7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cu guru la frigider

Un celebru guru spiritual din India, care a murit în urmă cu şase săptămâni, a fost pus în congelator de adepţii săi, care aşteaptă ca acesta să se trezească, informează corriere.it. Devotaţii ascetului Ashutosh Maharaj susţin că idolul lor doar a căzut în transă şi se roagă zi şi noapte ca acesta să revină în lumea celor vii.
Ashutosh Maharaj a încetat din viaţă la sfârşitul lunii ianuarie, în urma unui infarct. Deşi medicii l-au declarat „în moarte clinică“, adepţii săi sunt convinşi că liderul lor se află în starea de „samadhi“, cea mai profundă ipostază a meditaţiei. Tocmai din acest motiv, de şase săptămâni îi păstrează corpul într-un congelator în mânăstirea sa (ashram) din Nurmahal, în statul nord-occidental Punjab. Aici s-a aflat şi escorta trimisă de poliţia indiană să îl protejeze pe „sfânt“. Adepţii gurului s-au gândit la toate detaliile. Ei au recreat „condiţiile climaterice din Himalaya“, unde mulţi „sfinţi“ hindu sunt obişnuiţi să petreacă mult timp în transă.
„În curând va învia“, spun siguri pe ei credincioşii care aşteaptă cu încredere trezirea ascetului şi se roagă în faţa congelatorului. Gurul spiritual era liderul unei vaste organizaţii numite „Divya Jyoti Jagrati Sansthan“ (Misiune pentru trezirea luminii divine). „Maharaj continuă să trimită mesaje credincioşilor prin intermediul meditaţiei“, spune Swami  Vishalanand, purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Acesta a povestit că Ashutosh Maharaj „ne-a avertizat de mai multe ori că nu va rămâne mult timp printre noi şi că va trebui să conducem gruparea în absenţa lui“.
 Vishalanand a adăugat că după pronunţarea decesului, cei mai apropiaţi adepţi ai gurului i-au păzit trupul timp de o săptămână.
Decizia de congelare a gurului a fost contestată de fostul său şofer, care s-a adresat tribunalului pentru a intra în posesia corpului şi pentru a-l duce la crematoriu. Fostul şofer al gurului afirmă că adepţii nu vor să accepte moartea lui Ashutosh Maharaj pentru a putea avea acces în continuare la proprietăţile acestuia. Din câte  se pare, în joc s-ar afla şi o moştenire destul de mare în valoare de mai multe milioane de dolari în proprietăţi imobiliare. Tribunalul a decis, însă, că este de competenţa adepţilor să decidă ce se va întâmpla cu trupul gurului. Potrivit site-ului oficial al sectei, gruparea Divya Jyoti Jagrati Sansthan s-a înfiinţat în 1983, având ca obiectiv pacea mondială. Gruparea are 350 de filiale în 15 ţări şi peste 30 de milioane de adepţi.
Nu este prima dată când adepţii unui guru spiritual refuză să îşi incinereze idolul, convinşi fiind că acesta va reveni la viaţă. Este şi cazul gurului Balak Brahmachari, din Calcutta. În 1993, adepţii săi au refuzat să îi incinereze cadavrul, insistând că gurul se află într-o stare de meditaţie. După două luni, poliţiştii au ridicat corpul lăsat în aer liber şi aflat în stare de putrefacţie şi l-au trimis la crematoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS