20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajÎncepe proiectarea pentru lucrările la Spitalul de Urgenţă Craiova

Începe proiectarea pentru lucrările la Spitalul de Urgenţă Craiova

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat miercuri după-amiază la evenimentul de lansare a investiţiei privind serviciile de proiectare aferente lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova.

„Trebuie să ştiţi că un procent semnificativ din bugetul de investiţii al Consiliului Judeţean Dolj este alocat domeniului sănătăţii, un sector cu o importanţă aparte, date fiind şi problemele deosebite cu care se confruntă această zonă de sud a României. În acest context, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care se leagă şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie, joacă un rol cu totul special, nu doar pentru Dolj, ci pentru întreaga regiune. Sunt peste 160.000 de persoane care trec pragul acestui spital în fiecare an. Este şi un motiv pentru care ne-am aplecat asupra acestui obiectiv cu toată atenţia, iar ceea ce urmează să facă proiectantul este vital pentru viitor. Ne dorim ca această proiectare, care ne va oferi o «radiografie» a spitalului şi ne va spune, în final, ce presupune demersul de consolidare şi reabilitare a acestei unităţi, să constituie baza unei investiţii pe care CJ Dolj s-o realizeze cu fonduri europene“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Investiţiile în sănătate, o preocupare continuă a CJ Dolj

În prezent, consiliul judeţean dezvoltă deja proiecte semnificative pentru îmbunătăţirea actului medical, fiind în plină derulare lucrările de construire a Clinicii de Cardiologie Intervenţională și Chirurgie Cardiovasculară, care va fi legată de corpul central al SCJU Craiova. Urmează să demareze investiţia pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, iar CJ Dolj îşi propune să acceseze finanţare nerambursabilă pentru modernizarea şi extinderea clădirii Clinicilor de Oncologie şi Dermatologie. Totodată, demersurile viitoare ale consiliului vor viza şi serviciul de prosectură şi morgă al spitalului, iar în scurt timp vor fi lansate şi lucrările de reparaţii interioare la SCJU Craiova, o intervenţie complexă, deoarece va fi abordat fiecare etaj.
„Încă din anii precedenţi, am conturat această direcţie de acţiune, a investiţiilor ample în domeniul sănătăţii, alocând fonduri pentru reabilitarea, dotarea şi utilarea celor şapte centre medico-sociale din subordinea CJ Dolj. Ne-am dorit ca acestea să funcţioneze cât mai eficient, ca un filtru în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, rezolvând cazurile pacienţilor cu afecţiuni mai uşoare, pentru a descongestiona această unitate sanitară de interes regional. Aceeaşi atenţie am acordat-o şi celor două spitale aflate sub autoritatea consiliului judeţean: Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, care în prezent se numără printre unităţile de profil cel mai bine cotate la nivel naţional, şi Spitalul Orăşenesc «Aşezămintele Brâncoveneşti» Dăbuleni, pe care ne-am zbătut să-l păstrăm, pentru că este o instituţie cu o îndelungată tradiţie şi, mai ales, pentru că deserveşte un însemnat număr de locuitori din această zonă, aflată la o distanţă considerabilă faţă de municipiul reşedinţă de judeţ“, a adăugat Prioteasa.
CJ Dolj s-a implicat şi în modernizarea celor două policlinici stomatologice din Craiova, iar în cartierul Lascăr Catargiu a fost reabilitat dispensarul şi s-a construit de la zero, în vecinătate, clădirea pentru o unitate sanitară cu regim de spitalizare de zi.
„După cum puteţi constata, politica noastră a fost, în toţi aceşti ani, de a evita să disipăm resursele financiare ale consiliului judeţean, preferând să concentrăm sumele de bani către investiţii importante, de care cetăţenii să beneficieze în modul cel mai direct. În prezent, sănătatea este domeniul către care ne orientăm cu prioritate, iar portofoliul nostru de investiţii şi alocările financiare o dovedesc“, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Întregul buget CJ Dolj ar fi insuficient pentru reabilitarea SCJU Craiova

În cadrul întâlnirii, vicepreşedintele CJ Dolj, Alina Tănăsescu, a accentuat rolul major pe care îl are elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de reabilitare şi consolidare a SCJU Craiova, ca fundament pentru un proiect prin intermediul căruia să fie accesate fonduri europene în vederea realizării investiţiei.
„Ceea ce faceţi dumneavoastră, proiectantul, este foarte important pentru noi, pentru că astfel sunt stabiliţi paşii pe care urmează să-i parcurgem în vederea consolidării şi reabilitării spitalului. Vorbim despre o intervenţie care atrage costuri considerabile, pe care nu le poate acoperi CJ Dolj, chiar dacă ar fi alocat întreg bugetul judeţului în acest scop. De aceea, avem nevoie de fonduri europene, iar acum este momentul în care se conturează posibilitatea accesării lor pentru spitale. Cu cât dumneavoastră ne veţi prezenta mai curând un plan cât mai viabil, cu atât ne va ajuta mai mult pe noi, în perspectiva atragerii finanţării din surse comunitare“, a afirmat Alina Tănăsescu.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a precizat: „Faptul că reprezentaţi o firmă mare de proiectare şi aveţi experienţă în acest domeniu ne oferă şi mai multă încredere să atacăm cea mai importantă investiţie pe care consiliul judeţean o va realiza. Spun acest lucru deoarece, probabil, costurile pentru lucrările de reabilitare şi consolidare vor atinge o sumă de ordinul câtorva zeci de milioane de euro. Nu este deloc simplu să reabilitezi un spital care se întinde pe o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi şi care se află în funcţiune, cu foarte mulţi pacienţi, cu numeroase probleme. Cred, însă, că experiența dumneavoastră ne va ajuta să depăşim cu bine aceste lucruri. Închei prin a vă adresa rugămintea de a păstra în permanenţă o bună relaţie de comunicare cu colegii noştri de la SCJU Craiova şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi cu Direcţia Tehnică din cadrul CJ Dolj, care să acţioneze ca un liant între aceste instituţii şi firma de proiectare. Nu aveţi o misiune uşoară, însă am convingerea că o veţi duce la bun sfârşit“.
Alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi de vicepreşedinţii Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan, la evenimentul desfăşurat la Palatul Administrativ au mai participat directorul Direcţiei Tehnice, Aurelia Dărac, arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dr. Ludmila Prunariu, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ şi ai firmei care va realiza proiectarea. Contractul pentru serviciile de proiectare aferente obiectivului de investiţii „Consolidare şi reabilitare Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova“, în valoare de peste 400.000 de lei, a fost atribuit Institutului de Studii şi Proiectări Energetice SA București. Conform contractului, lucrările constau în elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, inclusiv analiza cost-beneficiu, precum şi a documentaţiei pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS