10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul, fără control în AGA la Oltchim

Statul, fără control în AGA la Oltchim

Statul nu mai poate controla unele decizii ale Oltchim în AGA, precum majorarea capitalului sau operarea de achiziţii, după ce compania germană PCC SE şi fondul britanic de investiţii Carlson Ventures au ajuns să deţină 31,3%, spune directorul general al combinatului, Constantin Roibu. „În AGA la Oltchim, acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, este blocat în luarea anumitor decizii, întrucât nu mai are împreună cu acţionarii minoritari două treimi din voturi. De exemplu, pentru decizii ca majorarea capitalului sau achiziţii ori fuziuni, statul nu mai are necesarul de voturi“, a declarat Roibu, conform Mediafax.
Legea societăţilor comerciale prevede că „decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi“.
De asemenea, pentru deciziile în Adunarea Generală Extraordinară este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor care deţin cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor care controlează cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.
Roibu spune că s-a ajuns în această situaţie după ce PCC SE şi Carlson Ventures au ajuns să deţină împreună 31,3% din capitalul Oltchim.

Ministerul Economiei nu poate conta pe voturile celorlalţi acţionari minoritari

Directorul general al combinatului a arătat că Ministerul Economiei nu poate conta pe voturile celorlalţi acţionari minoritari, întrucât aceştia de cele mai multe ori nu participă la AGA, unii nu mai ştiu că au acţiuni la Oltchim, iar alţii sunt decedaţi şi nu se cunoaşte cine mai deţine titlurile.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile Oltchim. PCC SE şi Carlson Ventures au anunţat, la 20 iunie, că acţionează concertat în vederea achiziţiei de acţiuni la Oltchim. PCC SE controlează direct 17,28% din acţiunile Oltchim, iar Carlson Ventures deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
De asemenea, PCC SE şi Carlson Ventures acţionează concertat cu doi directori din PCC, Wojciech Zaremba şi Adam Lamentowicz, şi un avocat al companiei înregistrate în Germania, Livia Constantinescu. Cele trei persoane deţin fiecare participaţii de 0,00145% din capitalul Oltchim. „Onest ar fi ca PCC şi Carlson să cumpere acţiuni până la pragul de 33% şi să facă o ofertă publică“, consideră Roibu.
PCC şi Carlson au precizat că nu doresc să facă o ofertă publică pentru preluarea Oltchim. „Ambele companii, acţionând concertat, au convenit să nu depăşească pragul de 33% din acţiunile Oltchim, care prin lege ar obliga PCC şi Carlson să facă o ofertă publică pentru acţiunile Oltchim“, se arată într-un comunicat transmis vineri.

Ion Ariton spune că va „acţiona“

Roibu spune că l-a informat pe ministrul economiei, Ion Ariton, despre situaţia creată, iar acesta i-a transmis că va „acţiona“. Potrivit lui Roibu, Ministerul Economiei ar avea nevoie de un pachet suplimentar de 3% din titlurile combinatului chimic pentru a-şi asigura voturile în Adunarea Generală Extraordinară. Achiziţia acestui pachet ar costa aproximativ cinci milioane de euro la cotaţiile actuale. Guvernul intenţionează să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi să identifice în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.
Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei, divizat în 343 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.
• Andreea [email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS