18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrădiniţa din biserică

Grădiniţa din biserică

La Rastu Nou, grădiniţa a fost improvizată de câţiva ani în incinta Bisericii Creştine Penticostale de la intrarea în comună. De altfel, tot în incinta locaşului de cult şi-a mutat cabinetul şi unul dintre medicii de familie ai localnicilor, care oferă consultaţii de două ori pe săptămână.

Măsura de a înfiinţa grădiniţa în incinta bisericii a fost luată ca urmare a lipsei de fonduri pentru a ridica un nou corp de clădire în care să-şi desfăşoare activitatea unitatea de învăţământ preşcolar. Localitatea, construită imediat după inundaţiile din 2006, nu are nici şcoală şi nici grădiniţă. Potrivit primarului comunei, Iulian Silişteanu, localul bisericii a fost preferat pentru că nu exista posibilitatea de a-i transporta pe cei mici în vechiul sat, microbuzul fiind folosit de şcolari. „În Rastul Nou nu avem nici şcoală şi nici grădiniţă, şi nici posibilităţi de a ridica noi construcţii în perioada următoare, deşi copii sunt. Elevii fac naveta în Rastul Vechi, iar pentru cei mici singurul loc disponibil să înveţe a fost biserica. Nu stau în locul unde intră pastorul, ci au încăperi separate“, a spus edilul. În încăperile din biserică învaţă 40 de copii.

Înfiinţată în 2009

Grădiniţa din biserică a fost înfiinţată în anul 2009, după cum spun cele două cadre didactice care se ocupă de educaţia copiilor, Mariana Ciupitu şi Nicoleta Blogovici. Iniţial s-a pornit cu o clasă, dar pentru că numărul copiilor este în continuă creştere, pentru acest an şcolar s-a amenajat şi cea de a doua grupă. „Avem grupă mică şi grupă mijlocie. În total 40 de copii, dar acum nu sunt toţi în clase pentru că au mai răcit sau nu îi pot aduce părinţii în fiecare zi. Activitatea se desfăşoară normal. Nu avem treabă cu reprezentanţii celeilalte religii. Avem asigurată doar locaţia. Tot ei ne asigură şi curăţenia, dar şi căldura, de patru ani de când ne-am mutat aici. Nu este unitate cu personalitate juridică şi nici structură, sunt pur şi simplu două clase înfiinţate în clădirea bisericii pentru că nu există altă clădire care să ne asigure spaţiul necesar. Aparţin de şcoala din Rastul Vechi“, a precizat Nicoleta Blogovici.

Şi medicul şi-a făcut loc în biserică

În apropierea celor două încăperi de curs, practic în spatele sălii de întruniri religioase, tot din lipsa unei alte clădiri, s-a deschis şi un cabinet medical. Unul din medicii de la Rastul Vechi oferă consultaţii localnicilor tot în biserică. „S-a decis să vină un medic aici pentru că e distanţă mare între cele două localităţi şi e destul de greu, mai ales pentru cei bolnavi, să se deplaseze la medic. Aşa, vine doctorul de două ori pe săptămână şi oferă tratament şi consultaţii la câteva zeci de pacienţi, care se adună în zilele de program“, a explicat una dintre educatoare. Cabinetul medical nu este marcat cu plăcuţă şi nici programul medicului nu este afişat. Este cunoscut doar verbal.

Clase pentru preşcolari la primărie

Din localul bisericii în care se fac şi adunări, dar şi cursuri de grădiniţă şi consultaţii medicale, se vede o construcţie nouă, nefinalizată. Clădirea cu parter şi etaj, la capătul căreia se află şi un turn, va fi noua primărie. Reprezentanţii administraţiei locale spun că în aceeaşi clădire, a cărei construcţie a început în urmă cu patru ani, vor muta şi grădiniţa. În acest an a început amenajarea sălilor, dar a stagnat, din motive financiare, după cum spun oficialii comunei. S-au realizat doar finisajele interioare. Mai trebuie amenajat holul, fiind necesară turnarea unei şape, peste care să se pună gresie. Clasele necesită parchet, mobilier, dar şi o sursă de încălzire. „Nu am putut finaliza nimic pentru că nu avem bani. De la guvern nu am primit nici un sprijin şi fără bani e foarte dificil. Poate anul viitor vom reuşi să terminăm clasele de grădiniţă. Depinde de buget“, a precizat viceprimarul Marian Ungureanu. Aşadar, un nou corp de grădiniţă special amenajat cu loc de joacă nu se va face prea curând la Rastul Nou. Preşcolarii se vor muta, pe viitor, în acelaşi corp de clădire cu administraţia publică şi vor putea fi ușor auziţi sau chiar întâlniţi de cei care vor veni la primărie.

Sobe periculoase, în Rastul Vechi

Investiţii trebuie făcute şi la unităţile de învăţământ din Rastul Vechi. Şi acestea sunt urgente. În curtea Şcolii cu clasele I-VIII din Rastul Vechi funcţionează şi grădiniţa, amenajată într-o clădire veche de peste 100 de ani, reabilitată de curând. Sobele din clase nu au fost însă reparate. Făcute din chirpici, acestea sunt crăpate şi nu mai pot servi deocamdată pentru încălzirea spaţiului. De altfel, pompierii le-au sigilat întrucât  reprezintă un real pericol pentru copii. Vremea rece a început să-şi facă simţită prezenţa şi în sălile de curs, în care învaţă copiii de la cele două grupe de grădiniţă şi de la clasa pregătitoare. Din păcate pentru ei, altă sursă de încălzire nu există. Singura soluţie pentru cei mici este să vină gros îmbrăcaţi. În zilele geroase, în clasele respective vor fi temperaturi insuportabile pentru copii, camerele fiind şi foarte înalte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS