20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAţi minţit, doamna primar!

Aţi minţit, doamna primar!

Lucrările de reabilitare a blocului 201E din cartierul Craioviţa Nouă s-au desfăşurat în afara cadrului legal, fără autorizaţie de construire. Acesta este motivul pentru care Primăria Craiova a evitat să răspundă la întrebări, iar primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a atacat virulent pe jurnaliştii GdS.

Gazeta de Sud a descoperit motivul pentru care Primăria Craiova a evitat să răspundă la întrebarea dacă există autorizaţie de construire pentru lucrările de reabilitare de la blocul 201E. Este simplu. Pentru că această autorizaţie nu a existat atunci când au început lucrările în luna septembrie. Ca să acopere nelegalitatea, Olguţa Vasilescu i-a acuzat pe jurnaliştii GdS că i-au pârât pe constructori la organele de control. În realitate, Olguţa ştia că lucrările nu sunt autorizate şi că cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru.

Olguţa, în culpă

Gazeta de Sud a formulat săptămâna trecută o cerere de informaţii publice în care solicita primăriei şi Direcţiei Regionale în Construcţii Sud Vest Oltenia să spună dacă pentru lucrările de la blocul 201 E a fost obţinută autorizaţie de construire. Cererea GdS a pornit de la mai multe informaţii obţinute pe surse, conform cărora lucrările s-au desfăşurat în nelegalitate. Demersul GdS a fost motivat de interesul public legat de respectarea legii de către primarul oraşului, în condiţiile în care orice cetăţean este amendat dacă nu obţine această autorizaţie, fie şi pentru închiderea în termopan a unui balcon. În plus, prin funcţia pe care o deţine, primarul trebuie să fie un exemplu pentru restul cetăţenilor. Imediat după depunerea cererii de informaţii, Olguţa Vasilescu i-a acuzat pe jurnaliştii GdS, pe pagina sa de Facebook, că i-au pârât pe constructori la organele de control. În loc să verifice dacă subordonaţii săi au respectat legea, Olguţa se răfuia cu jurnaliştii pentru că au îndrăznit să afle informaţii de un real interes public. Adevărul este că Olguţa ştia bine că este în culpă. Lucrarea anunţată cu mare tam-tam a început direct cu încălcarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea construcţiilor. Şi ce metodă mai bună să distragi atenţia de la acest lucru decât să înfierezi jurnaliştii că vor să afle adevărul şi să minţi că pun beţe în roate constructorilor?
Să fim bine înţeleşi. Gazeta de Sud nu s-a opus proiectului de reabilitare, ba, din contră, a prezentat pe larg investiţiile care urma să fie făcute. Astfel de lucrări sunt binevenite la toate blocurile din oraş. Dar cu o singură condiţie. Să se respecte legea.

Autorizaţie emisă după începerea lucrărilor

Concret, lucrările de reabilitare au început undeva la începutul lunii septembrie, iar autorizaţia de construire a fost emisă pe 8 octombrie, la câteva zile după ce GdS a depus cererile de informaţii publice. Legea nr. 50/1991 spune că nici o lucrare nu poate fi executată fără autorizaţie de construire. „Executarea lucrărilor de construcții este permisă numai pe baza unei autorizații de construire sau de desființare, emisă în condițiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren şi/sau construcții – identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel“, spune articolul 1 din lege. Responsabil de respectarea legalităţii lucrărilor este chiar primarul oraşului. „Preşedinţii consiliilor județene, primarii şi organele de control din cadrul autorităților administrației publice locale şi județene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz“, se arată la articolul 27. Cu alte cuvinte, Olguţa ar fi trebuit să vegheze la respectarea legii. Nu s-a întâmplat aşa.

Reabilitare de peste 100.000 de euro

Conform autorizaţiei de construire nr. 1102 din 8 octombrie 2012, beneficiarul autorizaţiei este Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea primăriei, iar lucrările autorizate sunt următoarele: izolare termică a anvelopei, instalaţii distribuţie orizontală, instalaţie interioară distribuţie utilităţi apartamente, reabilitarea terasei prin termohidroizolaţie. Culmea este că, la punctul D din autorizaţie scrie negru pe alb că „termenul de valabilitate al autorizaţiei este de 12 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate. Lucrările în  cauză începuseră, însă cu mult înainte de a fi executate legal. Tot din autorizaţie aflăm un lucru pe care primăria a susţinut că nu îl ştie, în ciuda întrebărilor repetate ale GdS, şi anume, cât costă, estimativ, lucrările. Ei bine, costă 482.133 de lei, puţin peste 100.000 de euro.
Întrebarea care se pune este în ce calitate a obţinut RAADPFL autorizaţia de construire, atâta timp cât legea spune că beneficiarul, adică fiecare locatar, trebuia să ceară eliberarea ei? Directorul regiei, Radu Preda, susţine că primăria a mandatat RAADPFL să se ocupe de acest lucru. „Am semnat împuterniciri notariale cu fiecare proprietar din bloc“, a spus Preda, care, întrebat fiind dacă poate prezenta un singur astfel de document, a spus că este plecat din instituţie. Dată fiind situaţia, Olguţa ar trebui acum să identifice cine se face vinovat de nerespectarea legii şi să-l amendeze. Legea prevede un cuantum al contravenţiei de câteva mii de lei, în funcţie de articolul din lege care a fost încălcat. Direcţia Regională în Construcţii Sud Vest Oltenia deja caută un vinovat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS