10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimbolurile comuniste, interzise în Republica Moldova

Simbolurile comuniste, interzise în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a interzis astăzi, la ultima şedinţă a legislativului din această sesiune, utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, informează Agerpres.ro. Proiectul de hotărâre elaborat de deputaţii liberali prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii. De asemenea, interzice utilizarea simbolurilor comuniste – secera şi ciocanul – în scopuri politice, dar şi utilizarea altor ideologii totalitare. Un amendament similar a fost introdus şi în Legea cu privire la partidele politice, ceea ce înseamnă că dacă partidele nu se vor conforma, ar putea fi dizolvate.

Iniţiativa a fost criticată dur de Partidul Comuniştilor de opoziţie, a cărui siglă este secera şi ciocanul. Comuniştii consideră că aceste modificări au doar scopul de a le distruge formaţiunea. Chiar dacă au declarat că nu apără regimurile totalitare, comuniştii au elogiat dezvoltarea Moldovei în perioada sovietică, criticându-i în schimb pe „ocupanţii români”.

Proiectele au fost aprobate cu voturile majorităţii deputaţilor Alianţei pentru Integrare Europeană. După votarea proiectelor, comuniştii au părăsit şedinţa, iar liderul formaţiunii, Vladimir Voronin a declarat că vor fi atacate la Curtea Constituţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS