7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlouă în Biserica-monument istoric de pe Calea Eroilor

Plouă în Biserica-monument istoric de pe Calea Eroilor

Unul dintre cele mai importante monumente istorice din Târgu Jiu, Biserica „Sfinţii Apostoli“, componentă a Căii Eroilor, este afectat grav de intemperii. Acoperişul bisericii a fost distrus de ploile din ultima perioadă, iar apa s-a infiltrat, prin cupolă, la pictura din partea din stânga, înspre altar. Locaşul de cult este unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute din municipiu şi este o parte a Ansamblului realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Cupola bisericii este acoperită cu tablă, care de foarte mulţi ani este ruginită, iar apa a început să îşi facă loc pe la îmbinări şi pe lângă metal şi zidărie. Din păcate, ploile din ultima perioadă şi-au pus grav amprenta asupra unei părţi a tavanului şi au ajuns deja la o pictură ce înfăţişează o scenă biblică.

Pictura a fost realizată de Iosif Keber

Valoarea deosebită a locaşului de cult este dată atât de faptul că a fost inclusă în Ansamblul Calea Eroilor, dar şi pentru că pictura a fost realizată în frescă de renumitul pictor Iosif Keber. Aceasta este executată în stil neobizantin, cu peniţă de aur de cel mai cunoscut pictor gorjean din ultimii 150 de ani. Nici Casa Memorială a pictorului nu se află într-o stare mai bună, aici funcţionând de foarte mulţi ani o bibliotecă. Potrivit preoţilor care slujesc la Biserica de pe Calea Eroilor, construcţia edificiului a început în anul 1927, pe temelia unei vechi biserici ridicate în anul 1747. Conform unei plăcuţe montate de primărie la intrarea în biserică, finalizarea construcţiei a fost realizată chiar în anul 1937, când Constantin Brâncuşi încheia la Târgu Jiu lucrările la Ansamblul care îi poartă numele. Locaşul de cult în formă de cruce este considerat în unanimitate de specialişti o componentă de bază a Ansamblului dedicat eroilor morţi în Primul Război Mondial.

Au proiect, dar nu au bani

Unul dintre preoţii care slujesc la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Târgu Jiu a declarat că a fost primită o finanţare de 15.000 de lei din partea autorităţilor, însă suma este infimă faţă de necesar. Valoarea totală a proiectului de înlocuire completă a acoperişului din tablă, în prezent ruginită complet şi găurită pe alocuri, depăşeşte 800.000 de lei. Cu 15.000 de lei nu ar putea fi realizată nici deschiderea de şantier, iar, dacă s-ar începe lucrările, ar putea fi doar dat jos vechiul acoperiş, iar proiectul s-ar bloca din lipsă de fonduri. În prezent, nici o instituţie cu responsabilitate în domeniu nu a alocat bani pentru proiectul de înlocuire a acoperişului, iar administratorii bisericii susţin că nu cred că în viitorul apropiat vor face rost de finanţare. Din acest motiv, preoţii se şi gândesc să depună proiectul la instituţiile abilitate pentru a accesa fonduri europene. Din nefericire, apa nu s-a infiltrat numai prin acoperiş, ci şi pe la ferestre, acestea fiind unele tradiţionale care nu asigură o etanşeitate completă. Primăria Târgu Jiu încearcă să reabiliteze complet Calea Eroilor şi să realizeze mai multe pasaje şi investiţii care să ridice nivelul estetic al zonei, în vederea atragerii de turişti. Şi Biserica „Sfinţii Apostoli“ ar putea fi inclusă în planul de modernizare, însă nu se ştie în cât timp proiectul municipalităţii va fi gata şi va primi finanţare. Este vorba de o investiţie de zeci de milioane de euro şi care se va întinde pe mai mulţi ani. Preoţii se gândesc să execute câteva reparaţii sumare cu ajutorul unei echipe de muncitori, însă soluţia aceasta nu este de durată, întrucât acoperişul ar putea ceda şi în alte locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS