17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateShow asfaltic în comuna Izvoare

Show asfaltic în comuna Izvoare

În satul Domnul Tudor, dintre Galicea Mare şi Giubega, până de curând se circula tot pe drum de pământ. De o lună însă, duduie terenul de la camioanele şi utilajele de turnat asfalt.

Trei milioane de lei sub formă de balast, piatră, mixtură asfaltică şi ciment se „duc“ pe drumul principal din satul Domnul Tudor al comunei Izvoare. Sunt cam ultimii bani dintr-un credit făcut de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în urmă cu doi ani la Banca Comercială Română. Ieri, oficialităţile CJ au mers pe şantierul din sat într-o inspecţie, la care a fost invitată şi presa locală. De lipsit, a lipsit primarul liberal al comunei. Lucrările au început dintr-un capăt al satului, din dreptul unei plăcuţe prin care CJ îşi cere scuze pentru neplăcerile cauzate de lucrări faţă de „stimaţii clienţi“ care circulă pe drumul judeţean. S-a turnat asfalt pe o bandă, însă numai până la biserică, pe un sector de câteva sute de metri. De aici, alte echipe pregătesc „terenul“, toarnă balast peste care tasează piatra, sapă şanţurile de la margine şi construiesc din ciment podeţe la intrările în curţi. Firma care modernizează drumul are termen până în luna iulie să finalizeze cei patru kilometri, până la Izvoare, altfel riscă să nu îşi mai primească banii.

Investiţii „ca pe vremea lui Ceauşescu“
 
Ieri, oficialităţile au sosit ca un făcut tocmai când, într-o forfotă generală, se lucra atât la asfaltarea celei de-a doua benzi a drumului, cât şi la aranjarea terasamentului, săpatul şanţurilor şi turnarea podeţelor. „Haideţi, că se întăreşte asfaltul! Să vedeţi şi dumneavoastră cum se face!“, îi încurajează directorul de şantier pe reprezentanţii presei. Unul dintre camioanele grele, încărcate cu mixtură, manevrează cu spatele până lângă cuva utilajului de turnat asfalt, în care basculează o cantitate serioasă. Pe lângă utilaj, muncitorii înarmaţi cu lopeţi au grijă ca materialul să nu se împrăştie, Doamne-fereşte, fără rost, mai ales că e „inspecţie“ de la Craiova. În spatele lor vine un tăvălug şi asfaltul proaspăt turnat sfârâie. În atmosfera încărcată, inspectorii laudă lucrarea. „Deşi este criză, judeţul Dolj va avea investiţii în infrastructură cum nu a mai avut de pe vremea lui Ceauşescu, din anii '70“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Câţiva metri mai înapoi, într-o curte, cu mâinile peste gard, o femeie din sat priveşte spectacolul de declaraţii în faţa camerelor video şi a aparatelor de fotografiat. „Era drum de pământ înainte. E un sat frumos, dar îmbătrânit. Mai stau câţiva oameni pe băncuţe, la poartă, cum e maică-mea, dar în rest nu e nimic. Să ştiţi că lucrează muncitorii de dimineaţa până seara, la ora 6.00. I-a mai rugat lumea cu câte o sticlă de vin, dar nu au luat niciodată. Au maşini cu senzori şi cred că de aceea nu pot să bea vinul“, a spus femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII