6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor de minimis în sprijinul sectorului zootehnic

Ajutor de minimis în sprijinul sectorului zootehnic

Guvernul a aprobat, ieri, printr-o Hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activității sectorului zootehnic. Prin schema de ajutor de minimis propusă de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se acordă producătorilor agricoli pentru achiziționarea de berbeci/ţapi de reproducție din rase specializate pentru producția de carne şi lapte.

Astfel, se are în vedere selecţia dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte şi carne, realizarea de linii şi hibrizi cu potenţial productiv superior, adaptată la cerințele pieței autohtone şi externe.

Cuantumul sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de:   – maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasă specializată;

– maximum 2.500 de lei/cap ţap din rasă specializată.

Numărul maxim de animale care poate fi achiziționat de beneficiari se calculează respectând următorul algoritm:

–  achiziția  de berbeci/țapi de reproducție se realizează respectând proporția de un berbec/un țap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar;

–  numărul maxim de berbeci/țapi care poate fi achiziționat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Actul normativ reglementează regulile procedurale, condiţiile de eligibilitate pentru acordarea ajutorului de minimis, termenul de depunere a cererii, precum şi angajamentele beneficiarilor.

Derularea sprijinului financiar se va face prin direcțiile pentru agricultură județene sau a Municipiului București.

Suma necesară aplicării ajutorului de minimis se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi va intra în plată către beneficiari începând cu data de 15 noiembrie 2016.

Schema de ajutor de minimis instituită de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale respectă în totalitate regulile pe plan național și european în materie de ajutor de minimis. Astfel, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exercițiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Cadrul legislativ aplicării schemei de minimis în domeniul agricol îl reprezintă Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol. Susținerea achiziției de berbeci de reproducție, prin ajutor de minimis, a dus la creșterea producției de carne viu de la 108 mii tone, în anul 2014, la 182 mii tone carne viu în anul 2015. Creșterea producției de carne s-a reflectat în valoarea exportului de carne de ovine, care a crescut de la 17 milioane euro în anul 2014 la 34 de milioane euro în anul 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS