Cardinalul Lucian: De Crăciun facem o alegere; a alege bucuria nu e neapărat judecata rațiunii, dar nici întâmplarea

Foto: informatia-zilei.ro


Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, consideră că de Crăciun facem o alegere iar a alege bucuria nu este neapărat judecata rațiunii, dar nici întâmplarea, informează Agerpres.

“Orice întâlnire cu Domnul, fiecare răscruce a vieții ne pune în mod sigur în fața unei alegeri: ori totul ori nimic. Nu e o problemă de pregătire intelectuală, ci de credință și de deschidere în fața nașterii Pruncului. Fiindcă și de Crăciun facem o alegere. Dar cine sunt cei care ‘aleg’ bucuria ieslei Betleemului? Păstorii și magii, adică disprețuiții societății și străinii, primesc fără reținere și cu inimă neîmpărțită bucuria nașterii Domnului în lume. Ceea ce le era departe, altfel imposibil de ajuns, li s-a făcut aproape de la sine iar bucuria și-a găsit locul în inimile lor prin stăruința așteptării, tot așa cum se întâmplă în sufletele celor proscriși”, afirmă cardinalul Lucian în Pastorala de Crăciun.

Arhiepiscopul subliniază că “fără har omenia din noi este săracă iar alegerile noastre n-ar putea arăta decât superficialitate”.

“A alege bucuria nu e neapărat judecata rațiunii, dar nici întâmplarea. La începutul scrisorii către Filipeni, Sfântul Pavel numește, foarte frumos și profund, temeiul alegerilor bune (discernământul): înmulțirea facerii de bine, a iubirii și a rodului dreptății. Altfel spus, a alege zilnic voia lui Dumnezeu, prin perseverența la bunătate, este buna cuviință a omeniei și școala credinței. De aceea, fără har și dorință, fără generozitate nimeni — nici chiar învățații Scripturii — nu poate recunoaște chipul Pruncului. Fără har omenia din noi este săracă iar alegerile noastre n-ar putea arăta decât superficialitate sau micime sufletească de care dăm adesea dovadă. Fără har nu putem recunoaște chipul aproapelui, nici trăirea demnității sale pentru împlinirea comuniunii”, este de părere Lucian.

Înaltul ierarh greco-catolic deplânge faptul că azi, după 25 de ani de când “neamul românesc regăsea libertatea în preajma Nașterii lui Iisus”, “tot cel care aspiră la dreptate e învinovățit”.


“Acum 25 de ani, neamul românesc regăsea libertatea în preajma Nașterii lui Iisus. Biserica noastră a întâlnit, după primele momente de euforie, o aversiune înfricoșătoare. Ce păcat că și azi, tot cel care aspiră la dreptate e învinovățit de cei care, pentru a-și liniști conștiința, continuă să măsluiască adevărul și morala. Cât de neînțelese sunt căile libertății! I-am fost oare recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a permis să-I semănăm în cruce, am pus oare în valoare jertfele trecutului pentru a permite un viitor liber prin chemarea bunei vestiri și apărarea libertății interioare? Să căutăm răspunsurile la ieslea Mântuitorului și să ne lăsăm surprinși de bucurie — cum spune deseori Sfântul Părinte Papa Francisc”, afirmă cardinalul.

În opinia cardinalului Lucian, “dialogul în societate pornește de la bun simț, de la respectul și îngăduința pentru celălalt, de la adevăr și cinste”. Înaltul ierarh greco-catolic îndeamnă ca de Crăciun “să ne lăsăm surprinși de minunea Betleemului, recunoscându-L în cei mai mici și sărmani”.

El consideră că “nu este sărbătoare creștină în viața noastră fără a cere iertare lui Dumnezeu și semenilor”. În finalul Pastoralei, arhiepiscopul Lucian adresează “tuturor sărbători binecuvântate”.

“Vă adresez tuturor sărbători binecuvântate, în bucuria unirii pământului cu Cerul, sperând să petreceți Nașterea lui Iisus cu pace și în sănătate. Noul an, 2015, care vine să aducă și mai mult în viețile noastre bucuria căutării și împlinirii voinței Domnului”, urează cardinalul Lucian.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 25 decembrie 2014

Actualitate

» Creatorul World of Warcraft: Jocurile video ar trebui introduse la Jocurile Olimpice
» Preşedintele Klaus Iohannis va face prima sa vizită în Republica Moldova pe 22-23 ianuarie 2015
» ANM: Vremea se răcește brusc de mâine, vor fi condiții de ninsoare în toată țara
» Alegeri prezidențiale în Croația, duminică
» MAE: Românii blocați în Malaiezia au fost evacuați și se îndreaptă spre Kuala Lumpur
» Astăzi se împlinesc 25 de ani de la execuția soților Nicolae și Elena Ceaușescu
» Acțiunea ”Foc de artificii”, în desfășurare de Sărbători
» Elicopter SMURD, prima misiune după tragedie
» Sute de români care lucrează în afara ţării au intrat în aceste zile în ţară pe la punctul de frontieră Porţile de Fier din Mehedinţi
» Preşedintele Iohannis a participat la slujba de Crăciun oficiată la o biserică din Sibiu
» Crăciunul, sărbătoarea naşterii lui Iisus Hristos
» Colinde româneşti cântate într-una dintre cele mai mari gări londoneze
» Sancţiunile lovesc dur economia rusă: Gazprom are, în 2014, cea mai mică producţie din toate timpurile
» Elicopterele SMURD, inclusiv cel de la Craiova, pot începe să zboare din nou
» Cu ocazia Crăciunului, motorul de căutare Google are un logo muzical
» Cardinalul Lucian: De Crăciun facem o alegere; a alege bucuria nu e neapărat judecata rațiunii, dar nici întâmplarea
» Vremea astăzi şi mâine: Crăciun cu temperaturi de primăvară
» Restricții rutiere de Crăciun și de Anul Nou pe anumite sectoare de autostrăzi și drumuri naționale
» Olguţa Vasilescu, despre raportul Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti privind suspiciunea de plagiat: Semnatarul fie nu a citit lucrarea, fie e îngrămădit rău de cercurile politice ale vremurilor noastre
» Mesajul lui Iohannis de Crăciun: Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca familiile să se reunească
» Slujbe de Crăciun la Bethleem şi Vatican

Dolj

» Dolj: Șoferul care a accidentat mortal o femeie în comuna Breasta rămâne în arest
» Dolj: Aproape 500 de polițiști pe străzi de Crăciun
» Dolj: 72 de morți pe șosele în 2014

Sport

» US Sports Academy: Djokovic și Șarapova, cei mai buni sportivi din lume în 2014

Magazin

» Poinsettia, un alt simbol al Crăciunului
» Crăciunul, interzis în China
» Cozonacul, tradiţia dulce a Sărbătorilor
» Vâscul, planta de legendă a Crăciunului
» Scurtă istorie a bradului de Crăciun

Top