Comuna Robăneşti renaşte

Autori


 

Deşi aflată relativ aproape de Craiova, Robăneşti este o comună a cărei dezvoltare a lăsat de dorit în ultimii ani. Este o situaţie pe care actualul primar, Costin-Ionuţ Ştefănescu, o doreşte schimbată în mod radical. „Când am fost ales, oamenii au avut mare încredere în mine, pentru că mi-au acordat votul în proporţie de peste 72%. Şi asta pentru că doreau ca în comuna lor să se schimbe ceva în mod real“, povesteşte primarul. Iar problemele pe care le-a preluat odată cu mandatul sunt numeroase. În primul rând, cele privitoare la drumuri. Fosta conducere a primăriei a depus un proiect pe Măsura 7.2. a PNDR, pentru asfaltarea Drumului Comunal 90, dar acesta nu a îndeplinit punctajul necesar. „Având în vedere că unul dintre motivele pentru care am fost depunctaţi a fost faptul că acest drum nu se intersecta cu alt drum comunal asfaltat, am luat decizia să asfaltăm din fonduri proprii Drumul Comunal 92“, explică edilul-șef. Prin urmare, odată cu realizarea acestui proiect, vor creşte şansele pentru a se obţine finanţarea şi pentru DC 90.
Nu este singura investiţie pe care primăria o face din fonduri proprii, căci așa cum este convins primarul comunei, „cu bani puţini se pot face multe“. Asta cu o condiţie: fondurile să fie bine gestionate. Prin urmare, edilul a decis să investească în iluminatul public din comună. Cu 80.000 de lei au fost instalaţi stâlpi cu leduri, ceea ce asigură un iluminat ieftin şi eficient.
Tot în ceea ce priveşte infrastructura, comuna Robăneşti are o problemă legată de masterplanul privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate în judeţul Dolj. „Noi nu facem parte din această structură, care este gestionată de Compania de Apă Oltenia, şi, prin urmare, nu putem accesa fonduri europene pentru realizarea canalizării. Acesta este un impediment important, având în vedere că finanţarea unor astfel de proiecte este dificilă în lipsa banilor europeni“, explică primarul. Pentru a reuşi să depăşească această dificultate, primarul spune că a apelat la varianta de finanţare prin OG 28. În prezent, se realizează studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, astfel încât să poată fi depusă documentaţia. Tot legat de acest subiect, primarul spune că este mulţumit de modul în care se gestionează în momentul de faţă sistemul de alimentare cu apă potabilă al comunei. Deoarece Robăneştiul nu a fost prins în masterplanul privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate, sistemul de apă este gestionat chiar de primărie. „Am avut surpriza să constat că oamenii vin şi plătesc, iar încasările au crescut în mod semnificativ“, spune primarul. Este, fără îndoială, şi un efect al faptului că oamenii au simţit că în localitatea lor începe să se mişte ceva.
Un alt proiect de care primarul se simte legat este dispensarul medical din satul Lăcriţa Mare. 50.000 de lei sunt investiţi aici, pentru ca locuitorii din acest sat să poată dispune de servicii medicale. „Îmi doresc ca în acest sat să existe un medic de familie care să rămână cinci zile din cinci“, mărturisește primarul. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de condiţii decente în care medicul să îşi poată desfăşura activitatea. Acestea vor fi asigurate odată cu finalizarea lucrărilor la dispensar.

Comuna va avea ziua ei

Numele comunei Robăneşti este legat de istoria acestor meleaguri prin celebra Şarjă de la Robăneşti, unul dintre cele mai cunoscute episoade din istoria militară a României în timpul Primului Război Mondial. Pe 10 noiembrie 1916, Brigada 2 Roşiori din Divizia 1 Cavalerie română a primit sarcina să şarjeze poziţiile artileriei germane de la Robăneşti, pentru a facilita retragerea trupelor româneşti. Dintre cei 110 membri ai escadronului, doar 18 au supravieţuit, iar prin această jertfă ei au permis trupelor române să se retragă din încercuire. „Nu putem să uităm acest moment glorios al istoriei noastre, care leagă numele comunei Robăneşti de marele război pentru întregirea neamului, astfel încât am decis ca ziua de 10 noiembrie să fie declarată Ziua Comunei Robăneşti“, a explicat primarul localităţii, Cosmin-Ionuț Ştefănescu. Consiliul local a votat deja o hotărâre în acest sens, iar anul acesta, când se împlinesc 100 de ani de la evenimentul respectiv, locuitorii comunei vor marca aşa cum se cuvinte momentul. În faţa monumentului care aminteşte de această filă de istorie va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, în care va fi omagiată fapta de vitejie a membrilor Brigăzii 2 Roşiori din Divizia 1 Cavalerie română. Va urma un spectacol susţinut de Asamblul „Maria Tănase“, la care sunt invitaţi să participe toţi locuitorii.
Toate aceste iniţiative ale primăriei sunt menite să stimuleze renașterea comunei, atât din punct de vedere al condiţiilor pe care le oferă oamenilor, cât şi din punct de vedere al construirii spiritului comunitar.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 februarie 2018

Actualitate

» Cinci persoane, reţinute în dosarul de evaziune fiscală de 2 milioane de euro
» Prima reacţie a Laurei Codruţa Kovesi după anunţul de revocare din funcţie
» Fostul șef al CSM îl desființează pe Tudorel Toader după prezentarea raportului
» Noile tarife pentru poliţele RCA
» Raportul lui Tudorel Toader nu poate fi accesat
» Prima reacţie a PSD după decizia ministrului Tudorel Toader de revocare a lefei DNA
» Carosabil umed pe mai multe drumuri din ţară
» Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, la final
» Cutremur în Vrancea

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei STYH A & A SRL”

Local

» Un tir a intrat într-o stâncă la Topleţi
» A furat o maşină de 20.000 de euro şi a fost prins
» Corul Filarmonicii din Vâlcea, desființat din lipsa banilor
» Cereau sute de euro pentru permise auto
» Poliţistul împuşcat de iubită, tot în stare gravă
» Localnicii din Brezniţa Ocol duc lipsă de locuri de muncă
» Primăria Municipiului Craiova – Consultare publică

Dolj

» Craiova: Activităţi dedicate împlinirii a 85 de ani de protecţie civilă în România
» Razie de amploare organizată în Băilești
» Craiova: Autorii unui furt comis anul trecut, reţinuţi
» Primăria Craiova preia hipodromul din Parcul „Romanescu“
» ITM-ul trece, medici îşi iau liber la mica înţelegere
» Străzi din Craiova, în beznă în mod repetat
» Condamnat la 18 ani de închisoare după ce a lăsat trei copii fără tată
» BMW oprit cu focuri de armă pe străzile din Bănie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Colegiul „Frații Buzești“ va găzdui competiția olimpicilor la informatică

Gorj

» Gorj: Doi bărbaţi, anchetaţi pentru că tăiau şi vindeau ilegal lemne
» Gorj: Bărbat găsit decedat în casă
» Mai mulţi pensionari decât angajaţi
» Patru polițiști locali ameninţă cu greva foamei

Olt

» Olt: Cea de-a VIII-a ediţie “Încuratul cailor de San`Toader”, la Brâncoveni
» Comoara secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt: piese rare de port popular expuse până după Paște

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi
» 150 locuri de muncă în Spania
» Mehedinţi: Cercetat pentru că a condus cu permisul expirat

Sport

» SCM și-a consolidat locul doi
» Dan Pascu: Avem nevoie de un lider pe finalurile de set
» Noutăţi la baschet: a revenit Hadar, a semnat Sebastian Ionescu
» Alb-albaștrii pun „tunurile“ pe Timișoara
» Gardoș și Santos, buni de luptă

Sanatate

» Cum ajunge să moară de gripă un om sănătos
» Sedentarismul, generator de boli

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ciocolată și iaurt grecesc

Top