22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEscrocherii cu maşini de taxi?

Escrocherii cu maşini de taxi?

Vreţi să faceţi taxi sub umbrela unei firme de profil? Aveţi mare grijă. O craioveancă s-a păcălit vânzându-şi maşina pe un preţ de nimic unei societăţi de taxi, cu promisiunea că o poate răscumpăra oricând, dar a rămas cu ochii în soare, deoarece patronul a refuzat să i-o dea înapoi. În lumea taximetriştilor, acesta a devenit deja un fenomen despre care inspectorii fiscali bănuiesc că maschează escrocherii şi pe care au început să-l investigheze.

Noua lege a taximetriei, intrată în vigoare în urmă cu câţiva ani, a obligat firmele care au activitate de taxi să deţină propriul parc de maşini. Acest lucru se putea face în două feluri, după cum au explicat profesioniştii în domeniu: prin cumpărarea unei maşini sau prin leasing. Oricare dintre cele două variante presupunea cheltuieli importante din bugetul patronilor. Inventivi, aceştia au găsit soluţia: cumpărarea unei maşini la un preţ foarte mic de la cei care îşi înscriseseră autoturismele la un operator, cu promisiunea de a i-o vinde înapoi acestuia, la acelaşi preţ, când dorea să renunţe la activitatea de taxi. Înţelegerea era parafată sub forma unui contract de vânzare-cumpărare, dar promisiunea de a vinde ulterior era verbală şi ţinea de seriozitatea patronului firmei. Această convenţie a fost încălcată de unul dintre acţionarii firmei de taxi D&D International, după cum susţine Cornelia Chiţibura, într-o sesizare trimisă pe adresa GdS.
„Am fost diagnosticată cu o boală incurabilă – cancer“, îşi începe ea povestea. „Pentru că nu aveam alt venit, am încercat pentru asigurarea tratamentului să înscriu maşina mea personală DJ-21-RBL în activitatea de taximetrie. Cu această ocazie, m-am prezentat la SC D&D International pentru a discuta cu Curteanu Dana Maria, care, după ce a aflat că sunt bolnavă, mi-a explicat că mă poate ajuta să înscriu maşina să desfăşoare activitatea de taximetrie. În acest fel, mi-a explicat că vom încheia un contract de vânzare-cumpărare, eu să am garanţia că îmi voi primi înapoi autoturismul atunci când nu mai doresc ca acesta să desfăşoare activitatea de taximetrie“, spune Cornelia Chiţibura. Suma trecută în contractul de vânzare-cumpărare pentru autoturismul Dacia Logan a fost de… 1.000 de lei, dar nici aceşti bani nu i-a primit, susţine Chiţibura. „Am dotat maşina pe banii mei cu instalaţia de gaz, ceas taxi, firmă taxi, staţie taxi, am suportat toate cheltuielile de reparaţii ale maşinii. În data de 10.09.2012, am trimis şoferul să predea plăcuţele de la primărie pentru a încheia activitatea de taximetrie şi mi-a fost oprită maşina la firmă. Am mers personal la firmă pentru a solicita încheierea activităţii şi pentru a mi se transfera dreptul de proprietate asupra ei, dar Curteanu Maria a refuzat să discute cu mine, cerându-mi să trimit notificare prin poştă. Am trimis opt notificări, iar la ultima mi-a spus că nu îmi va restitui maşina întrucât aşteaptă să mor şi că, indiferent unde fac plângeri penale, dumneaei este o femeie puternică la nivelul Craiovei. Mi-a spus că am datorii la ea de 50.000 de lei din amenzile şoferilor, dar nu este adevărat“, povesteşte în sesizarea sa, Chiţibura, care o acuză pe acţionara de la D&D International de mai multe lucruri legate de taxe şi impozite pe care ar trebui să le plătească statului. „Am făcut plângere la poliţie, la Secţia 5, dar mi-au spus că nu au ce să-mi facă. Eu nu vreau să mă duc în instanţă, pentru că sunt bolnavă şi nu vreau să pierd timpul, dar vreau să nu păţească şi alţii ce am păţit eu“, a precizat ea.

Camera Taximetriştilor îi trimite la instanţă

Conform actelor aduse de Chiţibura, aceasta a vândut autoturismul Logan pe data de 7 mai 2009, iar o zi mai târziu a semnat, indusă în eroare, după cum susţine, un antecontract de vânzare-cumpărare prin care urma să-şi recupereze maşina când doreşte. Potrivit actului, firma D&D International se obliga să încheie în viitor un contract, în valoare tot de 1.000 de lei, prin care să revândă autoturismul celei de la care l-a cumpărat, Cornelia Chiţibura. Culmea este că, la unul dintre articole, scrie negru pe alb că preţul din antecontract nu poate fi identic cu cel la care s-a făcut prima vânzare, ceea ce contrazice articolul unde este stipulată suma de 1.000 de lei. Chiţibura susţine că, ulterior semnării antecontractului, nu i s-a mai transmis dreptul de proprietate asupra maşinii. Cu alte cuvinte, a semnat de bună credinţă un document prin care şi-a vândut maşina pe un preţ ridicol şi a rămas fără ea. Atât poliţia, cât şi Camera Taximetriştilor-Filiala Craiova spun că singura soluţie pentru rezolvarea litigiului este procesul în instanţă. „Numai ei ştiu de această înţelegere. Noi nu avem de unde şti ce acte semnează, pentru că pe noi ne interesează ca, atunci când vin, maşina să fie trecută pe societate. Firma D&D International nu mai are dispecerat, dar există. Are contract cu unul dintre cele cinci dispecerate care mai există în Craiova. D&D are cel mai mare parc auto propriu, circa 90 de maşini. Noi nu ştim personal de astfel de cazuri, dar cred că este o practică şi o problemă la nivel naţional“, a declarat directorul Camerei Taximetriştilor Craiova, Narcis Manea.

Fiscul crede că poate fi vorba despre escrocherie

Poliţia spune că a primit o plângere legată de acest subiect, dar că au trimis dosarul mai departe la Parchet cu propunere de neîncepere a urmării penale. „Noi i-am spus doamnei Chiţibura că problema poate fi rezolvată doar pe calea instanţei. Dosarul a fost trimis la Parchet cu propunere de neîncepere a urmăririi penale, încă din luna februarie“, a declarat comisarul-şef Cornel Tomescu, şeful Secţiei 5 Poliţie Craiova. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj sunt însă de altă părere. Ei spun că se poate vorbi deja de un fenomen. „În programul de activitate al inspectorilor de control sunt mai multe firme de taxi. Ceea ce se întâmplă este un fel de escrocherie. În cadrul acestui program se va urmări şi acest aspect. Oricine are o sesizare de acest fel poate veni la noi şi vom verifica. În momentul de faţă, facem verificări încrucişate“, au declarat reprezentanţii Fiscului. Contactată la sediul firmei, Dana Curteanu nu a dorit să-şi spună punctul de vedere, declarând sec: „Nu comentez“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS