30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeclaraţie de avere, la asociaţie

Declaraţie de avere, la asociaţie

http://www.youtube.com/watch?v=9swAiUJsIsY

Asociaţiile de proprietari din Craiova „aleargă“ după proprietarii de apartamente, ca să-i determine să depună copii după actele de proprietate şi actele de identitate, pentru a-i da mai uşor în judecată, în cazul în care sunt restanţieri. Nu este însă acesta singurul motiv pentru care proprietarii trebuie să aducă aceste documente la asociaţia de proprietari.

Craiovenii sunt reticenţi când vine vorba să-şi dea CNP-ul şi să depună copii după actele de proprietate la asociaţia de proprietari din care fac parte. La rândul lor, reprezentanţii asociaţiilor au tot insistat, în ultima vreme, pe lângă proprietari să depună aceste acte deoarece le sunt necesare atunci când îi acţionează în instanţă pe cei cu restanţe mari. „Noul Cod de Procedură Civilă prevede la art. 194 actele care trebuie să însoţească acţiunea în instanţă. Asociaţia de proprietari riscă să piardă un proces sau să fie pusă în întârziere dacă nu depune actele solicitate. În practică, s-au întâlnit cazuri când au fost daţi în judecată chiriaşi, iar când s-a trecut la executare s-a constatat că aceştia nu aveau calitate procesuală. Este normal ca aceste acte să se găsească la asociaţie, numai că proprietarii refuză de cele mai multe ori, crezând că în acest fel nu vor mai fi acţionaţi în instanţă. Există asociaţii care au găsit o metodă eficientă să-i determine pe proprietari să aducă aceste acte. Au anunţat că vor solicita aceste date de la Cartea Funciară şi cheltuielile vor fi incluse în lista de plată pentru cei care refuză“, a precizat Ion Pătrulescu, jurist. Această metodă a fost aplicată la Asociaţia 23 Craioviţa Nouă, Asociaţia 6 Eroilor Valea Roşie şi Asociaţia 26 Dacia.
Acest lucru este confirmat şi de reprezentanţii Asociaţiei de proprietari 2A – 1 Mai, unde mai puţin de 50% dintre proprietari au adus copii după actele de proprietate şi de identitate. „Am depus la instanţa de judecată dosare cu restanţierii şi ni s-au cerut CNP-ul şi actele de proprietate. Chiar dacă am câştigat unele procese, dacă nu este proprietarul apartamentului, ulterior ni se respinge“, a spus administratorul Asociaţiei 2A – 1 Mai, Adriana Obreja. Mai este şi problema proprietarilor decedaţi, a căror locuinţă rămâne în administrarea moştenitorilor.

Proprietarii sunt reticenţi

În mod obişnuit, copii după actele de proprietate şi actele de identitate ale tuturor proprietarilor trebuie să se găsească în baza de date a fiecărei asociaţii de proprietari. Cu ajutorul acestora se întocmeşte şi se completează cartea imobilului, se verifică suprafaţa utilă, ele fac parte din baza de date care completează arhiva unei asociaţii de proprietari. „Dacă, în mod obişnuit, toată lumea aduce copii după actele de proprietate şi identitate la asociaţia de proprietari, în cazul asociaţiilor pe care le-am preluat, acest lucru probabil nu s-a mai întâmplat de la constituirea acestora. Cu ajutorul acestor documente se întocmeşte sau se fac modificări în cartea imobilului, care se completează de fiecare dată când au loc vânzări de apartamente, schimbări de proprietari. După noul Cod de Procedură Civilă, începând cu februarie 2013, asociaţiile trebuie să depună în instanţă astfel de copii. Problema este că proprietarii sunt reticenţi din varii motive. Actele nu ne sunt necesare doar pentru instanţa de judecată, trebuie să ne completăm arhiva asociaţiei, iar în momentul în care mi se adresează o persoană să ştiu dacă este proprietar în asociaţia pe care o administrez“, a explicat Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare asociaţii de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS