10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpulzarea romilor din Franţa, criticată de forurile europene

Expulzarea romilor din Franţa, criticată de forurile europene

Conform APCE, măsurile pot conduce spre o amplificare a sentimentelor rasiste şi xenofobe în Europa. CEDO a condamnat deja mai multe state în care romii au fost supuşi unor abuzuri sau discriminări.

Preşedintele Adunării Parla-mentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Çavusoglu, a difuzat, la Strasbourg, o declaraţie în care se referă la recentele măsuri luate de unele ţări europene – de curând de către Franţa şi Germania – de a expulza romii. „Fără îndoială, spune preşedintele APCE, aceste măsuri nu sunt cele mai potrivite pentru a îmbunătăţi situaţia acestei vulnerabile minorităţi. Dimpotrivă, ele pot duce la o accentuare a manifestărilor rasiste şi xenofobe în Europa“. Nu o dată, reaminteşte Çavusoglu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat unele state pentru încălcarea protocoalelor ce interzic abuzuri, discriminări, expulzări colective ale unor grupuri minoritare.
Subliniind că în ultimii 20 de ani procesul integrării romilor nu şi-a atins obiectivele, preşedintele APCE le cere statelor membre ale Consiliului Europei „să-şi îndeplinească responsabilităţile asumate şi să abordeze problematica legată de situaţia romilor în mod serios şi sustenabil“. Mevlut Çavusoglu a chemat din nou membrii Consiliului Europei la adoptarea de măsuri ferme vizând asigurarea educaţiei, a locurilor de muncă, a condiţiilor de locuit, de sănătate şi de participare la viaţa politică a acestei minorităţi. Deşi salută adoptarea în multe dintre statele membre a unor strategii naţionale de integrare a romilor, preşedintele APCE consideră că acest lucru nu este suficient. Astfel de planuri, spune el, „necesită finanţare pe termen lung, o coordonare eficientă şi implementarea lor la nivel local şi regional“. Situaţia romilor în Europa va fi una dintre problemele pe care Mevlut Çavusoglu le va discuta cu prilejul vizitei sale oficiale în România, în perioada 29 august – 1 septembrie.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a apreciat că, profitând de criza financiară, „unele guverne şi grupări (politice) obţin avantaje de pe urma temerilor care decurg din punerea semnului egal între romi şi infractori, alegând, astfel, un ţap ispăşitor care este o ţintă uşoară, având în vedere că romii fac parte din unul dintre cele mai vulnerabile grupuri (etnice)“.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat în mod frecvent condamnări împotriva unor state în care romii au fost supuşi unor abuzuri sau discriminări“, a declarat preşedintele Adunării, insistând asupra prevederilor Protocolului 4 al Convenţiei Europene asupra Drepturilor Omului, care interzic expulzarea colectivă a străinilor. Unii dintre romii repatriaţi au devenit agresivi la vederea jurnaliştilor. Pe de altă parte, unii dintre romii care au fost repatriaţi la Timişoara nu şi-au schimbat cu nimic obiceiul de a fi agresivi, înjurând şi ameninţând jurnaliştii prezenţi pe aeroport.
Alţi romi, în schimb, au acceptat să discute cu jurnaliştii, povestind că în Franţa strângeau fier vechi, cerşeau sau munceau în construcţii. Ei au spus că pentru a reveni în ţară au primit 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro pentru fiecare copil. „Am locuit câteva luni în Rochelle. Mă ocupam cu strânsul de fier vechi. Locuiam într-o tabără şi am primit 300 de euro de la statul francez pentru a mă întoarce“, a afirmat unul dintre romi, citat de Mediafax. Afirmând că se numeşte Radu şi că are 35 de ani, el le-a spus jurnaliştilor că, dacă nu îşi va găsi de lucru în România, va încerca să se întoarcă în Franţa.
O femeie care s-a întors cu soţul şi cu cei doi copii în România a spus, la rândul său, că în Franţa cerşea şi că a primit bani de la statul francez pentru a se întoarce în ţară. Potrivit reprezentanţilor Aeroportului din Timişoara, 124 de romi au sosit de la Paris vineri seară.

Guvernul român are programe de incluziune socială pentru romi

Coordonatorul regional al Centrului de Incluziune pentru Romi Timişoara, Ion Golocel, afirmă că pentru romii sosiţi vineri există programe de incluziune socială. „Există programe de incluziune socială pe care le desfăşoară Guvernul României prin Agenţia Naţională pentru Romi. În Timişoara există un Centru Regional de Incluziune, care se adresează în special comunităţilor de romi. Noi vom încerca să răspundem nevoilor lor de angajare, astfel încât să aibă un motiv de a se stabili în România“, spunea Golocel. Potrivit cifrelor furnizate de guvernul de la Bucureşti, 371 de romi vor fi repatriaţi până joi.

Maria Cora (Strasbourg)    
Afrodita Cicovschi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII