7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtocol de colaborare între Crucea Roşie România şi DSU pentru intervenţia în caz de dezastre

Protocol de colaborare între Crucea Roşie România şi DSU pentru intervenţia în caz de dezastre

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Crucea Roşie România au încheiat, astăzi, un protocol de colaborare pentru prevenirea şi intervenţia în caz de dezastre, semnarea fiind făcută în prezenţa Principesei Margareta a României, a doctorului Raed Arafat şi a directorului Crucii Roşii Române, informează Mediafax.

Potrivit protocolului, Crucea Roşie Română şi DSU vor organiza şi desfăşura în comun activităţi de pregătire şi prevenţie, iar în caz de dezastre cei de la Crucea Roşie Română vor sprijini cu voluntari, echipamente şi hrană.

„Stabileşte clar ce sarcini revin fiecăruia, stabileşte clar ce misiuni vom desfăşura împreună, chiar şi de pregătire. Eu zic că este un moment fericit pentru Crucea Roşie.(…) La toate şedinţele (n.r. -şedinţe pentru situaţii de urgenţă), la toate judeţele vor participa şi filialele de Cruce Roşie tocmai pentru a asigura un mod coordonat de acţiune în cazul unui dezastru”, a declarat directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter.

Potrivit reprezentanţilor Crucii Roşii Române, capacitatea operaţională curprinde, la acest moment, detaşamente formate din voluntari, specializaţi în acordarea primului ajutor de bază, logistică şi a suportului psihologic, depozite de intervenţie în caz de dezastre (Bucureşti, Oradea, Alba Iulia, Tulcea, Târgovişte, Bacău, Iaşi), mini-depozite la nivelul fiecărei filiale de Cruce Roşie dotate cu materiale de strictă necesitate pentru cel puţin 50 de persoane.

„Eu cred că ce se întamplă astăzi este încă un pas în normalitate pentru că la dezastre, cum am mai zis în ultima perioadă, pe lângă instituţiile statului trebuie să existe şi alte instituţii din societatea civilă, din sectorul privat care participă cu noi la răspunsul la dezastre şi la refacerea după dezastre.(…) Trebuie să ne pregătim împreună, să participăm împreună la exerciţii astfel încât în cazul unei calamităţi să fim deja pregătiţi, fiecare să ştie exact ce are de făcut, să distribuim rolurile, să ştim pe cine putem să ne bazăm şi pe ce putem să ne bazăm de la fiecare organizaţie. (…)”, a spus Raed Arafat, coordonatorul DSU.

În anul 2015, Crucea Roşie Română a asigurat peste 60 de intervenţii în situaţii de urgenţă, prin care s-a oferit sprijin material pentru 29.000 de persoane, iar alte 30.000 localizate în zone de risc au beneficiat de programe de informare, susţin reprezentanţii instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS