7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegal de păsări şi animale mici la Craiova

Regal de păsări şi animale mici la Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=9JZV5wkT0mY

Păsări de curte de categorie grea sau pitică, de decor, porumbei, păuni, papagali, canari, dar şi iepuri de diverse rase şi dimensiuni pot fi admiraţi şi chiar cumpăraţi, în acest weekend, la Centrul Transfrontalier din Craiova, unde se desfăşoară cea de a IV-a ediţie a Expoziţiei naţionale de păsări de agrement.

Expoziţia conţine peste 1.800 de exemplare ale celor mai renumiţi crescători din ţară, unii deţinători de campioni europeni, care pot fi admirate pe cele două etaje ale Centrului Transfrontalier din str. Calea Severinului nr. 21A, în spatele RAT. Parterul se deschide cu zeci de exemplare de iepuri de talie mică, mijlocie, mare şi uriaşă, printre care se numără rase mai puţin cunoscute, dar spectaculoase ca aspect precum „berbecul pitic“ sau „cap de leu“  dar şi „neozeelandezul“ alb şi roşu sau „marele alb“. Majoritare în expoziţie sunt însă păsările: 1.200 de exemplare de găini, de diverse rase brahma, dar şi moţata olandeză sau găina de mătase. În mijlocul lor se află şi câteva exemplare de păun. Nu lipsesc nici porumbeii, categorie la care se pot întâlni voiajori, frizatul sau plutitorul egiptean. Vizitatorii se pot bucura şi de prezenţa exotică a papagalilor sau canarilor. „Expoziţia va fi deschisă publicului sâmbătă, de la 10.00 la 18.30, duminică, de la 8.30 la 14.00,  iar intrarea se va face pe bază de bilet în valoare de cinci lei pentru  adulţi şi trei lei pentru copii“, a precizat Florin Gătejescu, reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de păsări şi animalelor mici de rasă din România, organizatorul evenimentului.

Concurenţa campionilor

Participarea la expoziţii nu reprezintă doar o ocazie de paradă, ci şi un bun prilej de a stabili un nou clasament între crescători, prin arbitraj. La Craiova, arbitrajul a fost făcut vineri de patru specialişti din Slovacia, alături de care au fost şi arbitri din România, astfel încât odată ce va fi deschisă expoziția publicului larg, vizitatorii să admire şi campionii acesteia. Pentru păsările de curte, arbitrajul va fi după normele europene. „Acestea au fost stabilite la Bruxelles şi traduse din limba germană în română. Se va ţine cont astfel de caracteristicile găinii. Trebuie să fie pură genetic. Noi nu ne ocupăm de creşterea găinilor de comerţ pe scară largă. Pentru a deveni campioană, o pasăre trebuie să obţină 96-97 de puncte la rubrica avantaje care iau în calcul penajul, culoarea, poziţia corpului şi capul. Nu trebuie să aibă multe puncte la defecte, unde se urmăresc deformările genetice ca, de exemplu, ciocul strâmb sau picioarele în X“, a precizat Dan Boitoş, crescător de păsări brahma din Lugoj.

Premiul impune preţul

Conform clasamentului specific arbitrajului din expoziţii, un exemplar este declarat „campion“ dacă obţine 97 de puncte din 100, „excepţional“ pentru 96 de puncte, „foarte bun“ dacă are 93 şi 95 de puncte şi „bun“ între 90 şi 93 de puncte. Premiul primit influenţează şi preţul, spun crescătorii. „Cei care obţin titlul de campioni primesc o cupă şi o diplomă. Nu sunt recompensaţi cu premii în bani, dar sunt căutaţi de cumpărători specialişti pentru ouă şi pui. O pasăre bună porneşte de la 50 de euro“, a precizat crescătorul Dan Boitoş. Acelaşi preţ de pornire îl au şi porumbeii. Pentru iepuri, se cere de la 70-80 de lei pentru un pui de neozeelandez, iar pentru uriaşul alb, preţul porneşte de la 130 de lei şi poate creşte în funcţie de oferte. Cel mai scump este papagalul „Marele Alexander“, cunoscut drept papagalul care vorbeşte şi porneşte de la 2.000 de lei bucata.

Crescători din hobby

Creşterea de păsări şi animale mici de rasă nu reprezintă o afacere pentru cei care se ocupă de asta, ci mai mult un hobby, care presupune şi cheltuieli pe măsură. „Pentru iepuri, de exemplu, anual trebuie luate noi exemplare pentru împrospătarea sângelui pentru că nu se pot împrechea dacă sunt rude. De altfel, aceste animale suferă cel mai mult de pe urma căldurii vara şi au nevoie de ventilaţie specială, care să le ofere aer proaspăt. Cheltuielile ajung astfel până la 700 – 800 de euro pe an“, precizează Alin Jurculeţ din Bihor. Alţii nici nu vor să mai calculeze. „Cresc păsări de când mă ştiu. Am fost cu ele la competiţii în Europa. Tot ce ştiu este că investiţiile încep din luna decembrie, odată cu recoltarea ouălor pe care le punem apoi la incubator. Până în februarie scoatem puii, care, la rândul lor, trebuie crescuţi la căldură. Se adaugă apoi şi tratamentul, care începe din prima zi de viaţă a puilor cu vaccinul pentru «boala mare», apoi la nouă zile se face cel pentru pestă şi la 14 zile cel pentru burseta infecţioasă. Urmează tratamentele pentru  bronşită, laringotraheită infecţioasă. Ocazional, se aplică vitaminizare şi antibiotice“, a spus Dan Boitoş, crescător de păsări de curte de 40 de ani. Pentru fiecare specie există şi secrete pe care craiovenii le pot afla chiar de la crescători dacă vor trece pragul expoziţiei din acest weekend.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS