația de Dezvoltare ECODOLJ, proiect care va fi implementat din primăvara anului viitor şi prin care vor fi montate 16 igluri în localitatea noastră pe domeniul public. De asemenea, fiecare locuitor va primi gratis pubelă și, contra unui tarif care va fi stabilit de consiliul local, va fi colectat gunoiul de la cetățeni. Toate aceste proiecte vor transforma în 2018 comuna într-un adevărat șantier, unul necesar pentru a veni în întâmpinarea nevoilor locuitorilor din Cerăt“, a conchis primarul Ionuţ Octavian Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS