20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultura ecologică, aproape inexistentă în Dolj

Agricultura ecologică, aproape inexistentă în Dolj

Doljul înregistrează puţini operatori ecologici, cu toate că este pe locul doi în România ca mărime a suprafeţei agricole

Potrivit înregistrărilor prezentate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Doljul a înregistrat anul trecut 13 producători ecologici, retraşi însă între timp. În Vâlcea, şapte din cei 19 producători s-au retras, iar în Olt – din cei opt înregistraţi doi au fost suspendaţi, iar trei s-au retras. Cei mai mulţi producători par să reziste în Mehedinţi (13) şi Gorj (3). În ceea ce priveşte procesatorii ecologici, datele MADR nu sunt îmbucurătoare pentru Oltenia: Dolj – 1, Gorj – 1 şi Mehedinţi – 3. Apicultori sunt 13 în Dolj, doi în Olt şi unul în Mehedinţi. Avem un singur comerciant în Vâlcea şi nici un importator sau exportator în domeniu. Aceste date sunt prezentate în contextul în care ni se spune că în România erau înregistraţi în 2010 circa 3.150 de operatori ecologici, iar suprafaţa cultivată era de 148.000 de hectare. La aceasta se adaugă 31.600 de hectare de păşuni şi fâneţe, circa 3.000 de hectare de viţă-de-vie şi livezi şi 77.000 de hectare colectare din flora spontană. Aceeaşi statistică arată că alte judeţe au înregistraţi sute şi chiar mii de producători ecologici.
Agricultorii pot depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cererile de solicitare a ajutorului specific, acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică în perioada 1 septembrie – 17 octombrie. Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită conversie. Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 3,098 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Fermele în conversie primesc o subvenţie de la MADR în perioada 2010-2013 dacă sunt înregistrate şi au un contract cu un organism de inspecţie şi certificare aprobat de minister. Subvenţiile se încadrează între 153 şi 400 euro/hectar, în funcţie de tipul de cultură. Pentru terenurile pe care se cultivă legume, se acordă 360 euro/hectar, în vreme ce pentru livezi se acordă până la 400 euro/hectar. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII