16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024

Sarkozy, nervos rău

Poziţia preşedintelui Traian Băsescu la summitul european de vineri, consacrat situaţiei din Libia, ar fi determinat o ieşire nervoasă din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, ceea ce a făcut-o pe Angela Merkel, cancelarul german, să intervină şi să facă un apel la calm, relatează EUobserver.
Germania şi Franţa s-au situat pe poziţii divergente în privinţa modului în care blocul european ar trebui să reacţioneze la criza din Libia. În această polemică, România pare să se fi raliat poziţiei germane. „În prezent, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Considerăm că poate fi o eroare politică majoră“, a spus preşedintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European. România s-a declarat şi împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de tranziţie constituit la Bengazi. Franţa, în schimb, s-a grăbit să-i recunoască legitimitatea. „Am considerat că rangul maxim pe care îl poate avea acest consiliu este de interlocutor“, a spus preşedintele Traian Băsescu. El s-a întrebat cât de credibilă poate fi această structură atâta vreme cât în fruntea acestui consiliu se află ministrul justiţiei din guvernul lui Gaddafi. O poziţie similară a avut şi premierul bulgar, care a fost deranjat de presiunile lui Nicolas Sarkozy.
Atât România, cât şi Bulgaria sunt supărate din cauza opoziţiei Franţei de a se alătura spaţiului Schengen, reaminteşte EUobserver.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII