18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea le-a plesnit centrala

Termoficarea le-a plesnit centrala

Locatarii celor două blocuri sociale de la Potelu, R17 şi R19, date în folosinţă în urmă cu o lună, îngheaţă în noile apartamente. Regia Autonomă de Termoficare Craiova le-a distrus centralele înainte de a le pune în funcţiune.

La o lună de la primirea locuinţelor sociale din Potelu-Romaneşti, cele 26 de familii încă nu au căldură. Cauza, centralele de la subsolul celor două blocuri R17 şi R19 nu sunt funcţionabile, pentru că, încă de la primele probe,  instalaţia a plesnit. Întregul sistem care trebuia să furnizeze căldură apartamentelor din cele două imobile, date în primire locatarilor pe 22 decembrie 2009, este compromis. Prin urmare, noile locuinţe nu sunt încălzite nici în prezent. Locatarii se încălzesc cu calorifere electrice sau improvizaţii pe gaze.
„Centralele de la cele două blocuri nu sunt funcţionale. Au explodat de la primele probe, iar cele 26 de apartamente nu beneficiază de căldură. S-au făcut probe prin octombrie anul trecut, un domn Anghel de la o firmă a făcut asta. Iar blocurile au fost date în primire în decembrie. În mod normal, de aceste centrale de bloc se ocupă Termoficarea. În ianuarie, când au încercat să le pornească, recipientele au plesnit, pentru că a rămas apă în ele şi a îngheţat. Centralele trebuie schimbate, verificată întreaga instalaţie. Nu ştim cine va suporta cheltuielile. Probabil constructorul sau primăria“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 10 Potelu, Costel Buţă.

Avarie de probă

Deşi cele 26 de familii stau în frig, nu se ştie cine va plăti oalele sparte, deoarece constructorul, administratorul şi beneficiarul se învinuiesc reciproc. Constructorul, firma Novara T, cea care a lucrat pentru ANL, a predat Primăriei Craiova cele două imobile şi utilităţile în stare bună.
„În luna octombrie 2009, când s-a făcut recepţia lucrării, reprezentanţii primăriei nu au semnalat nereguli, pentru că nu au fost. Ca şi constructor, acordăm doi ani garanţie, dar pentru unele defecţiuni care apar în exploatare din vina noastră. Centralele nu mai sunt treaba noastră, ci a celor care le au în administrare“, a precizat Mihai Tomescu, reprezentantul firmei constructoare.
Instalaţiile de încălzire ale celor două blocuri au fost probate de o societate acreditată de ISCIR Craiova, iar după recepţia din octombrie 2009, administrarea revine municipalităţii locale. Regia Autonomă de Termoficare Craiova are centralele celor două blocuri în exploatare.
Reprezentanţii furnizorului de căldură neagă că ar fi implicaţi în avaria produsă, chiar dacă toate probele îi incriminează, fiindcă angajaţii Termoficării au încercat să pornească instalaţia de căldură.
Dar s-au înşelat dacă au vrut să „patenteze“ o nouă metodă de încălzire, pentru că în pompe şi conducte era gheaţă, nu apă. Instalaţia de la cele două blocuri trebuie înlocuită în proporţie de 60%.
„Noi nu am încheiat contracte cu asociaţiile. Constructorul trebuie să le ofere o garanţie. Au lăsat apa în instalaţie şi a îngheţat“, este părerea directorului tehnic al RATf, Nicolae Degeratu.  

Primăria se disculpă

„Problema celor două centrale este cunoscută atât la nivelul Instituţiei Primarului, cât şi al Regiei de Termoficare şi se caută în continuare soluţii pentru deblocarea situaţiei. Cele două centrale au fost date în administrarea Regiei de Termoficare prin HCL nr. 519/2009, numai că procesul – verbal de predare-primire nu a fost semnat, deoarece până la semnarea acestuia, s-a produs incidentul, iar cele două centrale s-au spart. Apreciem că vina aparţine constructorului – SC Novara T Impex -, din următoarele motive: după ce a făcut probele celor două centrale, constructorul nu a încheiat procesul-verbal de recepţie a punerii în funcţiune. Nu a predat cheile celor două blocuri pentru ca reprezentanţii Regiei de Termoficare să aibă acces la centrale. Nu a luat măsuri de supraveghere a instalaţiei pe timp rece.
În plus, conform contractului de execuţie lucrări, executantul are obligaţia de a constitui garanţie de bună execuţie a contractului.
În aceste condiţii, instituţia Primarului Municipiului Craiova consideră că vina aparţine constructorului şi acesta este cel care trebuie să remedieze problemele apărute“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII