12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEnergie verde pentru centrele medico-sociale ale CJ Dolj

Energie verde pentru centrele medico-sociale ale CJ Dolj


Administraţia judeţeană a inaugurat ieri panourile solare şi pompa de căldură geotermală care alimentează cu energie termică şi apă caldă Centrul medico-social de la Melineşti. Toate cele şapte centre din Dolj beneficiază de investiţii pentru „energie verde“, printr-un proiect de 4,1 milioane de lei. Preşedintele CJ, Ion Prioteasa, vorbeşte deja de noi investiţii de mediu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au inaugurat ieri, la Melineşti, noul sistem de alimentare cu apă caldă şi energie termică a centrului medico-social din localitate. Unitatea a fost înfiinţată în 2004 şi are o capacitate de 45 de paturi. Din cauza îmbătrânirii populaţiei, centrul este aproape tot timpul plin. Pentru a fi adus la stadiul de azi, a fost nevoie de investiţii permanente. „În 2004, când centrul a fost preluat de la autoritatea locală, aici nu exista curent, încălzire, iar grupurile sociale nu puteau fi folosite“, a spus Aurora Kalman, directorul centrului. În judeţ există şapte centre medico-sociale aflate sub tutela CJ Dolj, la Brabova, Pleniţa, Amărăştii de Jos, Sadova, Bechet, Cetate şi Melineşti, care cumulează circa 240 de paturi şi care au necesitat până acum investiţii de circa 20 de milioane de lei. „Am făcut eforturi să găsim soluţii şi să le aducem la un grad de rezolvare a serviciilor medicale cât mai înalt“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.
Pentru asigurarea apei calde menajere şi a căldurii în aceste centre, CJ a apelat la fondurile puse la dispoziţie prin programele Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), realizând un proiect în valoare de 4,1 milioane de lei, pentru implementarea unor tehnologii revoluţionare. Apa este încălzită cu ajutorul panourilor solare compuse din tuburi vidate, borosilicate, realizate după conceptul „heat pipe“ (conducte de căldură), care captează energia solară şi o transformă în energie termică. Panourile asigură apa caldă menajeră în proporţie de 50-70% din necesarul anual. Circa şase luni pe an se poate asigura integral necesarul de apă caldă menajeră, iar în perioada de iarnă se realizează o preîncălzire a apei la 20-30 de grade Celsius. Panourile sunt completate de o pompă de căldură geotermală. Aceasta foloseşte energia stocată în pământ, pe care o transferă în interiorul clădirii. Eficienţa pompelor este exprimată prin coeficientul de performanţă (COP), care reprezintă raportul dintre energia produsă şi cea consumată. Pompa de căldură se dimensionează pentru 60% din puterea termică necesară pentru a acoperi 95% din necesarul termic anual şi un coeficient de performanţă anual de calitate de trei sau de patru, adică se introduce un kw energie electrică şi se produc trei sau patru kw. Pompa de căldură completează sistemul existent de încălzire până la 40%, în funcţie de temperatura exterioară, temperatura în încăperi şi combustibilul clasic utilizat. „Lucrările au fost realizate în urmă cu două săptămâni, iar până acum energia termică a fost asigurată cu ajutorul gazelor. În momentul în care va veni factura la gaze, putem face o comparaţie. Conform estimărilor iniţiale, ar trebui să rezulte o economie la facturi de 40%“, mai spune directoarea Aurora Kalman.

Noi investiţii pentru mediu

Investiţia în panourile solare poate fi amortizată în doi-trei ani, prin diminuarea costurilor aferente consumurilor de utilităţi. Finanţarea nerambursabilă de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a fost de 3,2 milioane de lei, adică 80% din costuri, restul de 20% fiind suportaţi de CJ Dolj. După dotarea centrelor cu echipamente pentru alimentarea cu energie regenerabilă, preşedintele Prioteasa vorbeşte de noi investiţii „verzi“. „Sperăm să putem accesa un proiect în valoare de trei milioane de lei pentru dotarea tuturor centrelor cu staţii de epurare a apelor uzate, deoarece până în 2018 toate instituţiile trebuie să aibă asemenea staţii, conform cerinţelor UE“, a precizat Prioteasa. În funcţie de rezultatele obţinute, autorităţile judeţene se gândesc să doteze cu asemenea echipamente alte instituţii din subordine, cum ar fi Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, care este una dintre cele mai mari unităţi de acest gen din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII