29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024

Suprataxe la creşe

Părinţii care  vor duce copiii la creşă vor plăti pe lângă taxa pentru hrană şi o taxă pentru serviciile de educaţie, care poate fi între 30% şi 100% din costurile pe care le plăteşte unitatea pentru fiecare antepreşcolar

Noile tarife vor intra în vigoare din viitorul an şcolar, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii şi Protecţiei Familiei, ce are drept scop reorganizarea unităţilor de învăţământ antepreşcolar. Actul normativ modifică şi perioada de înscriere la creşe. Mai exact, la această formă de învăţământ se vor înscrie copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani şi nu între 3 luni şi 4 ani, cum prevede Legea 263 / 2007, aflată în vigoare în prezent. În plus, la clase se va prevede şi un cadru didactic pe fiecare tură încadrat ca educator puericultor.
 
Părinţii vor achita o taxă de minimum 30%

Contribuţia pentru serviciile educaţionale va fi fixată în funcţie de veniturile familiei. Mai exact, pentru un venit brut lunar de peste 500 de lei per familie, părinţii vor plăti în întregime contribuţia dacă au un singur copil la creșă şi 70% din contribuţie dacă au doi sau mai mulţi copii. Pentru venituri  brute între 300 şi 500 de lei, contribuţia la creşă va fi de 50% pentru un copil şi 30% pentru mai mult de doi copii. Tot 30% vor plăti şi familiile care au venituri cuprinse între 125 şi 300 de lei, dacă au un singur copil, iar cei cu mai mult de doi antrepreşcolari înscrişi vor fi scutiţi de taxă. Cuantumul contribuţiei va fi fixat de primarul fiecărei localităţi.
 
Suprasolicitate

Modificarea legislaţiei a venit fără a fi însoţită de un proiect care să crească numărul unităţilor de învăţământ antepreşcolar, suprasolicitate şi în acest moment în toate oraşele din ţară. În Craiova sunt doar nouă creşe, care oferă 376 de locuri. „Sunt şase creşe cu program prelungit: una pe strada Olteţ, alta în Brazdă, două în Craioviţa Nouă, una pe Calea Bucureşti şi încă o creşă în cartierul Valea Roşie. De asemenea, mai sunt trei creşe cu program săptămânal, în cartierele Romaneşti, Craioviţa Nouă şi Lăpuş“, a precizat Anca Ilie, directoarea Serviciului Public Creşe, Cabinete Medicale şi Medicină Dentară din cadrul Primărei Craiova. Aceste unităţi nu au reuşit să acopere cererile părinţilor, în număr de 560. Prin urmare, 214 copii din Craiova au rămas fără un loc în aceste unităţi pentru care este mare concurenţă. La Creşa nr. 1, aflată în centrul Craiovei, sunt doar 19 paturi, fiind şi cea mai mică unitate de învăţământ antepreşcolar. Au fost înregistrate însă 60 de cereri. Majoritatea copiilor sunt veniţi din alte cartiere.

Zone fără creşă

Un studiu făcut în Craiova arată clar că numărul copiilor este chiar mai mare decât cererile înregistrate. Dar în unele zone nici nu există o astfel de unitate. Un exemplu în acest sens este cartierul 1 Mai, cu 413 copii. Deficit de astfel de unităţi este şi în zona Rocadei, unde sunt înregistraţi 425 de copii, în Rovine, unde sunt 204 antepreşcolari, dar şi în Lăpuş Argeş, unde figurează 133 de copii cu această vârstă. De asemenea, în centrul Craiovei există doar o singură creşă, pe strada Olteţ, fiind şi cea mai mică unitate din oraş. Are doar 19 paturi, pentru care anual concurează 60 de familii. „Cererile vin din partea părinţilor care au serviciul în centrul oraşului şi locuiesc în zone sau cartiere care nu au creşe, cum ar fi Balta Verde, Brestei sau Rovine. Din zona centrală nu prea sunt solicitări. Anul acesta am avut doar câţiva copii, aici fiind populaţia mai îmbătrânită“, a precizat una dintre asistentele Creşei nr. 1 din Craiova.

Planuri doar pentru extindere

Primăria Craiova, în subordinea căreia se află aceste unităţi de învăţământ antepreşcolar, nu are deocamdată un plan pentru construirea unor noi clădiri. Potrivit viceprimarului Craiovei, Cristina Calangiu, „pentru anul viitor trebuie făcute nişte proiecte de extindere a construcţiilor deja existente. Nu sunt bani pentru a construi altele noi“. În ceea ce priveşte introducerea unor noi taxe pentru această formă de educaţie, viceprimarul Craiovei a precizat că „este nevoie de o creştere a costurilor, întrucât în prezent acestea sunt foarte mici“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS