15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeţe-n roate la emigrare

Beţe-n roate la emigrare

Medicii de familie doljeni acuză Ministerul Sănătăţii că tergiversează eliberarea certificatelor de specialişti pentru a-i ţine în ţară

Ministerul Sănătăţii pune beţe în roate medicilor de familie care vor să emigreze, susţine conducerea Societăţii de Medicină de Familie – filiala Dolj. Potrivit preşedintei asociaţiei, dr. Mirela Profir, aproape 200 de medici de familie şi-au depus până acum actele la Direcţia de Sănătate Publică Dolj pentru a obţine de la Ministerul Sănătăţii certificatul de medic specialist, primul pas în obţinerea avizelor necesare pentru a profesa în străinătate, nemulţumiţi de reducerea fondurilor alocate medicinei de familie cu până la 40%, conform contractului-cadru pe 2011.
„Nu s-a schimbat nimic de la ultima întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În continuare se merge pe varianta unui contract-cadru care nu este agreat de noi, dar care îi va afecta grav pe pacienţi şi pe medicii de familie. Amintesc doar de apariţia plafoanelor, efectuarea de consultaţii, eliberarea de reţete la trei luni pentru un bolnav cronic şi limitarea numărului consultaţiilor pe care le poate face un medic de familie la 20 pe zi, în condiţiile în care numărul pacienţilor care solicită asistenţă medicală este mult mai mare“, a explicat dr. Mirela Profir motivele pentru care medicii vor să părăsească ţara.
Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să emită certificatele de medic specialist solicitate de medicii de familie în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Ministerul Sănătăţii. Problema este că nici un medic nu a primit certificatul cu toate că unele dintre cererile lor datează din 25 februarie, adică de aproape trei luni. Prin urmare, medicii de familie doljeni au ajuns la concluzia că Ministerul Sănătăţii nu vrea să-i lase să plece.
Direcţia de Sănătate Publică Dolj, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, susţine însă că adevăratul motiv al întârzierii este că de procesarea tuturor cererilor trimise de medicii (nu doar medici de familie) din întreaga ţară se ocupă un singur angajat al Ministerului Sănătăţii. Din cauza volumului de muncă foarte mare, acesta nu a avut timpul ne cesar să soluţioneze cererile în termenul legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU