19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanalizarea-n poartă şi lac în curte

Canalizarea-n poartă şi lac în curte

Fie că plouă, fie că se topeşte zăpada, pentru craiovenii care locuiesc în Brestei, cartier mărginaş şi oarecum defavorizat în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, înseamnă curţi inundate.

Oamenii s-au resemnat şi de fiecare dată pun mâna pe găleţi şi scot apa din curţi şi beciuri. La fel s-a întâmplat şi la începutul acestui an, când, pe lângă zăpada topită, a plouat din abundenţă. Localnicii s-au trezit cu apa la uşa caselor şi în pivniţe.
Anul acesta şi în cel care abia s-a încheiat, situaţia ar fi trebuit să fie mai bună, pentru că s-a lucrat la reţeaua de canalizare pe multe dintre străzile secundare ale acestui cartier, strada Bâlteni şi aleile adiacente, strada Izvorului. Numai că, în urma săpăturilor, au rămas şanţuri şi gropi, iar canalizarea nu este funcţională. Şi chiar dacă ar fi funcţională, în proiect este prinsă numai canalizarea care să preia apele menajere, nu şi pe cele pluviale. Aceasta fiind marea problemă a craiovenilor din Brestei, apa rezultată din precipitaţii. „Când plouă sau se topeşte zăpada, este curtea plină. Vine până la uşa casei. O scoatem cu găleata în stradă şi vine înapoi. Este un chin. S-a lucrat la canalizare, dar cred că nu merge. De la primărie – numai promisiuni. Acum a îngheţat. Este mai rău când se topeşte“, a spus craioveanca Emilia Ionaşcu, care locuieşte pe Aleea 1 Bâlteni.
În situaţia ei sunt majoritatea vecinilor care au rămas cu casele mai jos decât nivelul străzii, Constantin Stoian, Dumitru Chelu, Doina Duduială.
Ei susţin că odată cu lucrările pentru introducerea sistemului de canalizare strada le-a fost „răscolită“. Piatra cubică a fost scoasă, iar în şanţurile şi gropile rămase după muncitori au aruncat localnicii pământ şi resturi din construcţii. Oricum, drumul este plin de cratere în care bălteşte apa.
Compania de Apă „Oltenia“ confirmă faptul că sistemul de canalizare nu este funcţional, fiindcă lucrările sunt încă în faza de şantier.
„Canalizarea pe multe dintre străzile din cartierul Brestei nu este funcţională, pentru că nu s-a făcut recepţia lucrărilor. În proiectul ISPA, finalul acestor lucrări este prevăzut pentru luna mai a acestui an. Aici s-a construit canalizare pentru preluarea apelor menajere şi nu pluviale“, a precizat Mihaela Chiriţescu, şef Birou relaţii cu publicul, din cadrul CAO.

Canalizarea, o rezolvare?

O situaţie similară este şi în celelalte cartiere situate la periferia oraşului, cum ar fi Popoveni şi Catargiu. Acolo, unii localnici au rămas blocaţi în propriile imobile, înconjuraţi de apele rezultate în urma precipitaţiilor căzute din abundenţă în ultima perioadă. Este vorba de strada Brăila din cartierul Catargiu şi strada Moldova din cartierul Popoveni. Şi aici se lucrează la sistemul de canalizare, dar numai pe strada Moldova. Ar mai fi fost nevoie de trei metri de canal ca să fie prinsă în reţea şi strada Brăila. Numai că lucrările s-au oprit, iar localnicii nu au decât să îndure „asediul“ apelor. Şi pentru ei CAO are un răspuns. „În acest an se va face recepţia reţelei de canalizare Bucovăţ, Brestei, Catargiu. Lucrările au fost efectuate de SC Hidroconstrucţia SA prin programul ISPA“, a precizat Mihaela Chiriţescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII