17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoaie lângă biserică

Gunoaie lângă biserică

Un teren viran de zeci de hectare din Craioviţa Nouă, cuprins între Kaufland, catedrală şi magazinele din staţia RAT, a fost transformat în groapă de gunoi de comercianţii şi locuitorii din zonă

Peisajul nu-i deranjează pe localnici din moment ce îşi croiesc drum printre resturi de tot felul ca să ajungă fie la supermarket, fie în staţia de autobuz sau la alte destinaţii. Tot aici, la umbra turlelor bisericii a cărei construcţie a început cu mulţi ani în urmă şi care este şi în prezent tot în faza de şantier, se desfăşoară o intensă „activitate“ de colectare selectivă. Persoane de etnie romă vin zilnic aici pentru a căuta PET-uri, aducând cu ele ambalajele de plastic strânse de la societăţile comerciale şi platformele de gunoi cu scopul de a le vinde. Această „activitate“ atrage aici o lume pestriţă, de la adulţi la puradei, câini, cai înhămaţi la căruţe care transportă sacii imenşi ticsiţi cu sticle de plastic, care uneori rămân în zonă şi peste noapte.
Noroc că din când în când mai poposeşte aici vreun circ sau parc de distracţii şi mizeria parcă nu mai sare atât în ochi. Sau bălăriile crescute de o jumătate de metru în spatele magazinelor, unele „de fiţe“, acoperă mizeria care este la tot pasul.
Terenul aparţine Primăriei Craiova, dar a fost concesionat pe 50 de ani Mitropoliei Olteniei, care scoate bani frumoşi din el fiindcă toate spaţiile comerciale deschise pe strada George Enescu plătesc chirie la Arhiepiscopie, la fel şi organizatorii unor manifestări ocazionale care folosesc respectiva locaţie. Numai că firmele folosesc zona din spatele magazinelor pe post de platformă de gunoi. „Este un fenomen în Craiova! Comercianţii încheie cu noi un contract pentru ridicarea gunoiului şi întotdeauna declară o cantitate mică, cel mult 1 mc de gunoi. Restul îl aruncă la voia întâmplării, cum spunem noi, depozitare necontrolată a gunoiului. La fel se întâmplă şi aici. Numai că nefiind domeniu public nu putem interveni benevol. Cel care foloseşte terenul, în cazul de faţă Mitropolia, trebuie să ne solicite să ridicăm acest gunoi şi să suporte contravaloarea a ceea ce se ridică“, a explicat Flavius Sirop, directorul SC Salubritate Craiova SA.

Să se facă… curat

Singurii care ar putea să-i ia la întrebări pe concesionar şi pe comercianţii din zonă sunt reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova şi Gărzii de Mediu, care au posibilitatea să aplice amenzi. „Noi am verificat acele societăţi comerciale dacă au autorizaţii de ridicare a construcţiilor. Cu privire la celălalt aspect, gunoiul, vom organiza un control acolo. Trebuie cunoscut ce statut juridic are acel teren“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

Comercianţii sunt de vină

„Vă mărturisesc că noi nu putem să controlăm toate zonele pe care le deţinem. Consider că vina aparţine comercianţilor, care aruncă gunoiul pe terenul pe care îl avem concesionat de la primărie. Dar îi voi informa pe superiorii mei în legătură cu acest aspect“, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, diac Ioniţă Apostolache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU