17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia va cumpăra elicoptere Airbus H215 produse la fabrică din Braşov pentru Armata şi Ministerul de Interne

România va cumpăra elicoptere Airbus H215 produse la fabrică din Braşov pentru Armata şi Ministerul de Interne

România va achiziţiona elicoptere Airbus H215 produse în fabrică de la Ghimbav inaugurată de compania franceză în urmă cu un an, scrie Hotnews. Anunţul a fost făcut de către Ministrul Apărării Mihai Fifor care nu a precizat câte elicoptere vor fi achiziţionate, ci doar că acestea vor intră în dotarea Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne. Recent, ministrul Apărării a mai anunţat că Armata va cumpără şi 45 de elicoptere de atac produse de Bell tot în România.

„Am avut o întâlnire luni, la sediul Guvernului, alături de premierul Mihai Tudose, cu reprezentanţii companiei Airbus. La această întâlnire a participat şi ministrul Economiei, domnul Gheorghe Simon. Este o discuţie mai veche pe parteneriatul pe care România îl are cu Airbus prin IAR Braşov. Într-adevăr, vor fi achiziţionate, în perioada următoare, un număr de elicoptere care vor intră atât în dotarea Armatei Române, cât şi în dotarea Ministerului Afacerilor Interne. Noi ne dorim că, în aceeaşi paradigmă, companiile partenere să investească în industria de apărare românească, nu doar să vândă echipamente în România. Or, cred că acest parteneriat, de mai bine de 40 de ani, pe care România îl are cu compania Airbus acum se concretizează şi prin achiziţia această de elicoptere, dar elicoptere care vor fi produse pe linia de la Braşov“, a declarat Mihai Fifor, informează Agerpres.

Întrebat când s-ar putea da comandă, ministrul Apărării a spus că partea română o să facă prima parte a contractării anul acesta. „Dar aceste elicoptere se vor produce pe linia de la Braşov, linie care intră în producţie anul viitor, după câte am eu informaţii. Este vorba de modelul H 215“, a menţionat Fifor.
Aribus a inaugurat în septembrie 2016 fabrică de la Ghimbav, Braşov şi declara atunci că aşteaptă un semnal de la autorităţile române – o comandă fermă – pentru a demara producţia. În prezent, Airbus Helicopters modernizează la Ghimbav elicoptere pentru forţele armate din diverse ţări, de la Marea Britanie până la Djibouti, însă trecerea la „nivelul următor” ar reprezenta-o începerea producţiei elicopterului H215 care însă a fost decalată pentru 2019, după cum declara în luna august Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters „Ca un semn de loialitate, de logică, prima mare comandă de elicoptere ar trebui să ajungă la Airbus“, a declarat directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand.

În luna iunie, firma românească Turbomecanica a semnat un acord cu compania franceză Şafran pentru mentenanţă motoarelor de pe elicopterele pe care Airbus vrea să le producă la Braşov.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS