3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Satul ecologic caută locuitori

Case ecologice, la marginea unei păduri
Case ecologice, la marginea unei păduri

„Numele meu este Mihai Rosculeasa şi vreau să trăiesc într-un sat ecologic“. Aşa începe povestea unei iniţiative care caută să prindă rădăcini undeva în Oltenia, într-o zonă liniştită de lângă o pădure şi un râu, departe de aerul greu al oraşului.
„Eu am pornit această idee de la un principiu simplu: să nu poluez. În jurul acestuia trebuie să construim pentru a transforma proiectul în realitate“. Mihai Rosculeasa caută, în prezent, oameni din Craiova şi din regiunea Olteniei care îşi doresc să lase în spate oraşul şi să trăiască în armonie cu natura. Îşi doreşte  constituirea unei asociaţii de promovare şi dezvoltare a satului ecologic. „Majoritatea celor care au auzit de iniţiativă mă întreabă, atunci când mă contactează, când este gata, când s-ar putea muta. Însă eu nu sunt dezvoltator. Eu îmi doresc ca toate deciziile privind înfiinţarea acestui sat să fie luate împreună de toţi cei care doresc să locuiască în el, încă de la alegerea numelui şi până la achiziţionarea terenului şi realizarea proiectului arhitectural şi peisagistic. Pentru că acest sat ecologic trebuie să fie clădit pe ideea de comunitate“.
În privinţa zonei în care ar putea fi amplasat satul, iniţiatorul proiectului are deja în minte câteva opţiuni. Ţinând cont că majoritatea locurilor de muncă sunt în Craiova, amplasarea ideală ar fi pe o rază de aproximativ 40 de kilometri faţă de oraş, în apropierea unui drum naţional sau judeţean. O variantă de luat în calcul este pe drumul 65 C, în nordul judeţului, între Bulzeşti şi Bălcești (Vâlcea), în zona pădurii Colţ de Rai. Însă mai sunt şi alte locuri pe lista iniţiatorului. Un teren de aproximativ 10.000 mp ar fi suficient pentru opt – zece familii. „Viziunea mea este ca acest sat să respecte întru totul principiul amintit anterior. De a nu polua. Casele ar fi construite cu materiale ecologice, iar accesul autoturismelor nu ar trebui permis decât în situaţii excepţionale. Altfel, cred că soluţia ar fi o parcare în apropierea satului“.
Cei care împărtăşesc valorile şi dorinţele lui Mihai ar trebui să aibă capacitatea financiară să poată achiziţiona un teren de 800 – 1.000 mp şi să construiască o casă. Un model de urmat este satul ecologic din Almăşu Mare, din Apuseni.
Toţi cei atraşi de iniţiativa lui Mihai Rosculeasa îl pot contacta la numărul de telefon 0743.171.193 sau prin e-mail, la adresa [email protected]. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul proiectului, www.satulecologic.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS