16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceenii din Dolj, chemaţi la urne

Liceenii din Dolj, chemaţi la urne

Elevii de liceu au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi alege preşedintele ce va avea rolul să-i reprezinte în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Totodată, şi-au ales şi cinci directori de departamente pentru Consiliul Judeţean al Elevilor.

Scrutinul s-a desfăşurat la Grupul Şcolar Industrial Căi Ferate Craiova şi au avut drept de vot preşedinţii elevilor din fiecare unitate de învăţământ liceal din judeţ. Opţiunile au fost exprimate după ce candidaţii şi-au prezentat proiectele şi obiectivele pe care le au în mandat. Câştigătoare a fost declarată Bianca Barbu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, care a luptat pentru fotoliu cu încă patru contracandidaţi, Bogdan Balaci, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“, Alexandru Marin, de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“, Ionuţ Mădălin Toma, de la Liceul Teorertic Calafat şi Marius Noană, de la Liceul Matei Basarab.
Mandatul său va fi de doi ani din momentul în care va fi validată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Alegeri regionale şi naţionale

În luna noiembrie se vor organiza alegeri pentru desemnarea reprezentanţilor elevilor atât la nivel regional, cât şi naţional. „Se doreşte o implicare cât mai mare a elevilor în şcoli şi în viaţa socială. De altfel, şi la Ministerul Educaţiei există în lucru un regulament, care va reglementa activitatea acestor elevi, astfel încât să devină o voce importantă în şcoli, în inspectorate, dar şi la nivel de minister, unde vor putea să înainteze chiar propuneri de proiecte legislative pentru a îmbunătăţi calitatea învăţământului“, a precizat Elvira Andrei, directorul educativ al Grupului Şcolar Industrial Căi Ferate Craiova. Organizaţii ale elevilor există şi la nivelul Uniunii Europene, fiind înfiinţată Uniunea Europeană a Consiliilor Elevilor – OBESSU, apărută din necesitatea elevilor de a învăţa într-un spaţiu democratic. În România, Consiliul Elevilor a apărut în 1992 şi, în prezent, funcţionează pe baza Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, aprobat în 2010 prin ordin de ministru, act normativ ce urmează să fie schimbat, în sensul de a da o mai mare putere elevilor în unităţile de învăţământ. Şi liceenii cer acest lucru, o voce fiind chiar fostul preşedinte al elevilor din Dolj, Roland Vâlceanu, care spune că „Inspectoratul Şcolar nu a invitat preşedintele elevilor la nici un Consiliu de Administraţie. Sperăm să intrăm în aceste drepturi în perioada următoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS