5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraficanți de minori, ridicați din Craiova și Paris

Traficanți de minori, ridicați din Craiova și Paris

Procurorii DIICOT, împreună cu ofițerii Direcției de Investigații Criminale, anchetatori francezi și ofițerul de legătură al Jandarmeriei Franceze la București, au făcut, ieri-dimineață, mai multe percheziții în municipiul Craiova. În același timp, au fost făcute percheziții și rețineri în Paris, fiind vizată o grupare infracțională care transporta minori în Franța, unde erau obligați să cerșească sau să fure din buzunare.

Anchetatorii doljeni suțin că au început cooperarea cu autoritățile franceze în urmă cu opt luni, într-un dosar înregistrat la Tribunalul din Meaux și instrumentat de Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante.
Astfel, procurorii DIICOT au primit și înregistrat o cerere de asistență judiciară internațională în materie penală, polițiștii doljeni fiind delegați să desfășoare activitățile comune cu anchetatorii francezi. În cele opt luni de anchetă, oamenii legii au reușit să identifice membrii grupării din Craiova, dar și modul de operare al acestora.
Procurorii DIICOT au reținut că, în perioada 2014-2015, membrii grupării au racolat persoane din România pentru a duce copii minori în Franța, unde erau instruiți și trimiși să cerșească și să fure din buzunare. Cei mai mulți acționau în parcul de distracții Disneyland Paris, dar și în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franței (TGV) și în locurile foarte aglomerate, cum ar fi stațiile de metrou din Paris sau piețe publice. În urma anchetei s-a stabilit că, în zilele bune, unii dintre minori ar fi strâns până la 7.000 de euro.

Zece percheziții în Craiova

Având toate informațiile despre suspecți, ieri-dimineață, oamenii legii au descins la mai multe adrese din Craiova, unde locuiesc persoane de etnie romă. În total, în municipiu au fost făcute zece percheziții, în urma cărora au fost ridicați mai mulți suspecți și martori.
De asemenea, polițiștii au ridicat mai multe bunuri care ar putea proveni din comiterea de infracțiuni, printre care se numără telefoane mobile, dvd-playere și sisteme home cinema, ceasuri bărbătești și suma de 23.000 de euro.
Tot ieri-dimineață, în Paris, zeci de jandarmi și polițiști francezi, însoțiți de reprezentanți ai EUROPOL, ai serviciilor locale de protecția copilului și ai Ambasadei României la Paris, au făcut patru percheziții domiciliare în urma cărora au ridicat membrii ai grupării, martori și patru minori care fuseseră puși să cerșească sau să fure. Potrivit anchetatorilor, minorii urmează să fie încredințați membrilor familiei sau repatriați.
La acțiunea din Franța a participat și un ofițer român de poliție judiciară, dar și un ofițer de investigații criminale din cadrul IPJ Hunedoara, cunoscător al limbii romanes.
Procurorii DIICOT și polițiștii doljeni nu au făcut publice numele suspecților, care au fost duși la audieri după percheziții. Oameni legii mai spun că, după ce vor fi audiați, suspecții vor fi prezentați în fața judecătorilor de la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Hoți români și la turnul Eiffel

În cursul anului trecut, autoritățile franceze au arestat patru cetățeni români care se ocupau cu furturi din buzunare în zona turnului Eiffel şi castelului Versailles. Suspecții au fost reţinuţi în două hoteluri din zona Hauts-de-Seine, de către poliţiştii Siguranţei Teritoriale a Parisului. În camerele acestora au fost găsiți bani, haine şi accesorii de lux, bilete de intrare şi ghiduri audio pentru turnul Eiffel şi castelul Versailles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS