22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDacă nu curge, Bică?

Dacă nu curge, Bică?

SIF Oltenia are un post vacant în CA, iar de data aceasta cooptarea unui nou membru provizoriu stă în mâna administratorilor. Fostul şef al IPJ Dolj, Gheorghe Bică, ar putea intra în schema de conducere, fiind un apropiat al preşedintelui Dinel Staicu. În primăvară, el a candidat pentru un loc definitiv în CA, a obţinut cele mai multe voturi favorabile, dar nu a avut cvorumul necesar de 51% pentru a intra în CA.

Margareta Racoviţă nu mai este, de ieri, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia. Pe 14 septembrie, aceasta şi-a depus demisia din funcţie, „din motive personale“ – spun reprezentanţii SIF.
În aceste condiţii, preşedintele Dinel Staicu a convocat pentru 24 septembrie o şedinţă a CA pentru cooptarea unui administrator provizoriu pe locul rămas vacant. Persoanele care îndeplinesc condiţiile legale interesate de acest post trebuie să îşi depună candidaturile până pe 22 septembrie.
Printre condiţiile care trebuie îndeplinite se numără „o bună reputaţie şi o experienţă suficientă pentru a asigura administrarea prudentă şi sigură a societăţii“, dar şi „o experienţă de minimum trei ani în domeniul administrării de investiţii sau în domeniul pieţei de capital“. În cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) de pe 29/30 aprilie 2010, acţionarii au votat cu privire la desemnarea unui administrator definitiv pentru completarea CA desemnat în 2008. La acea dată, candidaţi au fost Margareta Racoviţă şi Gheorghe Bică, fostul şef al IPJ Dolj, un apropiat al preşedintelui Dinel Staicu. Bică a plecat cu prima şansă.
Rezultatele votului au confirmat că Bică este mai dorit în această poziţie decât Margareta Racoviţă. Pentru fostul şef al IPJ Dolj au votat favorabil deţinătorii a 23% dintre acţiunile cu drept de vot. Pentru Margareta Racoviţă au votat favorabil deţinătorii a doar 21,3% din acţiunile cu drept de vot. Cum nici unul dintre candidaţi nu a obţinut cvorumul necesar de 51% din voturile valabil exprimate, locul în CA a rămas ocupat interimar de Margareta Racoviţă, până la desemnarea unui administrator la o nouă întrunire a AGOA.
Demisia Margaretei Racoviţă aduce, cel puţin temporar, decizia din curtea acţionarilor în cea a administratorilor. În prezent, CA are următoarea componenţă: Dinel Staicu – preşedinte, Tudor Ciurezu – vicepreşedinte, la care se adaugă membrii Teodor Buzatu, Vasile Şalapa, Gheorghe Blidaru şi Carmen Ioana Popescu. Interesant este dacă de această dată Gheorghe Bică îşi va mai depune dosarul de candidatură.
„Nu ştiam de demisia doamnei Racoviţă. Mă voi gândi dacă îmi voi depune sau nu candidatura“, a declarat ieri Gheorghe Bică. Decizia trebuie luată cu majoritate simplă, adică, în acest caz, cu votul favorabil a cel puţin patru membri ai CA. Bică ar avea din start două voturi favorabile, din partea lui Dinel Staicu şi a mâinii sale drepte, Carmen Ioana Popescu, adică, practic, 50% şanse de a ocupa locul vacant.

Dinel Staicu, motiv de dispută cu CNVM

Cooptarea unui membru provizoriu nu este singura problemă pe care SIF Oltenia o are cu CA-ul. Recent, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut companiei să convoace AGA pentru ca acţionarii să decidă dacă mai este oportună menţinerea în funcţiile de administratori a lui Dinel Staicu şi Carmen Ioana Popescu, în condiţiile în care aceştia au probleme cu justiţia. Dinel Staicu a fost condamnat nedefinitiv de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare pentru fraudarea BIR cu cinci milioane de euro.
Acelaşi Staicu, dar împreună cu Carmen Ioana Popescu sunt acuzaţi într-un nou dosar că ar fi fraudat Transgaz Mediaş cu circa 11,3 milioane de euro.
Procesul pe fond a demarat ieri, tot la Judecătoria Sectorului 2. Într-un comunicat de răspuns la adresa CNVM, CA al SIF Oltenia face front în jurul lui Dinel şi răspunde că el a mai fost pus în discuţia acţionarilor şi reconfirmat în 2007, iar în 2008 a fost ales acţionar definitiv pe patru ani, alături de Carmen Ioana Popescu, deşi la data respectivă acţionarii cunoşteau aceste probleme.
Prin urmare, CA refuză să convoace AGA. Până acum, CNVM nu a obţinut în instanţă convocarea AGA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII