7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeficit de 13.000 de medici în spitalele din ţară

Deficit de 13.000 de medici în spitalele din ţară

(Foto: striblea.ro)
(Foto: striblea.ro)

Nu mai puţin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneşti, în prezent, ca efect al plecării doctorilor la muncă în străinătate. În aceste condiţii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în mai multe oraşe, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%.

O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există judeţ în care să nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar şi a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămaşi prin ture prelungite. Realitatea arată că mirajul muncii în străinătate a acaparat un sistem care oricum nu era sănătos. Şi chiar dacă văd dezastrul, autorităţile nu cunosc metodele şi nu au pârghiile necesare prin care să oprească exodul medicilor. „Vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În nici un sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate. Pur şi simplu nu au medici“, a spus ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Cu 25% mai puțini medici în spitalele din Dolj

Unităţile spitaliceşti din judeţul Dolj au un deficit de medici de 25%, iar 15% este deficitul de personal pe asistenţă medicală. „La Spitalul Municipal este doar un oncolog, la spitalul judeţean sunt doi. La Neurochirurgie, la Spitalul Judeţean, e aceeaşi problemă. S-au scos posturi la concurs de mai multe ori şi a venit doar o doamnă doctor de la Vâlcea în condiţiile în care doi neurochirurgi ai spitalului sunt pensionaţi, dar lucrează în continuare pentru că nu are cine. Mai este deficit şi pe anestezie, pe terapie intensivă“, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale „Hipocrat“ România.
Unii dintre medicii pregătiţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova pleacă din ţară încă din perioada rezidenţiatului. Între ei se află şi Alexandru Obadă, un tânăr de 29 de ani. Şi-a dorit să devină medic încă din adolescenţă şi a urmat cursurile unui liceu sanitar, apoi s-a înscris la medicină, alegând ca specializare chirurgia pediatrică. Acum este rezident în cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova. A făcut însă o întrerupere a rezidenţiatului şi a plecat în Scoţia, unde i s-a oferit un post de Resident Medical Officer la BMI Kings Park Hospital.
„În primul rând, am fost determinat de aspectul financiar, dar, în acelaşi timp, recunosc că mi-am dorit o asemenea experienţă. Le recomand celor care vor să facă acest pas doar pentru bani să nu meargă mai departe în demersul lor. Salariul este, clar, principala motivaţie, pentru că, din păcate, în România zilelor noastre nu poţi trăi fără bani. Tinerii care vor să practice medicina în România trebuie să facă nişte eforturi titanice, dacă stăm să ne gândim că în momentul în care termină facultatea nu se dă altceva decât un salariu de mizerie, nimic mai mult. Până şi celor din salubritate li se dau uniforme, dar medicilor nimic. Cum să se descurce un tânăr medic în societate cu un salariu mizerabil? Aici intervin, ca de obicei, părinţii care trebuie, din nou, să îşi susţină copilul ce a ales această meserie“, spune Alexandru Obadă. Alexandru se va întoarce în ţară pentru a-şi finaliza rezidenţiatul. Nu va avea însă un post asigurat, ca mulţi alţi colegi ai lui, însă afirmă că „oricât de rău“ va fi în România, nu va putea pleca definitiv.

Deficit de medici de 35% în Gorj

Mergând mai departe, în Gorj, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu sunt angajate în total aproape 1.200 de persoane, iar medici sunt aproximativ 200. „Suntem cu 35% în minus. Avem anumite specialităţi în care stăm prost, cum ar fi Cardiologie, Neurologie şi, cel mai grav lucru care există, este că foarte mulți medici sunt în prag de pensionare şi încet-încet o să dispară, ceea ce va face ca deficitul să fie şi mai mare. În tot judeţul e la fel. Cred că numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu sunt în jur de 30-40 de medici care, într-un interval de trei – patru ani, se pensionează. La ORL, singura secţie pe judeţ, sunt doar doi medici. Este greu de făcut faţă în aceste condiţii. Am scos un post la concurs, aşteptăm să vedem dacă vine cineva, dar e mai atractiv sistemul privat. Doi medici nu pot acoperi o secţie“, a declarat Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, deficit de medici se înregistrează şi la Unitatea de Primiri Urgenţe din municipiu, unde sunt angajaţi doar patru medici, care întâmpină probleme mai ales în perioada concediilor de odihnă.
Potrivit datelor oficiale, pe harta României este greu să găseşti în momentul de faţă un spital cu toate posturile ocupate.
În total sunt aproximativ 13.000 de medici lipsă, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate la muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS