11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRebusişti, ajutaţi FBI-ul!

Rebusişti, ajutaţi FBI-ul!

Două bucăţele de hârtie scrise codificat, găsite în buzunarul unei victime, dau mari bătăi de cap agenţilor FBI, relatează corriere.it. În ultimă instanţă, aceştia au decis să ceară ajutorul pasionaţilor de rebus în speranţa că vor reuşi să decodifice misteriosul text.
De peste 12 ani, agenţii FBI se confruntă cu unul dintre acele aşa-numite „cold case“, cazuri nesoluţionate, în care nu se cunosc nici motivul şi nici autorul crimei. În vara anului 1999, a fost găsit în St. Louis, statul Missouri, cadavrul lui Ricky McCormick, de 41 de ani. Singurele indicii de la care au plecat anchetatorii pentru a rezolva misterul au fost două bileţele descoperite în buzunarul de la pantalonii victimei. Două mesaje misterioase, scrise într-un cod ciudat format din numere, litere, paranteze şi semne de punctuaţie. De 12 ani, cei mai mari specialişti în domeniu au căutat cheia pentru a decodifica acest mesaj, dar totul a fost în zadar. Din acest motiv, mai-marii FBI au decis să lanseze un apel on line, adresat mai ales pasionaţilor de rebus din toate colţurile planetei. Imediat după publicarea apelului, site-ul FBI a fost luat cu asalt de sute de semnalări şi potenţiale soluţii, declanşându-se o adevărată manie printre pasionaţii de mistere. Dorinţa de descoperire a codului este cu atât mai mare, cu cât este posibil ca în acest fel să fie descoperit ucigaşul lui  McCormick. La fel de posibil este însă ca textul să fie o simplă listă de cumpărături.

În căutarea indiciilor

Agenţii FBI pot oricând să redeschidă aşa-numitele „cold case“ – „cazuri nesoluţionate“, mai ales datorită cercetărilor ştiinţifice care în prezent furnizează noi şi noi posibilităţi, care de care mai imprevizibile. „Suntem cu adevărat buni în ceea ce facem. În acest caz însă ne aflăm într-un punct mort, avem cu adevărat nevoie de ajutor“, a explicat Dan Olson, directorul Cryptanalysis and Racketeering Records Unit (CCRU), un fel de „birou de decodificare“, înfiinţat pentru a-i ajuta pe anchetatori prin intermediul analizării textelor încifrate şi codificate. Nici măcar specialiştii şi pasionaţii de „scrieri ascunse“ de la American Cryptogram Association, Asociaţia Americană Criptografică, nu au reuşit să descopere mesajul. Tocmai din acest motiv, mai-marii FBI au decis să publice pe site-ul lor cele 30 de rânduri cu inexplicabilul cod, în speranţa că cineva, poate pur şi simplu aruncându-şi ochii peste text, să aibă acea „intuiţie genială“. „Nu există o recompensă, ci doar ocazia de a rezolva unul dintre cele mai importante cazuri“, a explicat Olson. McCormick era pasionat de mesajele codificate şi încă din copilăria scria astfel de texte, pe care doar el le putea descifra. Respectivele bileţele ar fi fost redactate cu puţin timp înaintea morţii sale, spun agenţii federali. Aceştia nu sunt însă siguri că ar fi fost vorba de o crimă. Victima a murit din cauza unei răni la cap, însă autopsia efectuată nu a oferit indicii dacă a fost vorba de un eventual ucigaş sau de o banală căzătură.

Teorii absurde

Mii de indicaţii, sugestii şi posibile explicaţii au sosit imediat din toate colţurile lumii, de la oameni de ştiinţă, criptologi amatori şi fani ai enigmelor. Toţi s-au avântat în fel de fel de teorii, unele logice şi plauzibile, altele ireale, banale, mistice şi chiar conspirative. Alţii spun că ar fi vorba de o simplă listă de cumpărături, stenograma unei conversaţii telefonice cu un specialist în calculatoare, de un bilet pentru a-l ajuta să îşi aducă aminte de medicamentele pe care trebuia să le ia sau pur şi simplu indicii despre pariurile sportive. Acest val de mesaje a dat peste cap serverele FBI-ului, căsuţa poştală este supraaglomerată, iar telefoanele sună permanent. „Chiar dacă este vorba de o simplă listă de cumpărături sau de o scrisoare de dragoste, vrem neapărat să descifrăm acest cod, pentru că până acum nu avem nici o idee despre ce ar putea fi vorba în aceste texte“, a spus Olson

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII