15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii pot primi indemnizaţii europene de creştere a copilului

Românii pot primi indemnizaţii europene de creştere a copilului

Fie că nu s-au întors încă în ţară, fie că nu ştiu că pot beneficia în România de indemnizaţia pentru creşterea copilului, românii care muncesc cu contract de muncă în străinătate nu se înghesuie să solicite aceşti bani

În baza Regulamentelor Europene privind aplicarea regimurilor de securitate socială, lucrătorii salariaţi sau independenţi care au reşedinţa într-un stat membru UE şi desfăşoară o activitate în acel stat membru beneficiază de prestaţii familiale conform statului respectiv. Vestea bună este că o partea dintre acestea pot fi furnizate de instituţia competentă din România, în numele instituţiilor străine. „Conform legislaţiei din România, se asigură exportarea următoarelor prestaţii sociale: alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creştere copil sau, după caz, stimulentul lunar“, a declarat Daniela Dobrin, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Dolj.
În 2010, doi beneficiari de indemnizaţie europeană de creştere a copilului

Dacă de alocaţii de stat pentru copiii, în prezent, în Dolj, beneficiază de alocaţie europeană aproximativ 60 de elevi, numărul beneficiarilor de indemnizaţia pentru creşterea copilului este foarte mic. „În anul 2011, până în prezent, nu avem nici o persoană care să fi solicitat  drepturi pentru indemnizaţie creştere copil şi care să aibă stagiu de cotizare în alt stat membru UE. Anul trecut, au beneficiat două persoane de indemnizaţie pentru creştere copil, din care o persoană a avut stagiu de cotizare în Italia şi cealaltă în Spania. Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 3.400 de lei, maximul permis de legislaţia din România pentru fiecare persoană“, a precizat Daniela Dobrin.

Cum se obţine indemnizaţia

Potrivit informaţiilor primite de la AJPS Dolj, pentru a beneficia de indemnizaţiile de creştere a copilului, solicitanţii trebuie ca în anul anterior datei naşterii copilului să realizeze timp de 12 luni venituri. Acestea pot fi din salarii, activităţi independente sau/şi activităţi agricole supuse impozitului pe venit. Drepturile reprezentând indemnizaţia pentru creştere copil se acordă în baza unei cereri care se depune la primăria de domiciliu al solicitantului. Aceasta trebuie însoţită, în mod obligatoriu, de actele de stare civilă, certificatele de naştere ale copiilor, dovada eliberată de angajator privind perioada suspendării activităţii, opţional pentru unu, doi sau, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. La acestea se adaugă dovada care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate privind stagiul de cotizare şi veniturile nete realizate în ultimul an anterior datei naşterii copilului. Solicitanţii care cer indemnizaţia şi în baza stagiului de cotizare din străinătate trebuie să obţină în plus de la instituţiile abilitate din străinătate şi două formulare europene. „În cazul solicitanţilor de indemnizaţie de creştere copil sau stimulent care au lucrat în străinătate, lucrătorii migranţi trebuie să prezinte la AJPS atât formularul European E 401, cât şi formularul E 405, care să ateste totalizarea perioadelor de asigurare, de angajare sau de activităţi independente realizate în cadrul legislaţiei la care a fost supus anterior“, a precizat Daniela Dobrin.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU