26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAS are datorii la Spitalul de Urgenţă

CAS are datorii la Spitalul de Urgenţă

Fondurile pentru finanţarea spitalelor au ajuns la fundul sacului. Cel puţin aşa se plâng unităţile sanitare care susţin că, de câteva luni, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj plăteşte cu întârzieri mari serviciile medicale, ceea ce afectează direct pacienţii care ar trebui să beneficieze gratuit de servicii medicale.
Spitalul de Urgenţă Craiova are, potrivit reprezentanţilor angajaţilor, de încasat 9.500.000 de lei de la CAS Dolj, pentru plata serviciilor medicale pe lunile august şi septembrie.
„Este vorba doar de suma datorată de CAS, la valoarea contractului, nu mai vorbim de servicii peste valoarea de contract, pe care CAS nu le plăteşte spitalului“, a declarat Ion Cotojman, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Reprezentanţii CAS Dolj susţin în schimb că datoriile vor fi plătite în această lună. „Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ultima dată pe 25 octombrie, fonduri pentru plata arieratelor. Săptămâna viitoare, după ce se va realiza deschiderea de credite, vor fi achitaţi şi aceşti bani“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.

Spitalul cotizează la stat

Suma de 9.500.000 de lei reprezintă mai mult decât echivalentul bugetului pe o lună al spitalului (circa 9.000.000 de lei), din care aproape 80% se duc pe salarii. Liderul de sindicat mai spune că nu sunt probleme deocamdată cu acordarea salariilor angajaţilor. Spitalul are însă probleme mari cu asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare din cauza finanţării necorespunzătoare, motiv pentru care sarcina achiziţionării lor rămâne bolnavilor.
Şi în timp ce bolnavii cheltuiesc sute sau chiar mii de lei pe la farmaciile private, o parte din banii Spitalului de Urgenţă Craiova ajung la bugetul de stat. Este vorba de 1.800.000 de lei lunar – bani proveniţi din reducerea salariilor angajaţilor cu 25%, pe care spitalul are obligaţia să-i vireze lunar la bugetul de stat. Asta, în condiţiile în care unitatea sanitară cheltuieşte lunar sub 1.000.000 de lei pe medicamente şi materiale sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU