20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe dă liber la retrocedări

Se dă liber la retrocedări

Guvernul pregăteşte decesul staţiunilor de cercetare şi dezvoltare din întreaga ţară. În numele accelerării procesului de retrocedare a imobilelor confiscate de comunişti şi în perspectiva listării la bursă a Fondului Proprietatea, executivul vrea să dea mână liberă comisiilor judeţene să transfere zeci de mii de hectare de teren din averea statului şi din administrarea staţiunilor în proprietatea localităţilor. Până în prezent, acest drept aparţinea exclusiv guvernului, care îşi ciunteşte astfel singur din prerogative.

Gazeta de Sud vă prezintă în exclusivitate un proiect de lege prin care guvernul vrea să accelereze procedurile administrative de retrocedare a imobilelor preluate abuziv, proiect luat deja în discuţie în cadrul unui comitet interministerial. Potrivit documentului, executivul intenţionează să modifice legea staţiunilor de cercetare şi dezvoltare din ţară aprobată de parlament în 2009, prin care se stabilea terenul indispensabil pentru cercetare şi dezvoltare în agricultură. Totodată, guvernul vrea să grăbească şi procedura prin care terenurile respective vor ajunge în proprietatea celor care le revendică. Dacă până acum trecerea unui imobil din domeniul public al statului în domeniul public sau privat al unei localităţi se făcea prin hotărâre de guvern, aşa cum prevede Legea nr. 213/1998, prin actul normativ aflat pe agenda guvernului acest lucru va fi posibil prin simpla hotărâre a Comisiei de Fond Funciar. Cele două modificări sunt de mare importanţă şi pentru piaţa imobiliară. Terenurile staţiunilor sunt de regulă aflate în zone cu potenţial imobiliar uriaş şi le-au făcut cu ochiul samsarilor de mulţi ani. Cel mai mediatizat caz este cel de la Staţiunea Şimnic. Fosta conducere a Prefecturii Dolj a transferat terenul folosit de staţiune şi aflat în domeniul public al statului, în proprietatea localităţilor Şimnic şi Gherceşti, apoi a fost retrocedat. A urmat o serie de procese între Staţiune şi autorităţile publice, finalizate toate în favoarea staţiunii. Cum nevoia de pământ a statului este mare, guvernul schimbă macazul şi modifică o lege proaspăt aprobată în 2009, care va lăsa staţiunile fără obiectul muncii.

Ce se schimbă

Legea nr. 169/1997, cea care modifica şi completa celebra Lege a fondului funciar 18/1991, va suferi la rândul ei o schimbare menită să dea comisiilor funciare drepturi sporite în procesul de retrocedare.
„Actele administrative prin care au fost trecute în domeniul public sau privat al statului sau al localităţilor terenuri pentru care s-au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată îşi suspendă efectele cu privire la aceste terenuri până la soluţionarea cererii de către comisia de fond funciar, cu excepţia terenurilor intrate deja în circuitul civil. După validarea cererii de reconstituire, prin excepţie de la dispoziţiile Legii nr. 213/1998, terenul trece de drept în rezerva comisiei de fond funciar în vederea punerii în posesie“, se arată în proiectul de lege. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a motivat că această modificare are unic scop clarificare textului de lege, dat fiind faptul că atât unele instanţe de judecată, cât şi unele instituţii implicate în procesul de reconstituire au dat interpretări divergente textului de lege. Mai simplu spus, comisiile funciare au mână liberă să retrocedeze terenuri, chiar dacă acestea aparţin domeniului public al statului. Altă modificare extrem de importantă va suferi şi Legea nr. 45/2009 referitoare la cercetarea şi dezvoltarea din agricultură. Prin proiect vor fi abrogate două alineate din lege care făceau neretrocedabile terenurile staţiunilor. În actuala Lege nr. 45/2009 cele două alineate ale articolului 31 spun următoarele: alineatul (3) – „Terenurile date în administrarea instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare de drept public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile şi nu pot fi scoase din proprietatea publică şi din administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din agricultură şi silvicultură decât prin lege“. La rândul său, alineatul 6 spune următoarele: „pentru terenurile aflate în perimetrul administrat de unităţile publice de cercetare-dezvoltare, retrocedate proprietarilor în baza documentelor care atestă calitatea de proprietari, comisiile judeţene de aplicare a legilor fondului funciar atribuie terenuri în compensare instituţiei publice de cercetare-dezvoltare şi unităţilor de învăţământ superior agricol şi silvic. Atribuirea în compensare a terenului retrocedat se face din patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului, în alte localităţi aflate în proprietate publică sau privată a statului, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei leg“. Dacă proiectul va deveni realitate, terenurile vor putea fi retrocedate fără nici o problemă.

Îngropaţi în dosare de retrocedare

Guvernul aduce schimbări şi altor acte normative care reglementează procesul de restituire a proprietăţilor confiscate de comunişti. De exemplu, persoanele ale căror imobile nu mai pot fi restituite în natură vor primi despăgubiri pe baza unei grile de evaluare a imobilelor, care va fi diferită de aceea a notarilor publici. Soluţia prezentată de ANRP este selectarea unui consultant care să realizeze o analiză şi o documentaţie ce vor fi utilizate la întocmirea grilei. De asemenea, persoanele care mai au de revendicat imobile o pot face în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi la care se adaugă o perioadă de 60 de zile la cerere. Cum ANRP este îngropată în dosare de retrocedare, guvernul propune angajarea a 34 de consilieri care să se ocupe de 36.586 de dosare aflate în diferite stadii de soluţionare. Cu actualul număr de angajaţi, spune ANRP, dosarele nu vor putea fi soluţionate mai devreme de… 17 ani şi cinci luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII