10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: Evaziunea fiscală, în creştere faţă de anul trecut

Dolj: Evaziunea fiscală, în creştere faţă de anul trecut

\n

La finele celor 6 luni ale acestui an, indicatorii statistici întocmiţi de poliţiştii doljeni arătă faptul că au fost constatate  cu 2015 fapte de evaziune fiscală mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o creştere procentuală de 38%, ceea ce ne-a poziţionat în primul loc la nivel naţional la activitatea de constatare a evaziunii fiscale.

În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea infracţiunilor de contrabandă cu produse din tutun, s-au înregistrat progrese semnificative la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în special prin implicarea poliţiştilor de la Secţiile de Poliţie Urbane 3, 4 şi 5 Craiova. Activităţile poliţiştilor s-au concretizat în constatarea a nu mai puţin de 30 infracţiuni de contrabandă cu produse din tutun, pentru documentarea cărora au fost întocmite 15 dosare penale în care au fost cercetate 32 persoane.
În urma administrării probatoriului în cauzele respective de către poliţişti, s-a luat măsura reţinerii şi/sau arestării preventive împotriva a 10 persoane în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de contrabandă calificată, în urma cărora au fost cauzate prejudicii considerabile bugetului consolidat al statului, celelalte persoane fiind cercetate în stare de libertate.
Ca şi măsuri asiguratorii, poliţiştii inspectoratului nostru au ridicat în vederea confiscării 57.532 pachete ţigarete provenite din activităţi de contrabandă, precum şi 7 autovehicule care erau folosite de suspecţi la comiterea faptelor, unele dintre acestea fiind preparate special pentru a fi folosite în acest scop.
Aceste rezultate au fost posibile şi datorită colaborării permanente cu celelalate instituţii ale statului cu atribuţiuni în constatarea acestui gen de fapte, şi anume Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, Direcția Regională Vamală Craiova, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, dar şi cu ofiţerii din cadrul SRI şi DGIPI care au oferit sprijinul de specialitate.

În data de 17.04.2014, poliţiştii Secției 5 Poliție, au efectuat 11 percheziții domiciliare la locuințele și punctele de lucru aparținând unor persoane despre care existau informații că desfășoară activități ilegale de depozitare, transport și comercializare de produse din tutun provenite din contrabandă. Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate în vederea confiscării 8919 pachete țigarete diferite mărci care nu aveau aplicat timbru de marcaj fiscal sau aveau aplicată mențiunea „Dutty Free”. La domiciliul suspectei M.Nela a fost identificată suma de 266.800 lei în numerar a cărei provenienţă nu a putut fi justificată şi despre care există indicii că provine din comiterea infracțiunii de contrabandă, fapt pentru care s-a dispus ridicarea sumei respective în vederea continuării cercetărilor.

La o altă percheziţie, efectuată la locuința suspectei D. Ştefania, polițiștii au observat că aceasta a aruncat de la balconul locuinței cantitatea de 62 cartușe de țigări diferite mărci (124 pachete), cantitate ce a fost preluată de suspecţii C.Gimi și M.Ion, care au introdus-o într-un autovehicul cu intenția de a o transporta la o altă locație. Poliţiştii i-au prins în flagrant pe cei trei suspecţi în timp ce efectuau operaţiunea descrisă mai sus, iar în urma documentării activităţii infracţionale, s-a dispus indisponibilizarea şi ulterior confiscarea autovehicului respectiv.
În urma acestei acţiuni poliţieneşti şi a percheziţiilor efectuate, la sediul Secției 5 Poliție, au fost conduse 22 persoane care au fost audiate, iar în urma analizării probelor, s-a dispus începerea urmăririi penale „in personam” față de 14 suspecţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 57 de ani, toţi din Craiova, pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și complicitate la contrabandă.
Totodată, împotriva suspectelor D.Ştefania și M.Nela, s-a dispus măsura reținerii pe bază de ordonanță de reținere pe 24 ore pentru săvârșirea infracțiunilor enumerate mai sus, fiind introduse în CRAP Dolj.

Întreaga cantitate de țigări, precum și autovehiculul au fost preluate de către reprezentanții Direcției Regionale Vamale Craiova, care au stabilit că, prin activitățile infracționale desfășurate, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 93.186 lei, constând în taxe vamale, accize și impozite neachitate, prejudiciu care a fost recuperat până în prezent în proporţie de 80%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS